Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a recomandat românilor să folosească cardul bancar la cumpărături, în acest fel sumele fiind fiscalizate. Heiuş a precizat că sunt peste 590.000 de case de marcat deja logate la serverele ANAF.
Întrebat miercuri seară, la Digi 24 ce se întâmplă cu bonurile de casă, de ce unii comercianţi nu emit astfel de bonuri, Lucian Heiuş a sfătuit românii să folosească cardul bancar când achită cumpărăturile.
”Legea prevede clar, trebuie să bată în casă orice produs pe care îl comercializează şi să ofere bonul celui care face cumpărătura. Mulţi nu cer acest bon. Eu recomand şi eu asta fac de foarte mulţi ani, plătesc cu cardul şi atunci ştiu foarte clar că în momentul în care am plătit cu cardul suma intră în contul bancar şi trebuie să fie fiscalizată, nu mai există nicio altă variantă”, a declarat Lucian Heiuş.
Şeful ANAF a precizat că se doreşte ca toate casele de marcat din România să fie logate la serverele ANAF şi că o mare parte din cele existente sunt deja logate.
”Avem la ora actuală 598.000 de case de marcat care sunt deja logate la serverele ANAF-ului. Cred că sunt în România cam 620.000 de case de marcat. Ne apropiem încet-încet să logăm cam toate casele de marcat. Aşteptăm să se termine şi o aplicaţie care să ne permită să navigăm în aceste case de marcat ca să vedem la ce oră, ce bonuri au bătut, să vedem dacă sunt încasări fluctuante sau din continue aşa cum ar fi normal”, a mai declarat Heiuş.
Preşedinte Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a declarat, miercuri seară, că Direcţia de control venituri din cadrul instituţiei pe care o conduce are doar 30 de echipe pe teren, care trebuie să verifice peste 500.000 de contribuabili şi firme, dar că îşi propune ca numărul acestor echipe să crească şi să ajungă în luna iulie la 70. Heiuş a precizat că 80 la sută dintre procesele în care sunt contestate deciziile emise de inspectorii fiscali sunt câştigate de ANAF.
Lucian Heiuş a declarat că este imposibil să fie făcute verificări la peste 500.000 de contribuabili. ”Această Direcţie generală de control venituri a făcut o analiză pe nişte aplicaţii informatice şi au ieşit aceste sume (să fie verificaţi 561.000 de contribuabili şi firme – n.r.). Este imposibil să verificăm pe toţi, bineînţeles că începem de la cele mai mari sume, de la diferenţe mari, semnificative şi coborâm până ne permite resursa pe care o avem. Astăzi, lucrează la această Direcţie efectiv pe teren, cred că vreo 30 de echipe, foarte puţine. Vreau să ajungem în luna iulie să avem 70 de echipe, în lunile următoare să creştem, iar în anii următori, acest departament de verificare a veniturilor să capete o importanţă semnificativă”, a declarat Heiuş.
Şeful ANAF a dezvăluit şi cum explică unii faptul că le-au apărut în conturi anumite sume de bani, fără a putea fi justificate.
”După ce au fost respinse contestaţiile la decizia pe care noi am emis-o, s-au dus în instanţă şi am cerut şi eu colegilor mei să văd care sunt motivele, justificările spuse în general de persoane. Sunt unele chiar hazlii: am cumpărat o casă la ţară şi când am vrut să o repar am găsit o găleată cu aur în fundaţie; am făcut evaziune fiscal, dar în urmă cu 15 ani pentru că 10 ani e perioadă de prescripţie; am făcut în anii 90 bişniţă în Turcia, am adus blugi cu portbagajul, am ţinut banii şi după aceea am cumpărat 10 apartamente. Nu a ţinut nicio astfel de justificare în faţa judecătorilor pentru că judecătorul este cel care decide”, a declarat Heiuş.
ANAF câştigă 80 la sută din aceste procese, a explicat Heiuş. ”Gradul pe care noi câştigăm astfel de procese este 80 la sută”, a mai precizat Lucian Heiuş.