Potrivit unui studiu, proteina numită FOXP2 (Forkhead-Box P2), produsă de o genă cu acelaşi nume, joacă un rol esenţial în învăţarea, dezvoltarea limbajului şi exprimarea orală (articulare, gramatică, înţelegere).
Cercetări anterioare arătaseră că, în medie, femeile pronunţă zilnic de trei ori mai multe cuvinte decât bărbaţii (proporţia rămâne stabilă, chiar dacă cifrele variază în funcţie de limbă) şi se ştie că fetiţele vorbesc în general mai devreme şi mai complex decât băieţii, relatează passionsante.be, citat de Agerpres.
Cercetătorii americani de la Universitatea Maryland au efectuat mai întâi experimente pe şobolani, comparând apelurile de disperare ale puilor de patru zile despărţiţi brutal de mama lor. Situaţia de plecare este diferită de cea întâlnită la om: micii masculi fac mai mult zgomot decât femelele şi au niveluri mai ridicate de FOXP2 în creier. Însă, când se reduc aceste concentraţii la micii masculi şi la femele cresc, comportamentul se schimbă radical: micile femele strigă deodată mai mult.
Studiul a fost publicat în The Journal of Neuroscience, s-a desfăşurat apoi pe un grup de copii, constatându-se că, la fetiţe, cortexul cerebral este mult mai bogat în FOXP2. Această proteină, precum şi gena asociată, fac diferenţa.