Un sibian a fost aspru amendat de autoritățile locale, după ce a tăiat un tei de pe domeniul public. Este vorba despre un arbore matur tăiat ilegal cu un topor de un localnic chiar din fața casei, de pe un spațiu verde de lângă gardul gospodăriei sale, sub motivul că „face prea multă mizerie / frunze”. Ciotul rămas l-a vopsit în aceeași culoare cu cea a porții, dar un trecător l-a văzut și a anunțat Primăria prin intermediul unei aplicații. Legea prevede amenzi usturătoare pentru cei care distrug cu bună știință natura.
Marți, 31 octombrie, la locul în care a fost tăiat arborele, s-au deplasat atât reprezentanți ai Poliției Locale, cât și de la Spații Verzi. Funcționarii Primăriei Sibiu au luat decizia de a-i da localnicului o amendă uriașă, de 20.000 de lei, pentru că a tăiat un copac de pe domeniul public, conform prevederilor Legii 24/2007, pentru tăiere ilegală de arbori. De asemenea, au confiscat și teiul tăiat, găsit chiar în curtea bărbatului și l-au obligat pe acesta să și plătească constravaloarea copacului.
„În urma unei sesizări primite prin intermediul aplicației Sibiu City App cu privire la tăierea ilegală a unui arbore de pe strada Calea Poplăcii nr. 25, Poliția Locală și Serviciul Public de Administrare a Parcurilor și Zonelor Verzi au verificat situația în teren, având în vedere că nu s-a emis aviz de tăiere pentru acest arbore situat pe domeniul public. La adresa menționată s-a identificat ciotul unui tei matur, cu diametrul trunchiului de 40 de cm. Tăierea acestuia a fost făcută recent și manual, cel mai probabil cu ajutorul unui topor. Mai mult, ciotul era acoperit cu vopsea roșie”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Sibiu, Mirela Glogore, pentru Adevărul.
Sursa citată a mai menționat: „În urma inspecției vizuale în zonă, polițiștii locali au identificat arborele tăiat în curtea unui cetățean. Persoana fizică a fost identificată și va fi sancționată cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, în baza art.12, alin.(5) din Legea nr. 24/2007. De asemenea, imediat ce se va stabili valoarea prejudiciului, suma va fi imputată cetățeanului în cauză, iar în cazul în care nu va dori să achite, va fi inițiată o acțiune în instanță”.
În plus, s-a luat decizia ca Serviciul Parcuri și Zone Verzi din cadrul Primăriei Sibiu să planteze în această toamnă un alt copac în locul celui tăiat.
Legea menționată prevede că teiul face parte din categoria arborilor ornamentali plantați pe spațiile verzi din domeniul public, precum și al celor plantați în aliniamente în lungul bulevardelor și străzilor, pe terenurile din zonele urbane și rurale, alături de salcâm, castan, arțar, mesteacăn și stejar.
Prin urmare, este interzisă chiar și intervenția cu tăieri în coroana acestora, cu excepția lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranța traficului pietonal și rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum și a celor de pe traseul rețelelor aeriene. De aceea, toate speciile protejate, indiferent că sunt pe teren public ori privat, nu pot fi tăiate fără aprobare. Persoanele fizice riscă, în astfel de cazuri, sancțiuni de la 20.000 la 40.000 de lei, iar în cazul persoanelor juridice ,acestea pot ajunge până la 70.000 de lei.