Mulți dintre cei care împodobesc bradul de Crăciun, aleg un brad artificial, pentru a nu tăia copacii și pentru a nu contribui la poluare. Totuși, experții de mediu spun că acest lucru este doar un mit. Cea mai bună soluție ar fi, de fapt, cumpărarea unui brad natural, din culturi dedicate.
„Trendul pentru brazii artificiali este în creștere. Sunt persoane care se gândesc din ce în ce mai mult la mediul înconjurător și, astfel, preferă să achiziționeze brazii artificiali”, a declarat Mariu Stoica, reprezentantul unui magazin, pentru euronews.ro.
Totuși, părerile în rândul cumpărătorilor sunt împărțite.
„Brad artificial. Protejăm natura, în primul rând, și nu face mizerie. Dezavantajul e că nu miroase”, a spus un client.
„Natural. Consider că cei artificiali sunt mult mai poluanți decât cei naturali și, atunci, având în vedere că în toate apele curgătoare sau stătătoare s-au găsit microparticule de plastic, consider că tradiționalul brad natural este mult mai util și mai frumos”, a declarat un alt client.
Citește și: Brazi de Crăciun cu prețuri de la 15 și 35 de lei. Curg ofertele pentru sărbători, de unde îi puteți cumpăra
Ecologiștii au și un răspuns concret: bradul de plastic este mai dăunător pentru mediu decât tăierea celui natural.
„De obicei un brad de Crăciun artificial e ținut 3, 4, 5 ani și sigur apare altceva mai frumos pe piață care te determină să-l arunci când îl vezi, lucru care nu este deloc prietenos cu mediu”, a explicat Radu Mela, expert de mediu, pentru aceeași sursă.
Pentru a avea un impact mai mic asupra mediului, un brad artificial ar trebui să fie folosit cel puțin 10 ani. Când un brad artificial este aruncat la gunoi, are nevoie de sute de ani pentru a se dezintegra, deoarece nu pot fi reciclați.
Un procent de 80% din brazii de plastic sunt produși în Asia, deci numai parcursul lor până în Europa produce mai multe emisii de carbon decât tăierea unui brad natural.
Atunci când cumpărați bradul, trebuie să aveți în vedere, în principal, locul de unde provine. Cei din magazine sunt, de obicei, din pepiniere sau din culturi dedicate, unde aceștia sunt crescuți special pentru Crăciun.
„Trebuie să gândim aceste pepiniere ca niște terenuri agricole în care se face o producție de ceva și noi îl valorificăm”, a mai spus Radu Mela.
Anual, 34 de milioane de brazi de Crăciun sunt tăiați în întreaga lume, peste 95% dintre aceștia provenind din ferme speciale.