Cum a ajuns România să fie, de departe, prima din Europa la morții de pe șosele | EXCLUSIV

După ce Comisia Europeană a postat un nou top al statelor din UE cu cele mai multe accidente rutiere mortale, cu România pe primul loc, au reînceput dezbaterile. Ministerul Transporturilor, Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere și Adrian Covăsnianu, vicepreședintele Asociației Moldova Vrea Autostradă, fost secretar de stat la MT, au comentat pentru RomâniaTV.net raportul „negru" al Bruxellesului. 
Andi Miron
18 oct. 2022, 12:53
Cum a ajuns România să fie, de departe, prima din Europa la morții de pe șosele | EXCLUSIV

Lucian Diniță, fostul șef al Poliției Rutiere, crede că principala cauză a numărului uriaș de accidente de pe drumurile publice din România reprezintă lipsa de bun simț a unor șoferi vitezomani, precum și neștiința în „arta șofatului”.

„Este vorba despre o meteahnă veche. Românul când vede o șosea pe care poată să fugă, nu apasă pedala de accelerație până la refuz?! Mai mult, câți circulă fără permise sau cu permise suspendate?! Ne întârtim într-un cerc. 

Este vorba despre civilizație, despre educație. Și aici revenim la pregătirea șoferilor. Mulți dintre cei care pregătesc șoferii nu au nicio legătură cu această profesie. Să ajungi din pantofar instructor auto, peste noapte, nu e în normal. Ceea ce învață cursanții nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în trafic, în viața de zi cu zi. Există acel curs de conducere defensivă, o inițiativă a lui Titi Aur. A fost introdus în legislație, dar degeaba. Mai vorbește cineva despre el?

Atât timp cât nu există educație, degeaba. Vorbim despre război, da, și acolo sunt morți, dar în cazul nostru, al României, nu e vorba tot despre morți pe șosele, la foc automat? Deci nu e tot un război? Când a fost pandemia s-au făcut comisii, dar pentru accidentele rutiere, în care mor mai mulți oameni decât de COVID, nu trebuie?

MAI trebuie să aloce fonduri pentru educație rutieră, ca împreună cu media, să desfășoare o campanie susținută pe toate posturile”, a declarat Lucian Diniță, pentru RomâniaTV.net.

 

Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere, nu crede că amenzile vor potoli vreodată vitezomanii de pe drumurile României: „Este vorba despre disoluția autorităților”

 

În opinia fostului polițist, infrastructura dezvoltată, modernă, respectiv sancțiunile mai dure, nu ar reuși să scoată România din capul listei „neagre”.

„Sunt multe accidente mortale și pe autostrăzi, vedeți pe A2. Știe românul să meargă pe autostradă? Nu! Dacă aplici sancțiuni, se spune că Poliția stă la pândă.

Poți să crești amenzile, perioadele de suspendare, dar nu vor avea efect. În România este vorba despre disoluția autorităților. Dacă ai avea autorități ca în Elveția, Danemarca, ar fi altceva. Dar în România, șoferii își permit să facă scandal cu Poliția, să se bată cu agenții. În străinătate, dacă încerci să faci asta, nu ține. Acolo când te-au prins, nu stau la discuție cu tine”, a mai transmis fostul șef al Poliției Rutiere.

 

 

Adrian Covăsnianu, fondatorul Asociației Moldova Vrea Autostradă: „Este un cumul de factori determinanți”

 

 

Adrian Covăsnianu, specialist în infrastructură, crede că e nevoie de un pachet amplu de măsuri pe care Guvernul României trebuie să-l pună în aplicare, cât mai rapid. La fel ca în cazul multor domenii din țară, trebuie „curățenie generală”, începând de la școlile de șoferi, campanii de informare, lucrări susținute de întreținere a drumurilor și construcția de drumuri de mare viteză – autostrăzi sau drumuri expres.

„Faptul că România se menține în topul nefast al celor mai multe decese cauzate de accidentele rutiere este o evidență. Din păcate, ne menținem în top de ani de zile. De ce s-a ajuns în această situație? Consider că este un cumul de factori determinanți ce implică:

– Lipsa unei educații rutiere atât pentru conducătorii auto, cât si pentru restul participanților la trafic, inclusiv cei pietonali. Școlile de șoferi sunt doar ‘producătoare’ de permise auto și nu de educare și conducere preventivă pentru (viitorii) șoferi. În același timp, consider că lipsește, încă de la o vârstă preșcolară, o minimă educație rutieră pentru tinerele generații. Consider ca e nevoie de un parteneriat între Ministerul Educației și Poliția Rutieră pentru promovarea educației rutiere.

– Un alt aspect important este lipsa lucrărilor de întreținere a rețelei de drumuri naționale ce implică o mai bună semnalistică rutieră și măsuri preventive în zonele periculoase; Există încă secțiuni de drum național ce sunt greu practicabile în condiții de slabă luminozitate, ca urmare a lipsei marcajului axial sau a indicatoarelor rutiere.

– Nu în ultimul rând lipsa unei rețele de infrastructură rutieră mare, drumuri expres + autostrăzi, ce să deservească coerent și coeziv legăturile între provinciile istorice ale României, conduce către un număr mare de accidente rutiere, din păcate, cu multe pierderi de vieți omenești.

Faptul că din 2022 avem o Strategie Națională de Siguranță Rutieră pe orizontul 2022-2030 este un lucru pozitiv, însă planul de acțiuni și investițiile trebuie accelerate și prioritizate către zonele cele mai vulnerabile din rețeaua rutieră naționala. Printr-un management eficient, o abordare pro-activă și cu resurse financiare consistente, consider că în viitor România are șanse să nu mai fie în acest top nefast, iar viețile oamenilor să fie salvate”, a declarat Covăsnianu, pentru RomâniaTV.net.

___

VEZI AICI raportul de la Bruxelles și reacția Ministerului Transporturilor.

Potrivit cifrelor și informărilor transmise de autorități, cel mai periculos drum din România este DN2 (Drumul Național 2) / E85 (Drumul European 85), cunoscut publicului larg drept „Drumul Morții”, pentru că are mai multe cruci decât kilometri. DN2 „leagă” Bucureștiul de froniera cu Ucraina și are 446 de kilometri. Drumul trece prin Urziceni, Buzău, Râmnicu Sărat, Focșani, Adjud, Bacău, Roman, Fălticeni, Suceava și Siret. Săptămânal se produc accidente pe DN2, inclusiv mortale, din păcate.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special când e la ofertă, dar puțini citesc și eticheta
Capital.ro
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
22 noiembrie, ziua care a zguduit omenirea. Misterul persistă, multe întrebări au rămas fără răspuns
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Ninsorile au făcut ravagii în România! În ce județe sunt blocate șoselele și căile ferate
Cancan.ro
Ce a putut să pățească Gabriela Lucuțar la înmormântarea unui adolescent de 16 ani: 'S-a oprit slujba! Așa ceva n-am văzut niciodată'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
StirileBZI
Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2025: Ce anunţ a făcut Simona Bucura-Oprescu
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Alerte de viscol și ninsori emise pentru aproape toată țara, șapte județe sub cod roșu
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?