Ce reprezintă denumirea „canalizare apă pluvială” care apare pe factură?
Denumirea se referă la cantitatea de apă pluvială preluată de reţeaua publică de canalizare. Facturarea serviciului de canalizare a apei pluviale prestat de către Apa Nova Bucureşti se realizează în conformitate cu Hotărârea CGMB 157/2005, privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare din Municipiul Bucureşti, art. 70, alin. (5) care prevede: „cantitatea de apă pluvială preluată de reţeaua publică de canalizare se determină prin înmulţirea cantităţii specifice incintelor construite şi neconstruite, declarate de fiecare utilizator.”
Cantitatea specifică de apă pluvială pentru persoane fizice este de 0,2 mc/mp/an, de 0,5 mc/mp/an pentru agenți economici respectiv de 0,3 mc/mp/an pentru domeniul public (conform Hot. CLMB 23/1993 și Regulamentului) şi se înmulţeşte cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite, declarate la contractare.”
Pentru a veni în sprijinul clienților, Apa Nova anunţă că a decis să împartă cantitatea anuală de apă pluvială pe fiecare factură, pentru numărul de zile cuprins în perioada de facturare.
VEZI AICI CUM SE CALCULEAZĂ FACTURA APA NOVA BUCUREŞTI.
Pe lângă taxa de ploaie, consumatorii Apa Nova plătesc şi o „taxă municipală” pentru apa uzată.
Taxa Municipală pentru Apa Uzată este destinată finanţării proiectului de reabilitare a staţiei de epurare a apelor uzate din Bucureşti, situată la Glina. Această taxă este colectată în numele şi pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti în baza Hotărârii nr. 317/ 29.10.2008 tuturor persoanelor fizice şi juridice care beneficiază de serviciile de canalizare prestate de Apa Nova Bucureşti.
Cât costă serviciile de apă şi canalizare din Bucureşti
Începând cu 1 februarie 2016, tarifele pentru serviciile publice de alimentare apă şi canalizare prestate de Apa Nova Bucureşti s-au modificat astfel:
– apă potabilă: 4,13 lei/ mc (fără TVA); 4,50 lei/ mc (TVA 9% inclus)
– canalizare: 0,92 lei/ mc (fără TVA); 1,10 lei/ mc (TVA 20% inclus)
Tariful cumulat al serviciilor publice de alimentare cu apă potabilă și de canalizare a scăzut astfel de la 5,35 lei /mc (fără TVA) la 5,05 lei mc (fără TVA), acesta fiind avizat de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) prin avizul nr. 401984/27.01.2016.
Bucuresti are printre cele mai mici tarife din tara – locul 38 din 41 de resedinte de judet.