De ce este important certificatul verde. Ioana Mihăilă a explicat de ce persoanele vaccinate au voie să meargă, de exemplu, la un restaurant şi cele nevaccinate nu.
„Certificatul verde se aplică pentru vaccinare, testare sau trecere prin boală. Să luăm un exemplu foarte simplu: în restaurante, dacă nu se respectă măsurile de distanţare, mai ales dacă aerisirea nu este tocmai corespunzătoare, riscul de transmitere este destul de mare, pentru că în restaurante nu putem purta masca. Dacă în restaurant, la un moment dat, se află doar vaccinaţi şi unul dintre ei este purtător de virus şi poate să-l transmită celorlalţi, atunci acea persoană îl va transmite unui alt vaccinat.
OMS are numeroase luări de poziţie în care spune că transmiterea pentru persoanele vaccinate este mult mai redusă decât pentru persoanele nevaccinate – iar aceasta este o realitate – iar în al doilea rând ştim foarte bine că riscul de spitalizare, de deces şi de forme grave pentru o persoană vaccinată este extrem de redus.
De exemplu riscul de mortalitate pentru o persoană vaccinată este de 20-30 de ori mai mic. Aşa că într-un restaurant în care nu putem respecta uneori măsurile de distanţare şi, cu siguranţă, nu putem purta mască tot timpul, riscul de a transmite unei persoane vaccinate va avea un efect mult mai mic pe aglomerarea din spitale, pentru că acea persoană, chiar dacă primeşte virusul, are şanse mult mai mici să facă o formă de boală care să necesite spitalizare sau care să îi cauzeze complicaţii grave”, a explicat Ioana Mihăilă la DC News.
Fostul ministru al Sănătăţii a spus că certificatele verzi trebuiau introduse încă din luna iulie, însă preşedintele Klaus Iohannis nu a fost de acord.
„La Ministerul Sănătăţii discuţiile le aveam şi cu premierul şi cu preşedintele, dar şi cu ceilalţi parteneri din coaliţie. Cu unele dintre măsurile propuse a dat semne că nu este de acord (n.r. – preşedintele Iohannis) sau a amânat anumite decizii, cum este introducerea acelor certificate sanitare. Ele au fost propuse încă din iulie de către Ministerul Sănătăţii atât în discuţiile din coaliţie, cât şi în discuţiile cu premierul, cât şi în discuţiile directe sau indirecte cu preşedintele – uneori discuţiile se desfăşurau cu consilierii prezidenţiali pe fiecare dintre domenii.
Atunci propunerea din coaliţie a fost pentru stimularea vaccinării pe de o parte, aceste măsuri restrictive prin introducerea certificatului verde pentru anumite activităţi neesenţiale – propunerea era de a începe cu accesul la mall-uri în weekend, un domeniu restrâns de aplicare, iar în ceea ce priveşte măsurile de stimulare era vorba de bonurile de masă şi de loterie. Au fost acceptate încă de atunci cele două propuneri de stimulare – bonurile de masă şi loteria – dar nu a fost acceptat în acel moment certificatul verde. Domnul preşedinte a spus că nu acceptă certificatul verde”, a mai spus fostul ministru al Sănătăţii.