De ce e bine să mănânci roşii în fiecare zi. Cum le alegi pe cele potrivite

Fie ca ne referim la rosie ca leguma sau ca fruct, nu este nicio indoiala ca este un super-aliment care ar trebui mancat cat mai des de majoritatea oamenilor. Specialistii numesc rosia "aliment functional", adica un aliment care face mai mult decat sa furnizeze nutrienti de baza. Ea previne boli cronice, dar ofera si alte beneficii pentru sanatate, ca urmare a fitochimicalelor cum ar fi licopenul.
Filip Stan
25 mai 2015, 08:32
De ce e bine să mănânci roşii în fiecare zi. Cum le alegi pe cele potrivite

O rosie medie (aproximativ 123 grame) furnizeaza 22 de calorii, 0 grame de grasimi, 5 grame de carbohidrati (dintre care 1 gram de fibre si 3 grame de zahar) si 1 gram de proteine.

Rosiile sunt o sursa bogata de vitaminele A si C si acid folic si contin o gama larga de substante nutritive si antioxidanti beneficu, inclusiv acidul alfa-lipoic, licopen, colina, betacaroten si luteina.

Acidul alfa-lipoic ajuta corpul sa converteasca glucoza in energie. Unele dovezi sugereaza ca acesta poate regla glucoza in sange, imbunatateste vasodilatatia si asigura protectie impotriva retinopatiei la pacientii diabetici.

Iata cateva beneficii ale rosiilor pentru organism:

Previn cancerul
Sursa de antioxidanti puternici, precum vitaminele A, C si licopenul, rosiile combat efectele radicalilor liberi. Studiile au aratat ca rosiile previn cancerul de prostata, colorectal, pulmonar, stomac, ovarian, de col uterin si de esofag.

Mentin pielea sanatoasa
Betacarotenul care este gasit si in morcovi, ajuta la protejarea pielii impotriva efectelor nocive ale soarelui. Licopenul din rosii face pielea mai putin sensibila la razele UV, acestea fiind una din cauzele principale ale aparitiei ridurilor.

De asemenea, colagenul, sistemul de sprijin al pielii, este dependent de vitamina C, un alt antioxidant care previne daunele cauzate de soare, poluare, care previne ridurile si imbunatateste textura.

Oase puternice
Calciul si vitamina C din rosii, ambele sunt foarte bune pentru repararea si consolidarea oaselor. Lipsa de licopen din dieta unei femei aflate la menopauza este strans legata de aparitia osteoporozei. Licopenul se pare ca imbunatateste masa osoasa, de aceea consumul de rosii este o modalitate foarte buna de a lupta impotriva osteoporozei.

Sucul de rosii te scapa de durerile de picioare. Vezi si alte alimente din bucataria si camara ta care pot inlocui medicamentele

Regleaza tensiunea arteriala
Un aport scazut de sodiu este esential pentru scaderea tensiunii arteriale, dar la fel de important este si cresterea aportului de potasiu, mineral care ajuta vasodilatatia.

Pastreaza inima sanatoasa si previn bolile cardiovasculare
Continutul de fibre, potasiu, vitamina C si colina din rosii, toate ajuta la pastrarea sanatatii inimii. Acestea ajuta la scaderea colesterolului. Astfel, incluzand rosiile in dieta poti preveni atacul de cord, dar si accidentul vascular cerebral.

Regleaza zaharul in sange
Rosiile sunt o sursa de crom, acesta ajutand la reglarea zaharului din sange. De asemenea, si fibrele au acelasi efect.

Imbunatatesc vederea
Vitamina A, prezenta din abundenta in rosii, iti poate imbunatati vederea si te poate ajuta sa previi orbirea de noapte. Un studiu recent arata ca un consum echilibrat de rosii ar putea ajuta la reducerea riscului de degenerescenta maculara, o boala grava si ireversibila a ochilor.

Depresia
Acidul folic din rosii poate ajuta in cazul depresiei pentru ca previne formarea excesului de homocisteina. Excesul homocisteina interfereaza cu producerea de serotonina, dopamina, noradrenalina care reglementeaza nu numai starea de spirit, ci si somnul si apetitul.

Previn pietrele la rinichi si calculii biliari
Numeroase studii sugereaza ca pietrele la rinichi si la fiere sunt mai putin susceptibile de a se forma la persoanele care consuma multe rosii. Incearca sa eviti semintele.

Reduc durerile
Daca te lupti cu o durere cronica usoara sau moderata, cum ar fi durerile de spate sau cele provocate de artrita, rosiile te pot ajuta. Sunt bogate in carotenoizi si bioflavonoide, aceste substante fiind cunoscute ca agenti antiinflamatori.

Te ajuta sa slabesti

Daca urmezi o dieta sanatoasa, sau ai vreun plan pentru a slabi, atunci consuma cat mai multe rosii zilnic. Acestea sunt o gustare excelenta, sanatoasa, si pot fi folosite in salata, sandwich si in alte mancaruri. Gratie continutului ridicat de apa si fibre, ele iti dau rapid senzatia de satietate.

Odata cu instalarea sezonului cald, corpul simte nevoia de mancaruri usoare. Cele mai indicate sunt salatele, iar un ingredient nelipsit in acestea sunt rosiile. De multe ori, insa, calitatea si gustul acestora dezamagesc si te fac sa te intrebi cum alegi rosii sanatoase

Cum alegi roşiile sănătoase
 

Cum alegi rosii sanatoase: evita rosiile cu „mot”! In ultimii ani, au aparut pe piata din Romania rosiile tuguiate pe care foarte multa lume le cumpara. Motivul pentru care acea malformatie apare este utilizarea excesiva a stimulentului de coacere Ethrel si a stimulentului si pesticidului de tip hormonal 2.4-D. Asadar, pentru ca salata sa fie mai sanatoasa, evitati cu orice chip achizitionarea acestui tip de rosii, potrivit adevarul.ro.   

 

Cum alegi rosii sanatoase: miroase-le! Mirositul rosiilor este o metoda foarte buna de sortare a acestora atunci cand faci cumparaturile. Daca nu simti acel miros lemnos dulce, treci la taraba urmatoare. Daca sunt crescute intr-un mod eco, fara ingrasaminte, pesticide si alte substante, isi vor pastra mirosul care te duce cu gandul la gradina bunicii si care garanteaza o masa sanatoasa.   
Cum alegi rosii sanatoase: atentie la aspectul lor! Rosiile bune nu trebuie sa aiba o culoare intunecata sau pala, ci un rosu aprins. De asemenea, rosiile care prezinta lovituri nu mai sunt la fel de bune. Deseori, oamenii considera ca o rosie pe care se regasesc semne de lovituri reprezinta garantul faptului ca vin din gradina celui de la care le cumpara si nu din importuri. Asadar, daca te intrebi cum alegi rosii sanatoase, raspunsul consta in evaluarea atenta a aspectului lor!

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
O regulă des încălcată de români. Amenzile s-au mărit considerabil
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mașinile pe benzină și motorină, interzise. Ordin UE pentru toate țările: Punem rapid în practică
StirileBZI
Bani în plus, pe lângă pensie, pentru acești seniori! Ce măsură va lua Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei