Administrarea iodului trebuie făcută în cazul unei urgenţe exclusiv la indicaţiile autorităţilor, precizează Ministerul Sănătăţii, într-un document referitor la măsurile în caz de accident nuclear.
Potrivit MS, „tratamentul se va administra optim în maxim 8 ore de la anunţul autorităţilor”.
„Nu se recomandă administrarea iodurii de potasiu după mai mult 24 de ore de la expunerea persoanelor la iodul radioactiv. Administrarea se face în doză unică”, precizează MS.
Modul de administrare a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg (echivalent pentru 50 mg de iod) este următorul:
* nou-născuţi – 1 lună – un sfert de comprimat echivalent 12,5 mg iod
* 1 lună – 3 ani – jumătate de comprimat echivalent 25 mg iod (la sugari se dizolvă un sfert sau jumătate de comprimat, în funcţie de vârstă, în apă sau ceai)
* 3 – 12 ani – un comprimat echivalent 50 mg iod
* adulţi şi copii peste 12 ani – două comprimate echivalent 100 mg iod
* femei gravide şi cele care alăptează – două comprimate echivalent 100 mg iod
* adulţi peste 40 ani – nu se recomandă profilaxia cu iodură de potasiu persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, cu excepţia situaţiilor excepţionale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este de aproximativ 5 Gray (Gy).
Conform MS, iodura de potasiu trebuie păstrată ambalată, în locuri uscate, la întuneric, la temperaturi de maxim 25 grade Celsius.
„Dupa 40 de ani apar mai multe probleme tiroidiene, în general noduli. Mulți pacienți nici nu știu că le au, și dacă iau cantitatea foarte mare de iod care există în pastilele de iodura de potasiu, își pot agrava boala”, a explicat medicul Raluca Zoițanu pentru HotNews.ro.
„Soluțiile concentrate, care conțin cantități foarte mari de iod, dacă sunt administrate unei persoane care are predispoziție să dezvolte fie hipotiroidism, fie hipertiroidism, pot să declanșeze aceste două disfuncții. De exemplu, dacă este vorba despre o persoană cu noduli tiroidieni – poate se știe, poate nu se știe cu acești noduli – iar nodulii au tendința de a scăpa de sub controlul mecanismelor de control tiroidiene, acești noduli, stimulați de prezența unei cantități mari de iod, pot să determine hipertiroidism”, explica în urmă cu o lună pentru HotNews.ro Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, de profesie medic endocrinolog.