De ce este recomandat să înmoi în apă nucile înainte de a le mânca

Semintele si nucile crude sunt surse extraordinare de grasimi bune, care ne ajuta sa ne mentinem inima si creierul sanatoase. Ele contin acizi grasi esentiali, vitaminele A, B, C si E, magneziu, calciu, zinc, fier, potasiu, proteine de buna calitate, fibre, etc.
Alina Costache
22 mai 2017, 09:36
De ce este recomandat să înmoi în apă nucile înainte de a le mânca

Daca le consumam ca atare, nu beneficiem din plin de acesti nutrienti. Cand sunt uscate, in nuci si seminte exista cantitati destul de mari de inhibitori de enzime, niste compusi care le asigura nutrientii necesari in perioada de crestere si impiedica germinarea. Iata de ce este esential sa consumam nucile si semintele dupa ce le-am inmuiat:

Sunt mai usor de digerat. Pe noi insa acesti inhibitori nu ne ajuta, ba din contra. Inhibitorii de enzime sunt niste molecule care se „ataseaza” de enzimele din corp si le incetinesc activitatea. Cum enzimele au un rol esential in procesul de digestie, o proasta functionare a acestora, poate crea si probleme digestive. In aceeasi masura, inmuierea nucilor si semintelor in apa le face mai usor de digerat, iar nutrientii vor fi mai usor absorbiti, scrie doctorulzilei.ro.

Producem mai multe enzime si vitamine. Hidratarea nucilor si semintelor neutralizeaza inhibitorii de enzime, ba mai mult ajuta si la producerea de noi enzime, care la randul lor stimuleaza „fabricarea” de mai multe vitamine, in special a celor care fac parte din complexul B-urilor.

Indepartam acidul fitic care impiedica absorbtia unor minerale. Prin inmuierea in apa a nucilor si semintelor indepartam si acidul fitic (considerat a fi un anti-nutrient). Desi se regaseste in cantitati mai mari in cereale si mai mici in nuci si seminte, acidul fitic poate interactiona cu mineralele din tractul intestinal (calciu, magneziu, fier, cupru si, mai ales, zinc) si le poate impiedica absorbtia. Acesta este si motivul pentru care o dieta bogata in cereale cu bob intreg, nefermentate, poate conduce catre deficiente nutritionale.

Au un gust mai bun. Un alt motiv bun pentru a scufunda in apa nucile si semintele este ca isi imbunatatesc considerabil gustul (vor avea un gust mai untos), poate si pentru ca dupa cateva ore bune de stat in apa taninele, reziduurile si praful care se regaseste mai ales in coaja sunt indepartate (vei observa ca apa in care stau nucile si semintele se va inchide la culoare).

Hidratarea trebuie urmata de uscare. Timpul in care trebuie sa tii nucile si semintele in apa, variaza de la 2-3 ore la 12-24 de ore. Daca vrei sa le consumi, dupa ce le-ai hidratat, usuca-le in deshidrator sau in cuptor, imediat dupa ce le-ai scos din apa. Asa previi mucegaiul.

Poti pastra nucile si semintele in vasul in care le scufunzi (este important sa nu folosesti un vas de plastic pentru ca substantele din acesta pot interfera cu apa si apoi cu alimentele) si la frigider. Apa ar trebui insa schimbata constant ca sa nu existe riscul formarii mucegaiului. In apa in care hidratezi nucile si semintele poti adauga si un praf de sare; aceasta este benefica deoarece activeaza enzimele.

Durata de hidratare pentru cateva tipuri de nuci si seminte

1. Nuci obisnuite, nuci pecan, alune, muguri de pin: 8 ore (pot fi lasate peste noapte), in apa sarata (1 lingurita de sare, depinde si de cantitatea de nuci si seminte) si deshidratate 12-24 de ore pana cand devin uscate si crocante.

2. Migdale: lasate peste noapte in apa sarata, deshidratate 12-24 de ore. In cazul in care nu sunt bine uscate, migdalele se rancezesc repede.

3. Nuci caju: 3-6 ore in apa sarata, deshidratate 12-15 ore

4. Seminte de dovleac si seminte de floarea soarelui: 8 ore in apa sarata, deshidratate 12-24 ore, respective 12 ore pentru cele de floarea-soarelui.

Citeşte şi Consumul de fructe oleaginoase reduce cu peste 40% riscul de recidivă a cancerului colorectal

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Rețetă de vafe cu iaurt și scorțișoară. Întâi, te cucerește mirosul
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Notă de plată din 6 CIFRE în localul lui Joshua Castellano! A cheltuit aproape 2 salarii medii pe an din America
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Guvernul Republicii Moldova cere clerului să recunoască impactul războiului din Ucraina asupra lăcașurilor de cult
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui Traian Băsescu când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!