Deputatul Silviu Prigoană a fost inclus în sondaj pentru că este câştigătorul „preselecţiei” făcute între cei care şi-au anunţat oficial intenţia de a candida, ceilalţi fiind vicepreşedintele PDL Teodor Paleologu şi deputatul Costică Canacheu.
Monica Macovei este luată în calcul datorită imaginii publice de luptătoare împotriva corupţiei, în condiţiile în care sondajele de până acum au indicat corupţia pe locul al doilea printre cauzele nemulţumirilor bucureştenilor faţă de administraţia publică.
Nu în ultimul rând, se crede că Videanu este încă popular ca urmare a mandatului său de primar.
Pedeliştii însă nu-şi fac iluzii în privinţa dezavantajelor fiecărei dintre aceste variante.
Astfel, şansele ca Videanu să accepte candidatura sunt foarte reduse după ce acesta a refuzat în mod repetat să candideze din nou. „Chiar şi cu un rezultat favorabil lui în sondaj, nu cred că va ceda. Chiar dacă am avea argumentul sondajului”, a declarat un democrat-liberal pentru RTV.NET.
Alţi pedelişti au rezerve faţă de oportunitatea candidaturii lui Macovei.
„Poate că un asemenea candidat ar fi prins în 2004, dar nu în 2012. Omul are nevoie de un primar care să-i repare strada, să-i deszăpezească parcarea, nu neapărat de cineva care să-i bage pe toţi la închisoare. Nu prea cred că spiritul justiţiar ar prinde într-o asemenea competiţie (…) Macovei mai are şi alte defecte. Ea nu vrea să facă dreptate pentru a face un bine, ci vrea dreptate doar aşa cum vrea ea„, a afirmat un alt lider al PDL Bucureşti pentru RTV.NET.
Astfel că Prigoană este văzut în continuare ca cel cu cele mai multe şanse. „Prigoană nu şi-a arătat încă potenţialul. Funcţia de deputat nu i s-a potrivit cel mai bine, dar la primărie ar avea alte posibilităţi să se manifeste. Eu cred că şi acum va ieşi primul în sondaj„, a spus acelaşi pedelist.
Însă nici Prigoană nu este candidatul ideal. Problema lui este legată de faptul că afacerile sale în salubrizare l-ar pune automat în conflict de interese. Chiar dacă ar renunţa la firme în actele oficiale, mandatul său la primărie ar fi umbrit de suspiciuni, putând avea chiar probleme cu Agenţia Naţională de Integritate.
Faţă de aceste trei variante, unii cred că este nevoie de o mişcare mai spectaculoasă, anume ca Udrea să-şi asume riscul candidaturii. „Părerea mea este că ar trebui să vină ea să zică că vrea să candideze, indiferent de riscuri„, au declarat surse din PDL pentru RTV.NET.
Probleme cu UNPR la Bucureşti
Deşi relaţiile PDL cu UNPR par foarte strânse la nivelul Capitalei, există neînţelegeri care vor trebui soluţionate. Nemulţumirea pedeliştilor constă în intenţia Uniunii de a depune liste proprii pentru consilieri, fapt ce ar putea reduce scorul cumulat al celor două formaţiuni.
Soluţionarea ar putea veni în urma discuţiilor dintre conducerile centrale ale celor două partide, PDL cerând partenerilor să accepte liste comune. „Cred că până la urmă vor trebui să cedeze. Să nu uite că nu există doar Bucureşti, vor avea nevoie de sprijin şi la Suceava, Maramureş sau Botoşani„, a comentat un democrat-liberal.
Acesta a respins şi argumentul că UNPR nu poate intra într-o construcţie de centru-dreapta deoarece este partid de stânga. „Mişcarea Populară de acum este strict o alianţă electorală, nu una politică înregistrată la tribunal”, a argumentat pedelistul.
Nemulţumiri faţă de potenţialii aliaţi au apărut deja în teritoriu. „Ne-a făcut rău vorbăria asta multă despre Mişcarea Populară, fără să se facă nimic. Dacă Boc era un lider puternic şi hotărât anunţa că se face şi nu mai lăsa toată lumea să-şi dea cu părerea. Acum ceilalţi ridică pretenţii că le-a crescut cota. Toţi întreabă acum ce le dăm„, a declarat un senator PDL.