De ce majoritatea oamenilor sunt dreptaci. De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au încercat să afle ce se află la baza predispoziţiei oamenilor de a folosi o mână sau alta. Din punct de vedere al folosirii unei mâini sau a alteia, cercetătorii împart oamenii în mai multe categorii: stângaci, dreptaci şi ambidextri (cei care folosesc cu aceeaşi uşurinţă oricare dintre mâini).
În general, ambidextri sunt cei care, la bază, sunt stângaci, dar care au fost obligaţi (la şcoală, cel mai adesea) să-şi folosească mâna dreaptă. Astfel că, în timp, au dobândit şi abilităţi specifice dreptacilor, dar şi le-au conservat şi pe acelea specifice stângacilor, care sunt native.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că, acum aproximativ 1,5 milioane de ani, unelte de piatră descoperite în Kenya au fost lucrate de două specii de hominine străvechi – Homo habilis şi Homo erectus. Modul în care aceste unelte au fost realizate este o dovadă de necontestat a faptului că oamenii care le-au făcut erau, majoritatea, dreptaci.
Cu aproximativ 600.000 de ani în urmă, în perioada în care a apărut specia Homo heidelbergensis, populaţia era, în mod clar, predominat dreptace. Oamenii de ştiinţă au studiat dinţii înaintaşilor noştri din specia sus-menţionată şi au ajuns la concluzia că uzura lor indică faptul că, de obicei, hrana era dusă la gură cu mâna dreaptă, potrivit descopera.ro
Folosirea predominantă a mâinii drepte este, se pare, legată şi de dezvoltarea limbajului.
Predispoziţia pentru folosirea mâinii drepte este o trăsătură controlată de emisfera stângă a creierului. Tot emisfera stângă procesează, la majoritatea oamenilor, operaţiile legate de limbaj. Preferinţa pentru folosirea mâinii drepte ar putea fi un simplu „efect secundar” al evoluţiei emisferei stângi: pe măsură ce aceasta s-a dezvoltat, în asociere cu dezvoltarea tot mai complexă a limbajului, s-au intensificat şi alte funcţii ale ei, printre care folosirea mâinii drepte. Este aşa-numita „ipoteză Homo loquens” (a „omului vorbitor”).
Pe scurt, preferinţa pentru folosirea mâinii drepte la specia umană ar fi consecinţa modului în care ne este structurat creierul.