Varza contine foarte multi antioxidanti care detoxifiaza ficatul. Acest lucru se resimte „la suprafata”, pielea beneficiind din plin de pe urma sangelui care circula prin organism fara toxine.
Consumul regulat de varza si alte legume crucifere are efecte antiimbatranire. De asemenea, nivelul ridicat de vitamina C pastreaza pielea tanara. Iar vitaminele A si D inlatura efectele negative ale razelor ultraviolete.De asemenea, potasiul, sulful si vitamina E actioneaza impotriva inflamatiilor si infectiilor, reintinerind pielea.
Varza are proprietati curative in cazul unor boli de piele precum psoriazisul, eczemele, iritatiile, ulceratiile, acnee. Pune la blender frunze te varza apoi aplica pe suprafata afectata si acopera cu o carpa curata. Lasa sa actioneze 15 minute.
Vezi: Legume care te feresc de cancer
De ce este important să mâncăm varză murată
Studiile au demonstrat că o porţie de varză murată în fiecare zi asigură necesarul de vitamina C de care are nevoie o persoană. Potrivit adevarul.ro, pe lângă vitamaina C, varza murată mai conţine multe alte vitamine, printre care preţioasele B1, B2, B3, B6 şi B9, microelemente şi săruri minerale esenţiale. Printre altele, varza murată este singurul produs alimentar vegetal care conţine vitamina B12, care înlătură oboseala şi anemia şi previne îmbătrânirea precoce.
Previne şi tratează ulcerul
În 1948, în varza murată a fost descoperită o substanţă antiulceroasă: vitamina U. Aceasta protejează mucoasa tractului gastrointestinal de formarea ulcerului şi contribuie la tratarea ulceraţiilor apărute.
Lupă împotriva cancerului
Un studiu finlandez a arătat că varza murată are chiar mai multe proprietăţi în luptă împotriva cancerului decât broccoli sau conopida în stare crudă. S-a stabilit că procesul de fermentaţie prin care se obţine varza murată produce foarte mulţi compuşi benefici, printre care izotiocianaţii (ITC), care au un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism.
Uşurează digestia
Varza murată, dar mai ales moarea, adică zeama care se scurge din ea, stimulează salivaţia, secreţia de sucuri gastrice şi măreşte peristaltismul tubului digestiv. În plus, îmbunătăţeşte metabolismul proteinelor şi grăsimilor, care, de regulă, sunt cel mai dificil de digerat şi asimilat.
Reglează glicemia
Fibrele alimentare pe care varza murată le conţine acţionează ca un absorbant pentru zaharuri, astfel încât acestea să fie eliberate gradat în organism, fără a suprasolicita pancreasul.
Combate surmenajul fizic şi intelectual
Consumul de varză murată este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular, dar şi pentru sistemul nervos. Acest aliment are efect adaptogen şi antioboseală, fiind un bun adjuvant şi în caz de depresie Curăţă organismul de toxine
În circa 150 de grame din acest aliment se găsesc peste 10 miliarde de bacterii benefice, cu rol important în meniţinerea sănătăţii intestinale şi îndepărtarea toxinelor din organism.