De ce este bine să consumi micul dejun în cel mult o oră de când te-ai trezit

Micul dejun nu doar că îți oferă energia necesară pentru a începe ziua cu succes, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.
Filip Stan
03 ian. 2025, 20:14
De ce este bine să consumi micul dejun în cel mult o oră de când te-ai trezit

Micul dejun poate fi un răsfăț sănătos, rapid și sățios în același timp. Totodată este și cel mai bun mod de a stimula metabolismul și de a-ți asigura necesarul de nutrienți care îți potolesc foamea și te ajută să te concentrezi mai bine pe parcursul zilei.

Cum să ai parte de o omletă proaspătă la micul dejun şi iarna. Trucuri pentru ca găinile să dea multe ouă şi când e frig afară

De ce este bine să consumi micul dejun în cel mult o oră de când te-ai trezit

– previne apariția senzației de foame – întrucât aportul de nutrienți este ridicat, un mic dejun copios îți oferă senzația de sațietate și previne astfel apariția senzației de foame pe parcursul zilei.

– stimulează și accelerează metabolismul – acesta ajută la arderea de calorii și grăsimi din organism și este activat de mesele regulate și frecvente.

De ce este bine să consumi micul dejun în cel mult o oră de când te-ai trezit
De aceea, consumarea micului dejun la primele ore ale dimineții ajută la stimularea și accelerarea proceselor metabolismului.

Pentru a profita din plin de beneficiile acestuia, trebuie să consumi micul dejun în cel mult o oră de când te-ai trezit.

– crește aportul de nutrienți – deoarece micul dejun stimulează metabolismul, organismul va reține mai mulți nutrienți, iar cantitățile de vitamine, fibre și minerale vor fi mai ridicate.

– îmbunătățește memoria și concentrarea – consumul micului dejun dimineața crește aportul de nutrienți de care au nevoie atât organismul, cât și creierul pentru a ne concentra mai bine și pentru a ne îmbunătăți memoria.

Atunci când creierul nostru primește necesarul de nutrienți, acesta va funcționa la un nivel optim pe tot parcursul zilei.

Alimente strict INTERZISE la micul dejun! Ce să mănânci ca să te bucuri de o viață lungă și fără probleme

Ce alimente trebuie să dispară de la micul-dejun. Mulți dintre noi au tendința de a înlocui micul-dejun cu un covrig cald, dar acest obicei s-ar putea să fie mai dăunător decât pare la prima vedere. Covrigii consumati frecvent pot avea efecte negative asupra sănătății, datorită conținutului ridicat de zahăr, sare și făină. Aceste ingrediente pot contribui la riscul de diabet zaharat, dar și la obezitate.

Covrigii calzi sunt adesea fierți în apă cu zahăr și potențiatori de gust, iar variantele cu stafide sau ciocolată sunt și mai problematice, fiind echivalente cu consumul a trei felii de pâine. Specialiștii, inclusiv doctorul Sullivan, subliniază că majoritatea covrigilor conțin gluten, ceea ce poate fi problematic pentru mulți consumatori.

Citește și: Simona Halep, prima reacție după ce a văzut că Toni Iuruc s-a afișat cu femeia prezentă la nunta lor. „Rămâne cu o pierdere față de el însuși”

În plus, sucurile ambalate, adesea sărace în suc natural, sunt bogate în zahăr și sirop de porumb bogat în fructoză. Chiar și sucurile de fructe 100% conțin cantități considerabile de zahăr, fiind o opțiune puțin mai bună totuși, comparativ cu băuturile carbogazoase.

Pentru un mic dejun sănătos, este recomandat să optați pentru alimente bogate în substanțe nutritive și să limitați consumul de produse procesate și bogate în zahăr. Alegeți opțiuni care contribuie la sănătatea generală și evitați capcanele ascunse în alimentele de zi cu zi.

