De ce evită femeile să facă fitness. Efortul încurajează arderea de calorii, și chiar dacă adaugi masă musculară, aceasta este mai densă, așezându-se altfel pe corp, spune Jeanine Ivan. Iluzia că femeile care practică sport cu greutăți devin „prea late sau mari”, spune ea, este doar un mit.
„Legat de metabolism, atunci când avem mai multă masă musculară, avem un metabolism mai rapid, adică ardem mai multe calorii fără să facem nimic în plus, deoarece țesutul muscular este un țesut activ. Corpul nostru arde calorii doar pentru a-l menține. Astfel, vei putea mânca mai mult, nu va fi nevoie să te înfometezi pentru a pierde în greutate și vei avea un metabolism mai sănătos.
Nu putem să nu menționăm și îmbunătățirea aspectului fizic atunci când vorbim despre creșterea masei musculare. O persoană cu mai multă masă musculară arată mai bine deoarece țesutul muscular este mult mai dens decât grăsimea. Un kilogram de masă musculară ocupă mai puțin spațiu decât un kilogram de grăsime.
Deci, chiar dacă pierdem 2 kg de grăsime și punem 2 kg de masă musculară, greutatea pe cântar nu se va modifica, dar vom arăta mai bine, vom fi mai „mici”, deoarece masa musculară este mai densă și ne vom îmbunătăți sănătatea din toate punctele de vedere discutate”, spune Jeanine Ivan, pentru Spectacola.ro.
Antrenoarea mai transmite că în momentul în care depui efort se emană endorfine, care contribuie la combaterea depresiei. „O masă musculară mai mare este, de asemenea, asociată cu o sănătate mentală mai bună, datorită endorfinelor eliberate în creier în urma antrenamentelor, dar și datorită îmbunătățirii circulației sanguine la nivelul creierului, ceea ce va duce la o funcție cognitivă îmbunătățită.
Antrenamentele cu greutăți reduc, de asemenea, stresul și îmbunătățesc stima de sine datorită aspectului fizic mai plăcut pe care îl obținem. Astfel, persoanele cu mai multă masă musculară se confruntă mai rar cu probleme de sănătate mentală, precum anxietatea și depresia”, mai spune Jeanine Ivan.