De ce nimeni nu a mai ajuns pe Lună în ultimii 50 de ani. NASA a rupt tăcerea abia acum: „Dacă nu ar fi fost riscul, am fi fost chiar pe Marte”

În ultimele cinci decenii, în ciuda tehnologiei avansate, niciun om nu a mai reușit să ajungă pe Lună. Care este explicația oferită de NASA?
Irina Dumitrescu
18 nov. 2024, 17:12
De ce nimeni nu a mai ajuns pe Lună în ultimii 50 de ani. NASA a rupt tăcerea abia acum: „Dacă nu ar fi fost riscul, am fi fost chiar pe Marte”

Ultima dată când un om a ajuns pe Lună a fost în decembrie 1972, în timpul misiunii Apollo 17 a NASA. De ce nu s-a mai întâmplat asta de 50 de ani? Astronauții susțin că motivele sunt financiare și politice, nicidecum științifice sau tehnice. Potrivit NASA, nu mai devreme de anul 2026 nu se poate concretiza asta.

Detaliile oferite de NASA despre următoarea misiune pe Lună

Astronauții din misiunile Apollo din anii ’60 și ’70 au colectat roci, au făcut fotografii, au efectuat experimente, au pus steaguri și au revenit acasă. Însă, în urma lor nu a rămas o prezență umană durabilă pe Lună.

La mai bine de cinci decenii de la aselenizarea cu echipaj (Apollo 17 în decembrie 1972) există o mulțime de motive pentru care oamenii să se întoarcă pe satelitul Pământului și să rămână acolo.

În luna februarie, o navetă americană a aselenizat, fiind prima după Apollo 17. Odysseus, un model Nova-C, a fost proiectat de către compania Intuitive Machines din Houston, cu un contract de 118 milioane de dolari de la NASA. Aceasta a fost prima misiune comercială ajunsă pe Lună și un pas uriaș către noi aterizări umane.

NASA a promis că va trimite din nou astronauți americani pe Lună în curând, poate cel mai devreme în septembrie 2026, cu ocazia unui program numit Artemis, ce va include prima femeie, primul astronaut de culoare și primul canadian care vor atinge suprafața lunară.

Citește și Planta recomandată de NASA pentru purificarea aerului. E ieftină, se udă la o săptămână și oferă beneficii mari pentru sănătate

Motivele pentru care niciun om nu a mai călcat pe Lună

Jim Bridenstine, care a condus NASA în timpul administrației Donald Trump, spune că nu obstacolele științifice sau tehnologice au împiedicat Statele Unite să facă acest lucru mai devreme.

„Dacă nu era riscul politic, am fi fost pe Lună chiar acum”, a precizat Bridenstine în 2018. „De fapt, am fi fost probabil pe Marte”, a continuat expertul.

De foarte mult timp, cercetătorii și antreprenorii militează pentru crearea unei baze cu echipaj pe Lună – o stație spațială lunară: „O stație permanentă de cercetare umană pe Lună este următorul pas logic. Ne mai despart doar trei zile. Ne putem permite să greșim și să nu omorâm pe toată lumea”, a punctat Chris Hadfield, un fost astronaut, pentru Business Insider. „Și avem o grămadă de lucruri pe care trebuie să le inventăm și apoi să le testăm pentru a învăța înainte de a putea merge mai departe”, a mai spus acesta.

Vezi și Mărturia a doi tineri, premiați de NASA, care au mers la vot pentru prima dată: „Vrem să fie mai bine. Vrem să vedem îmbunătăţiri în domeniile Educaţiei, Sănătăţii”

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Dispar 3 bănci din România în 2025. Zeci de mii de oameni trebuie să se reorienteze
Capital.ro
Călin Georgescu a primit hotărârea de urgență. Decizia Instanței Supreme a venit azi, 10 ianuarie
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Adăposturile antiaeriene, obligatorii. Autoritățile invocă riscuri de război
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
EL îl va învinge pe Călin Georgescu în alegeri. Anunțul ce scapă România de emoții
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Consulatul României la Los Angeles evacuat din cauza incendiilor
MediaFlux
Donald TRUMP a fost CONDAMNAT! RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind MANDATUL de PREȘEDINTE al SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”