De ce e bine pentru copii să se joace în ţărână

Numai cine nu a făcut niciodată în copilărie torturi din noroi decorate cu flori furate din grădina bunicii şi nu a modelat cazemate şi labirinturi în lut nu ştie cât e de haios să-ţi murdăreşti mânuţele şi să te joci în ţărână! Desigur, părinţii cei mai grijulii care citesc acum această frază sunt probabil foarte revoltaţi: „Cum să-mi las copilul să pună mâna pe aşa ceva? Nu e igienic!" Şi totuşi tocmai această igienă dusă la extrem ar putea fi motivul pentru care cei mici se îmbolnăvesc atât de des.
Romania TV
15 iun. 2014, 20:17
De ce e bine pentru copii să se joace în ţărână

Cel putin asta spun oamenii de stiinta – si avem toate motivele sa-i credem. Un studiu publicat recent in „Journal of Allergy and Clinical Immunology” si citat de Time.com aduce argumente serioase in favoarea acestui lucru. Potrivit specialistilor, cea mai buna metoda de a-i feri pe copii de astm si alergii este sa-i lasam sa se joace in voie pe podele si chiar afara, in iarba si pe pamantul gol. Studiul arata ca bebelusii expusi din vreme la toate lucrurile „inimaginabile” pe care ne chinuim atat sa le curatam in propriile locuinte (murdarie, praf, par de animale, excremente de gandaci s.a.m.d.) au un risc mai scazut de a face alergii pana la varsta de 3 ani.
Pe de alta parte, micutii care cresc in spatii complet igienizate (uneori chiar pana la nebunie) si sunt protejati cu obstinatie de alergeni si de bacterii au sanse mai mari sa dezvolte alergii si sa se imbolnaveaca de astm. Explicatia e una cat se poate de simpla si logica. Probabil ai auzit de „ipoteza igienei” in ce priveste cazurile tot mai numeroase de astm si alergie la copii. Ei bine, ea are legatura cu obsesia pentru curatenie si igiena a parintilor, care isi cresc micutii intr-un mediu cat mai steril posibil, motiv pentru care cei mici nu mai au ocazia sa-si dezvolte sistemul imunitar asa cum ar trebui si, implicit, rezistenta la alegernii obisnuiti.

Nu e un secret ca micutii au o adevarata fascinatie pentru noroi, pamant, nisip, argila, iarba plina de ganganii si alte lucruri la fel de terifiante pentru parintii lor. Inainte sa pui mana pe gelul antibacterian si sa-ti dezinfectezi copilul din cap pana-n picioare, opreste-te un minut sa-ti amintesti ca joaca in tarana e buna si pentru trup, si pentru suflet. Iata principalele 5 motive pentru care sa-ti echipezi chiar acum puiul cu o galetusa si o lopatica si sa-l lasi sa se bucure de copilarie si de vremea minunata de afara:

1. Murdaria face bine la dezvoltarea creierului
Din cate se pare (si exista multe studii care au demonstrat asta), in sol exista cateva tipuri de bacterii care activeaza neuronii responsabili cu productia de serotonina – o substanta cu rol major in multe dintre functiile fiziologice si care este, in acelasi timp, un antidepresiv natural. Altfel spus, joaca in noroi chiar iti face copilul fericit (asta daca nu ti-ai dat seama deja dupa zambetul larg de pe chipul lui).

2. Întăreşte imunitatea
E valabil pentru toata lumea, dar cu atat mai mult pentru copii. Expunerea de timpuriu la microbii din sol iti ajuta micutul sa creasca mai puternic si sa fie mai rezistent la boli. In lipsa contactului cu acesti microbi, sistemul imunitar nu mai „invata” sa-si recunoasca propriile celule si ajunge sa le atace, motiv pentru care cresc atat de alarmant cazurile de astm, alergie, eczeme si alte boli.

Citeşte mai multe pe sfatulparintilor.ro

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care România a pierdut-o. Toți românii o păstrează în amintire: Ne pleacă oameni dragi..
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Moștenirea lui Ceaușescu, reabilitată din banii PNRR cu tehnologie de ultimă generație
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Orașele din România în care sunt anunțate ninsori pe 1 Mai, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri trebuie să declare tot la Primărie. E lege. Amendă 1.500 de lei dacă nu faci asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Noi reguli în Codul Rutier! Cei care circulă cu trotineta sau bicicleta vor fi, și ei, testați pentru consumul de alcool și de substanțe interzise
MediaFlux
Vouchere de 10.000 lei pentru cupluri, în 2025. Anunțul Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul