Desi oamenii moderni au mai putine bacterii in cavitatea bucala decat in urma cu 7.500 de ani, acestea sunt mult mai daunatoare, fiind capabile sa genereze afectiuni orale cronice. Cauza: alimentatia din zilele noastre.
La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Centrul pentru ADN Antic (ACAD) din cadrul Universitatii Adelaide din Australia, care au lucrat laolalta cu oamenii de stiinta ai Universitatii Aberdeen (Scotia) si cu specialistii Institutului Trust Sanger din Cambridge. Rezultatele cercetarii prin care s-a dorit stabilirea modului de evolutie dentara pe parcursul ultimilor 7.500 au fost publicate in revista de specialitate „Nature Genetics”.
Potrivit studiului, dieta noastra de astazi a modificat bacteriile din cavitatea bucala, reducandu-le ca numar, dar trasnformandu-le in agenti patogenti mai periculosi.
„Bacteriile prezenta in gurile noastre sunt mai putin variate decat erau in cavitatile bucale ale oamenilor preistorici, fapt ce contribuie la aparitia bolilor orale cronice, pe fondul alimentatiei tot mai procesate industrial”, a explicat coordonatorul cercetarii, profesorul Alan Cooper, directorul ACAD.
Continuarea pe Lyla.ro