De ce e bine să mănânci banane. Pe lângă faptul că sunt delicioase, bananele au o mulţime de efecte benefice pentru sănătate.
Bananele sunt o sursă excelentă de potasiu şi antioxidanţi care întăresc sistemul imunitar, reducând riscul de apariţie al bolilor cronice. De asemenea, datorită conţinutului de triptofan şi melatonină, aceste fructe ne ajută să avem un somn liniştit.
Citeşte şi Cum poţi slăbi cu „dieta leneşilor”. 8 paşi pentru a ajunge la greutatea ideală
Bananele conțin fibre care încetinesc digestia, ajutându-te astfel să te simți sătul pentru mai mult timp.
Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit anul trecut, după ce au revizuit peste 50 de studii anterioare, că bananele sunt nişte probiotice excelente, care asigură sănătatea intestinelor.
Probioticele sunt bacterii vii ce se găsesc în alimente fermentate și suplimente alimentare. Reprezintă bacteriile ”bune” ale acestui microbiom echilibrat.
Cu toate acestea, nu poți consuma numai probiotice. Aceste bacterii sănătoase au nevoie, la rândul lor, să fie hrănite. Aici intervin alimentele precum bananele.
”Bananele conțin o cantitate mare de fibre solubile, care sunt un fel de prebiotice” spune Sally Twellman de profesie dietetician, potrivit exquis.ro.
Prebioticele sunt acele alimente pe care bacteriile bune din intestine le folosesc pentru a avea grijă de digestie și de reglarea sistemului imunitar. Iar atunci când bacteriile bune ale microbiomul intestinal nu sunt hrănite cu prebiotice, acestea mor creând un dezechilibru numit disbioză.
Potrivit unui studiu publicat de International Journal of Molecular Sciences, disbioza poate contribui la anumite afecțiuni cronice precum: sindromul intestinului iritabil, obezitate, diabet și cancer.
O parte a problemei, spune Twellman, este faptul că fără bacterii sănătoase în intestine, integritatea celulor din tractul gastro-intestinal suferă. Iar acest lucru poate duce la inflamații cronice.
Atunci când îți hrănești microbiomul intestinal ai grijă și de sănătatea ta mentală. Și asta datorită faptului că schimbările survenite în microbiomul intestinal pot modifica comunicarea cu creierul, spun cercetătorii.
Sunt unii cercetători care au legat sănătatea gastro-intestinală de boli mentale precum anxietatea sau depresia. De aceea un microbiom intestinal echilibrat are grijă de sănătatea ta mentală și de stare de bine în general.