Dieta de atac merge pe principii foarte solide care vizeaza mentinerea sanatatii inimii. Odata ce inima este sanatoasa, vasele de sange vor functiona corespunzator, la fel si celelalte organe din corp. Astfel, odata asigurata starea de sanatate a organismului, acesta va elimina surplusul si toxinele, ajungand la o greutate optima.
Principiile dietei de atac
Rezultatele dietei de atac apar inca din prima saptamana de regim multumita principiilor solide dupa care este conceputa aceasta. Desi nu sunt greu de respectat, aceste principii solicita foarte multa atentie, mai ales ca ele au un impact puternic asupra sanatatii organismului, asupra sanatatii inimii, cu precadere.
- Eliminarea grasimilor – grasimile din alimente au un impact negativ major asupra sanatatii inimii si asupra vaselor de sange. In general, depozitele de grasime formate in zona muschiului inimii favorizeaza aparitia mai multor boli la acest nivel. Acelasi lucru este valabil si pentru reziduurile care se depun pe vasele de sange. Aceasta este motivatia pentru care dieta de atac exclude grasimile din alimentatie.
- Renuntarea la sare – la fel ca si in cazul grasimilor, sarea este un aliment care afecteaza buna functionare a inimii si a sistemului circulator. In dieta de atac, sarea este un aliment interzis pentru ca poate afecta serios regimul si efectele acestuia.
- Alimente proaspete si crude – alimentatia in cadrul dietei de atac trebuie sa bazeze in proportie de 75% pe fructe si legume cat mai proaspete, consumate crude. Acelasi lucru este valabil si pentru cereale, desi acestea pot fi consumate si dupa o perioada mai lunga de timp, daca sunt pastrate in conditii optime de temperatura si umiditate.
- Activitate – dieta de atac poate fi tinuta si fara a depune un efort fizic sustinut, dar rezultatele vor fi cu mult mai imbucuratoare daca activitatea fizica se face zilnic. Aceasta activitate poate fi reprezentata de o jumatate de ora de mers pe jos sau de alergare usoara, de un curs de dans sau de alte asemenea activitati care sa solicite musculatura.
- Grija la lichide – hidratarea este absolut necesara pentru dieta de atac, dar este foarte important ca lichidele consumate sa fie cele potrivite. Apa este obligatorie, in cantitate de minimum doi litri pe zi, la fel si 250 de mililitri de suc din fructe proaspat stoarse. Ceaiurile din plante trebuie baute frecvent, iar vinul rosu ocazional si cu moderatie.
Alimente de baza in dieta de atac
In cadrul dietei de atac se poate jongla foarte bine cu alimentele astfel incat sa se obtina combinatii gustoase si sanatoase. Chiar si asa, exista cateva alimente care stau la baza acestei diete si care trebuie consumate cat mai des cu putinta.
- Broccoli – este un aliment foarte sanatos, bogat in tot felul de nutrienti esentiali, vitamine, minerale si antioxidanti. Broccoli ajuta la arderea excesului de grasimi, la optimizarea digestiei si la fluidizarea sangelui.
- Spanac – aceasta planta poate fi folosita in foarte multe feluri de mancare, fie ca ingredient principal, fie ca garnitura. Este ideal pentru salatele din dieta de atac, fiind perfect atat pentru mesele principale, cat si pentru gustari. Spanacul poate fi consumat simplu sau asezonat cu putin ulei de masline si zeama de lamaie.
- Linte – boabele de linte reprezinta o sursa foarte importanta de proteina vegetala, astfel ca poate inlocui cu succes multe dintre produsele bogate in proteine cu provenienta animala. De asemenea, lintea este un aliment foarte versatil, accesibil si gustos.
- Mere – indiferent de soi, merele sunt un ajutor de nadejde pentru mentinerea sanatatii cardiace, dar si pentru eliminarea surplusului de grasimi. In dieta de atac, merele pot fi consumate dupa bunul plac, atat la mese principale, cat si la gustari.
- Cereale integrale – sunt o sursa ideala de fibre si carbohidrati sanatosi, la fel si nucile sau semintele. In dieta de atac, aceste alimente intensifica procedeele din corp, dau energie si sporesc activitatea mai multor organe interne, printre care inima, ficatul si stomacul.
- Lactate – in dieta de atac, este de preferat ca lactatele sa fie consumate de maximum doua ori pe saptamana. De asemenea, este recomandat ca acestea sa fie degresate si sa se combine cu legume sau fructe. Iaurtul degresat sau cel vegetal reprezinta o baza foarte potrivita pentru smoothie-uri cu fructe.
- Carne slaba – carnea rosie, grasa trebuie evitata pe cat de mult posibil sau chiar exclusa. Aceasta poate fi inlocuita cu succes de catre carnea de curcan, de pui, de peste sau cu fructe de mare. Carnea slaba este mult mai usor de procesat de catre organism, iar continutul ei nutritiv nu afecteaza activitatea cardiaca. Persoanele care au adoptat un regim alimentar vegetarian pot inlocui carnea cu produse din soia, lucru valabil si in cazul lactatelor.
Beneficiile dietei de atac
Dieta de atac are beneficii semnificative atat in planul sanatatii, cat si in cel al greutatii corporale:
- Pierderea in greutate – surplusul de kilograme este eliminat treptat, prin alimentatia echilibrata pe care dieta de atac o propune. Indepartarea alimentelor cu factor de ingrasare crescut duce la asimilarea cantitatii necesare de nutrienti, fara excese. Astfel, organismul consuma atat cat are nevoie, si nu este agresat cu nutrienti inutili.
- Stare de sanatate optima – dieta de atac este destinata, in proportii mari, starii de sanatate. Aceasta are ca obiectiv principal buna functionare a tuturor organelor interne, desfasurarea in parametri normali a tuturor proceselor din corp si prevenirea mai multor boli. De asemenea, dieta de atac este foarte potrivita pentru persoanele care se confrunta cu instabilitate cardiaca sau care au antecedente genetice in acest sens.
- Aspect fizic – pe langa beneficiile interne pe care le are, dieta de atac are si efecte vizibile, cel mai important dintre acestea fiind, desigur, eliminarea kilogramelor in plus. De asemenea, dieta de atac imbunatateste aspectul pielii, al unghiilor si al parului. Pe baza acestui regim alimentar, pielea, unghiile si parul vor fi mai rezistente si vor arata mai sanatoase.