„Băuturile zaharoase precum sucurile de fructe, cafelele cu lapte aromatizate sau băuturile energizante pot oferi o explozie inițială de energie. Cele mai multe sunt încărcate cu zaharuri adăugate și alte ingrediente artificiale”, avertizează specialistul.

Carnea procesată, cum ar fi șunca sau cârnații, frecvent consumată la micul dejun, este de asemenea de evitat. Aceste alimente conțin grăsimi nesănătoase și conservanți care pot contribui la inflamație și retenția de apă, îngreunând menținerea unei siluete slabe și tonice.

„Șunca crescută în mod convențional, cârnații sau alte tipuri de carne procesată pentru micul dejun conțin adesea grăsimi nesănătoase, niveluri ridicate de sodiu și alți conservanți. Aceste ingrediente pot contribui la inflamație și la retenția de apă, făcând dificilă menținerea unei secțiuni mijlocii slabe și tonice”, spune medicul.

În ceea ce privește clătitele și vafele, acestea sunt populare dar, din păcate, adesea încărcate cu zahăr datorită siropului sau dulceaței adăugate.

Sunt sau nu bune fructele la micul dejun. Dezvăluirile făcute de Mihaela Bilic: „Ferească Dumnezeu! De ce să începem așa? Ce să vezi, din pâine cu carne, stomacul meu e fericit”

 

Fructele la micul dejun au devenit un trend, fie că sunt consumate individual, fie că sunt combinate cu fulgi de ovăz sau cu alte alimente, iar tot mai mulți oameni sunt tentați să le consume pe perioada verii, având un efect răcoritor. Totuși, nutriționistul Mihaela Bilic spune că fructele nu sunt o alternativă atât de bună pentru micul dejun. Asta, cu toate că avem impresia că mâncăm mai sănătos și că putem pierde mai rapid în greutate.

Mihaela Bilic, despre fructele consumate la micul dejun

Mihaela Bilic a fost invitată la podcastul lui Damian Drăghici, unde a spus  că fructele nu reprezintă un mic dejun atât de sănătos. Asta, pentru că au o cantitate crescută de apă și fructoză, ceea ce duce la acumularea de grăsime în jurul abdomeniului. Aceasta recomandă consumarea fructelor moderat, iar la micul dejun, includerea legumelor.

Citește și: Mihaela Bilic explică de ce mănâncă lactate expirate. Ar fi chiar mai benefice pentru sănătate: „Le cumpăr din frigiderul cu preţ redus!”

„Fructele fac poftă de mâncare, pentru că au apă cu fructoză și în momentul în care le găsim, noi trebuie să mâncăm din ce în ce mai multe. Așa ne-a lăsat natura, să ne îngrășăm ca ursul mâncând fructe rapid și apoi să intrăm la hibernare și să trăim cu grăsimea din fructe. Începi dimineața cu un smoothie de fructe. Ferească Dumnezeu! De ce să începem așa? Ce să vezi, din pâine cu carne, stomacul meu e fericit și nu are nicio aciditate. Ce avem în fructe? Apă cu fructoză, incontestabil. Fermentează, face alcool. Ce mai avem acolo? Vitamine și minerale, dar le avem și în legume.

Nu zice nimeni să nu mănânci fructe, dar oamenii sunt excesivi și transformă fructele într-un element. Când făceam consultație, erau zeci de pacienți care întrebau dacă numărăm și fructele. Percepția noastră este că fructele nu se pun. Fir-ar! Se pun fix pe burtă! Faceți o cură de pepeni și simți efectiv că a apărut colăcelul”, a spus medicul nutriționist, în cadrul podcastului moderat de Damian Drăghici.

Citește și: Mihaela Bilic, declaraţii surprinzătoare despre cancer. „Dacă ne-am născut cu gena pentru cancer, vom face cancer chiar dacă trăim la Muntele Athos!” VIDEO

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cozonacii din supermarket. Te îngrozești dacă le citești eticheta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru proprietarii de locuințe. Va fi obligatoriu, trecut direct în Constituție: E timpul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți