Expertii in alimentatie incearca, de cateva decenii, sa descopere metode sigure si eficiente de conservare, mentinere sau imbunatatire a culorii, gustului si texturii alimentelor si bauturilor pe care le consumam, pe parcursul a cateva saptamani sau chiar luni. Sau sa ofere gustul dulce cu un numar scazut sau chiar fara calorii. Aditivii alimentari, spun ei, sunt o solutie in acest sens, scrie foodstory.ro.
Cat de sigure sunt E-urile
Aditivii alimentari sunt acele ingrediente adaugate alimentelor sau bauturilor pentru a le oferi siguranta pentru consum sau pentru a le pastra anumite caracteristici. Au asadar utilizari diferite, iar printre cei mai cunoscuti sunt colorantii, conservantii, stabilizatorii (care opresc separarea ingredientelor), agentii de gelificare, corectorii de acididate, potentiatorii de aroma sau indulcitorii.
Unii dintre ei provin din surse naturale, cum ar fi licopenul din rosii. De fapt, aceste legume contin sapte tipuri diferite de E-uri, insa pentru ca nu au fost adaugate in mod artificial, nu poarta denumirea E, dar au aceleasi functii si organismul le metabolizeaza la fel. Alti aditivi naturali sunt glicozidele steviol din planta stevia.
Mai mult, organismul uman creeaza natural in jur de 20 de E-uri.
Alti aditivi sunt artificiali insa. Sau sa luam exemplul E300 sau acidul ascorbic, cunoscut ca vitamina C, care, desi poate fi obtinut in mod natural, este creat de om, din motive tehnologice.
Cine decide ce e bun pentru noi
In Europa, siguranta pentru consum a aditivilor alimentari este supusa evaluarii Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara. Aceasta ia in considerare toate informatiile disponibile pentru a stabili pentru fiecare aditiv Doza Zilnica Acceptata (DZA).
DZA inseamna cantitatea dintr-un anumit aditiv, pe care un individ o poate consuma zilnic, pe parcursul intregii vieti, fara a reprezenta un risc pentru sanatatea sa.
Comisia Europeana poate aproba aditivul respectiv, stabilindu-i nivelul maxim, in functie de categoria produsului in care este folosit, numai dupa ce a fost declarat de catre EFSA sigur pentru consum. Apoi, fiecaruia ii atribuie un cod numeric unic, pentru a fi mai usor de clasificat. Denumirea E reprezinta „Europa”.
Important este ca atunci cand alegi un produs de pe raftul magazinului sa citesti foarte bine eticheta si sa spui da alimentelor sanatoase.
Lista E-urilor aprobate pentru consum: www.efsa.europa.eu