După eșecul „Schengen”, românii au încercat să se lupte pe două fronturi: o dată, împotriva liderilor politici din țara noastră și apoi, împotriva companiilor austriece și olandeze. Astfel, a fost încurajată boicotarea masivă a firmelor cu capital originar din statele care s-au opus aderării țării noastre.
De asemenea, în ultimul an, odată ce românii au analizat mai atent evenimentele recente, din ce în ce mai mulți au început să se alăture tendinței suveraniste, au început să conștientizeze importanța susținerii afacerilor autohtone, care plătesc salarii, taxe și impozite, potrivit legii.
Totuși, românii au întâmpinat și obstacole în operațiunea „boicotul”. Klaus Iohannis, președintele României, a declarat că țara noastră nu trebuie să boicoteze afacerile austriece sau olandeze, o atitudine care a înfuriat și mai tare cetățenii, potrivit postărilor din social media.
De asemenea, în ultimele săptămâni au fost aruncate în spațiul public diverse scenarii care să susțină că „boicotul nu ajută”, cu argumente precum: „austriecii vor pleca din România” și „românii vor fi lăsați fără locuri de muncă”.
Aceste frici promovate în spațiul public nu sunt justificate, susține analistul economic Adrian Negrescu.
„Investitorii austrieci și cei olandezi sunt printre cei mai feroce oameni de afaceri prezenţi în România. Sunt prezenţi în aproape toate domeniile importante ale economiei după ce au reuşit, în ultimii 30 de ani, să cumpere ieftin şi să vândă scump, realizând profituri semnificative, chiar mai mari ca rată de profitabilitate decât în ţările de origine”, a comentat specialistul.
Mai mult, Adrian Negrescu se așteaptă ca afaceriștii din Occident să se extindă și mai mult în România, pentru a-și crește profiturile.
„Nu mă aştept la un exod al capitalului străin din România, dimpotrivă! Anticipez, în condiţiile în care vom vedea semnele recesiunii în 2023, un număr tot mai mare de ‘rechini’ dispuși să cumpere afacerile românești care nu mai pot face față.
În astfel de vremuri tulburi, cine are capital poate face afaceri excelente, să cumpere business-uri, cote de piață, la un nivel de discount, iar austriecii și olandezii sunt printre cei mai versați investitori din această perspectivă”, a declarat Adrian Negrescu, pentru RomâniaTV.net.
Afacerile austriecilor în România sunt de o importanță uriașă pentru Viena. Micul stat european are o populație de doar 8 milioane de locuitori, în timp ce țara noastră nu mai puțin de 19 milioane, încă. De asemenea, afacerile austriece activează în multiple domenii și în diverse state de pe continent. Practic, business-urile din Austria sunt dependente de investițiile externe.
În cazul antreprenorilor români, puține afaceri ale acestora au reușit să treacă granița, cu atât mai puțin în domeniul financiar – bancar. Mai mult, de la an la an, din ce în ce mai multe afaceri locale sunt înghițite de cele străine, care penetrează din ce în ce mai mult piața din România, fără a veni cu produse și servicii inovatoare, iar plata impozitelor către statul român este un aspect cel puțin controversat.
Între timp, antreprenorii români dau din coate, fiecare cum poate.