Numărul copiilor care suferă de scolioză este în creştere, iar vârsta celor diagnosticaţi scade, afirmă osteopatul şi fiziokinetoterapeutul Cristian Drăghiceanu. Cauzele scoliozei sunt multiple, iar tratarea acestei afecţiuni implică o echipă multidisciplinară, care, în cazul celor mici, trebuie să asigure şi sprijinul psiho-emoţional, spune specialistul.
”Poziţiile greşite în care stau tinerii în faţa device-urilor, menţinute foarte mult timp, duc la degradarea coloanei. O altă problemă în cazul scoliozei, care e o afecţiune frecventă, nu mulţi ştiu că scoliozele pot fi cauzate de probleme de vedere. Părinţii nu ştiu că cei mici au probleme de vedere, deşi îi văd că stau foarte aproape, se apleacă pentru a putea focaliza mai bine şi acest lucru duce, în timp, la distrugerea coloanei. Şi problemele legate de auz duc la supracompensare greşită a capului şi a coloanei, astfel încât persoana să audă cum trebuie, iar acest lucru distruge din nou, în timp, coloana”, a explicat, miercuri seară, la Medika Tv, Cristian Drăghiceanu, osteopat şi fiziokinetoterapeut.
”Nu există o definiţie a posturii perfecte. Nimeni, nici chiar eu care îmi conştientizez foarte mult postura, având în vedere experienţa pe care o am şi meseria, nici eu nu pot să menţin o postură corectă şase ore, cinci ore. Ideea este frecvenţa cu care noi reuşim să ieşim din poziţiile greşite şi să ne mişcăm un pic. Că vine vorba despre poziţia în bancă: clar, niciun copil nu va sta aşa şase, şapte ore sau cât are, săracul, programul”, a afirmat Cristian Drăghiceanu, la Medika Tv.
Specialistul consideră că este nevoie de cât mai multe programe specializate care să-i înveţe pe copii cum să stea în bancă, dar şi cum să care ghiozdanele, pentru că şi acestea le pot afecta postura.
”Ghiozdanul nu trebuie purtat pe un singur umăr, copilul să încerce, dacă este ghiozdan cu două barete, să-l poarte pe ambii, dacă este de tip gentuţă, măcar să îl pună peste cap sau să alterneze. Dacă forţează şi ţine ghiozdanul pe o singură parte, ar trebui să-l alterneze şi pe partea cealaltă, astfel încât să nu se ajungă la acea supracompensare, pentru că creierul va înmagazina chestia asta: tu, Andrei, un an de zile m-ai purtat pe mine doar pe umărul drept. Ideea este că dacă a purtat doar pe umărul drept, ţesutul moale se obişnuieşte, trimite semnal creierului şi creierul va răspunde conform a ceea ce a înmagazinat sau conform mesajului pe care l-a primit”, a explicat Drăghiceanu.
El e de părere că, în ceea ce priveşte postura, în cazul copiilor învăţarea trebuie făcută sub formă de joacă, pentru că, în special în cazul celor mici, creierul respinge ceea ce este impus.
”Adulţii nu trebuie să fie stricţi cu copii, trebuie să o ia ca pe o joacă, la fel şi profesorii sau învăţătorii. Nu trebuie să le impună, că ce este impus creierului, chiar şi adultului, nu va face. Va ieşi din acea stricteţe sau din acel tipar, se va plictisi creierul şi automat copilul va reacţiona şi va respinge acest lucru. Trebuie învăţat uşor-uşor”, a arătat specialistul.