De ce e important să tratezi apneea de somn

Petrecem aproximativ o treime din viață dormind. Astfel, organismul se reface și se încarcă cu necesarul zilnic de energie. Apneea nu doar că afectează calitatea somnului, ci predispune și la apariția altor probleme de sănătate.
Filip Stan
21 feb. 2017, 08:57
De ce e important să tratezi apneea de somn

Sindromul de apnee în somn (SAS) este o afecțiune potențial severă, care constă în oprirea repetată a respirației în timpul somnului, timp de câteva secunde, până la un minut sau chiar mai mult, în decurs de 1 oră. Cel mai des întâlnit simptom al apneei de somn este sforăitul.

Persoanele predispuse la apariția acestei afecțiuni sunt cele supraponderale, care au peste 65 de ani, fumează sau consumă alcool în exces sau au polipii sau amigdalele mărite. Apneea este de 2 feluri. Apnee obstructivă de somn, care este și cea mai frecventă, și apnee de somn centrală.

Prima este cauzată de un blocaj al căilor respiratorii, deoarece țesuturile moi, cum este faringele, se relaxează în timpul somnului. Apneea de somn centrală apare atunci când creierul nu mai transmite semnalele corecte mușchilor responsabili cu respirația.

Sforăitul, simptom frecvent

În general, bărbații sunt cei care sforăie cel mai des. Acest simptom apare atunci când căile aeriene de la nivelul nasului și a gâtului se îngustează sau se blochează. Țesuturile căilor aeriene vibrează, ceea ce duce la apariția unui sunet șuerat sau răgușit.

Pentru diagnosticul corect al apneei de somn se recurge la monitorizarea somnului în cabinete specializate. În timpul episoadelor de apnee persoana nu este conștientă de scurtele episoade de trezire și nici de prezența sforăitului. Oboseala excesivă de pe parcursul zilei, chiar dacă somnul a durat 7-8 ore, lipsa de concentrare, insomnia și durerile de cap, în special dimineața, sunt alte manifestări ale apneei de somn.

Afectează inima și creierul

Din cauza întreruperilor repetate ale respirației, nivelul de oxigen din sânge scade. Astfel, inima și creierul sunt slab oxigenate, ceea ce le afectează buna funcționare. Vasele de sânge se îngustează, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale.

Sistemul cardiovascular are cel mai mult de suferit, deoarece hipertensiunea provoacă aritmii, care, în timp, duc la infarct miocardic. De asemenea, din cauza fluctuațiilor tensiunii arteriale, vasele de sânge se slăbesc și crește riscul producerii accidentului vascular cerebral. Privarea organismului de oxigen are efect advers și asupra secreției de insulină. Apare rezistența organismului la acest hormon, ceea ce duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge.

Info

Pe lângă sistemul cardiovascular, și cel digestiv este afectat de apneea de somn. Din cauza presiunii intratoracice crescute, pot apărea refluxul gastroesofagian și refluxul laringofaringian.

Sfatul specialistului

Dr. Andra Mălăuț, medic specialist pneumologie, Medicover, București

Pentru stabilirea diagnosticului, în cabinetele de somnologie, se monitorizează pacientul în timpul nopții, prin testul poligrafiei. Este o metodă de diagnostic neinvazivă și nedureroasă, care constă în montarea pe toracele pacientului a unui mic dispozitiv ce trebuie purtat în timpul noptii, împreună cu mai mulți senzori. Acest dispozitiv înregistrează o serie de parametri: mișcările toracelui,fluxul de aer la nivelul nasului, perioadele de pauză,frecvența pulsuluiși cantitatea de oxigen din sânge. Medicul specialist interpretează înregistrarea și poate evalua atât prezența, cât și severitatea SAS, pentru a prescrie o anumită linie de tratament.

Află dacă suferi de apnee de somn AICI

Spynews
Cadavrul unui bărbat, găsit în cuptorul din bucătăria spitalului unde era internat. Polițiștii au pornit o anchetă
Bzi.ro
Ispita Diandra arată senzațional după ce a slăbit 8 kilograme! Ține post negru luni, miercuri și vineri
Fanatik.ro
Drumul care trebuia să rezolve o mare problemă cu traficul din zona Bucureștiului, departe de finalizare. Lucrările au rămas în urmă și se pare că șoferii mai au de așteptat
Capital.ro
Schimbare uriașă la ITP. Este o premieră în România. Totul va fi înregistrat și monitorizat
Playtech.ro
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
DailyBusiness
Vestea zilei pentru 200.000 de români. Ce s-ar putea întâmpla cu pensiile lor
Adevarul
Pensiile militare nu vor mai fi impozitate sub 3.000 de lei. De când se aplică prevederea
Spynews
Când este recomandat să pui castraveții la murat. Perioada ideală pentru a-i pregăti pentru iarnă
Spynews
Bianca Drăgușanu a primit amendă! Vedeta a răbufnit: ”Tupeu ordinar” | FOTO
Evz.ro
Alimente ușor de preparat, dar periculoase. Consumul îndelungat face ravagii
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Soția fostului finalist de la ”Puterea Dragostei”, Gabriel Vasiliu, ucisă în Olanda! Tragedia de nedescris a avut loc în timp ce fostul concurent se află după gratii
Cancan.ro
2 români, stabiliți în Italia, au avut parte de șocul vieții lor într-un supermarket din România. Cât au plătit pentru un coș de cumpărături
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Cadavrele a doi bărbați din Brașov plutesc de zile întregi pe Marea Neagră! Motivul pentru care autoritățile nu le pot recupera! Familiile sunt disperate
Capital.ro
Românii executați silit de Fisc. Asta nu e tot. Ce se întâmplă dacă nu dai banii statului
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de ani și era unicul copil al părinților: ”Facem un apel către toți cei care...”
substantial.ro
Tensiuni la granița bielorusă: Lukașenko mobilizează forțele armate
MediaFlux
PENSIE mai mare pentru sute de mii de pensionari. Boloș a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...