Ultima dată când un om a ajuns pe Lună a fost în decembrie 1972, în timpul misiunii Apollo 17 a NASA. De ce nu s-a mai întâmplat asta de 50 de ani? Astronauții susțin că motivele sunt financiare și politice, nicidecum științifice sau tehnice. Potrivit NASA, nu mai devreme de anul 2026 nu se poate concretiza asta.
Astronauții din misiunile Apollo din anii ’60 și ’70 au colectat roci, au făcut fotografii, au efectuat experimente, au pus steaguri și au revenit acasă. Însă, în urma lor nu a rămas o prezență umană durabilă pe Lună.
La mai bine de cinci decenii de la aselenizarea cu echipaj (Apollo 17 în decembrie 1972) există o mulțime de motive pentru care oamenii să se întoarcă pe satelitul Pământului și să rămână acolo.
În luna februarie, o navetă americană a aselenizat, fiind prima după Apollo 17. Odysseus, un model Nova-C, a fost proiectat de către compania Intuitive Machines din Houston, cu un contract de 118 milioane de dolari de la NASA. Aceasta a fost prima misiune comercială ajunsă pe Lună și un pas uriaș către noi aterizări umane.
NASA a promis că va trimite din nou astronauți americani pe Lună în curând, poate cel mai devreme în septembrie 2026, cu ocazia unui program numit Artemis, ce va include prima femeie, primul astronaut de culoare și primul canadian care vor atinge suprafața lunară.
Jim Bridenstine, care a condus NASA în timpul administrației Donald Trump, spune că nu obstacolele științifice sau tehnologice au împiedicat Statele Unite să facă acest lucru mai devreme.
„Dacă nu era riscul politic, am fi fost pe Lună chiar acum”, a precizat Bridenstine în 2018. „De fapt, am fi fost probabil pe Marte”, a continuat expertul.
De foarte mult timp, cercetătorii și antreprenorii militează pentru crearea unei baze cu echipaj pe Lună – o stație spațială lunară: „O stație permanentă de cercetare umană pe Lună este următorul pas logic. Ne mai despart doar trei zile. Ne putem permite să greșim și să nu omorâm pe toată lumea”, a punctat Chris Hadfield, un fost astronaut, pentru Business Insider. „Și avem o grămadă de lucruri pe care trebuie să le inventăm și apoi să le testăm pentru a învăța înainte de a putea merge mai departe”, a mai spus acesta.