Un pepene roşu copt, rece şi suculent este tot ce e mai bun pe poerioada caniculei. Probabil știți că semințele de pepene sunt foarte utile pentru digestie. Cu toate acestea, ați întâlnit vreodată proprietățile benefice ale cojii acestui fruct?
În articolul de astăzi, vom împărtăși cu tine o mulțime de informații valoroase și utile pe care să le folosești. Suntem convinși că de acum înainte vă veți gândi dacă să aruncați coaja sau nu.
Pepenele este un fruct util care conține o serie de minerale, vitamine, antioxidanți. Cea mai utilă parte este cea albă, situată chiar sub coaja fructului. Are un conținut ridicat de citrulină. Această substanță promovează îmbunătățirea circulației sângelui, precum și livrarea de mai mult oxigen către mușchi.
Coaja pepenelui conține în sine o mulțime de fibre, vitamina A, vitamina B6, magneziu, potasiu, zinc și altele.
Știți cât de util este să consumăm fibre, deoarece ne mențin sătui pentru mult timp și, ca urmare, putem scăpa cu ușurință de câteva kilograme în plus. De asemenea, fibrele ajută la reglarea colesterolului și a zahărului din sânge.
Dacă consumăm coajă de pepene roșu, ne vom simți mai hidratați. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care fac sport în mod activ.
Pepenele este recoltat din castravete și putem consuma coaja sub formă de murături.
Trebuie să tăiem partea verde și să tăiem restul în bucăți mici. Le aranjăm în borcane, le umplem cu 1 lingură. sare, 1 lingură. zahăr și 4 linguri. oțet. Lăsăm pe aragaz câteva minute să fiarbă și apoi punem borcanele într-un loc răcoros și aerisit.
Coaja poate fi consumată și ca un adaos la smoothie-uri sau în stare proaspătă. În acest fel, gustul său nu va fi simțit, dar băutura va avea un plus de valoare de substanțe utile.
Coaja fructului poate fi gătită împreună cu legumele fierte. Pentru a face acest lucru, trebuie să o tăiem în fâșii subțiri. Merge bine cu morcovul și broccoli. La acestea se poate adăuga orez sau sos asiatic aromat, recomandă actualno.com.
Nutriționist Mihaela Bilic recomandă: Care este cel mai bun pepene pentru siluetă. Nutriționistul Mihaela Bilic a făcut o comparație între valorile nutriționale ale pepenelui roșu și a celui galben, fructele vedete ale verii.
„Pepene roșu sau galben? Depinde…de cantitate. Indiferent de culoare pepenele rămâne fructul vedetă al verii, zemos și răcoritor, greu îi poți rezista!
Dacă ar fi să comparăm culorile, avem avantaje de fiecare parte: pepenele roșu conține licopen, un pigment cu efect de protecție a pielii împotriva razelor ultraviolete pepenele galben conține betacaroten, un precursor de vitamina A cu efect de protecție a pielii împotriva îmbătrânirii. Până aici suntem la egalitate.
La conținutul de potasiu, mineral care ajută la eliminarea retenției de lichide din organism, pepenele galben e câștigător cu aproximativ 300 mg/100g, adică dublu față de cel roșu. La conținutul de fibre tot pepenele galben învinge cu 1 g%, față de 0,3 g pentru cel roșu.
Tocmai aceste fibre împiedică absorbția rapidă a zahărului din pepenele galben, ceea ce-l face mai puțin periculos pentru siluetă – acolo unde ambele culori au aprox 7 g fructoză și în jur de 35 calorii/100g. Roșu sau galben, nu uitați că pepenele se mănâncă cu felia, chiar dacă conține peste 90% apă.
P. S. Dacă vă place pepenele roșu cu telemea, vă ofer și un argument nutrițional pentru această combinație dulce-sărată: licopenul este liposolubil, deci are nevoie de un strop de grăsime ca să fie asimilat – și grăsime mai bună ca în brânză nu există!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook
Pepenele roșu e un fruct bogat în nutrienți, dar cu un conținut scăzut de calorii. Nu conține grăsimi și e format din aproximativ 92% apă. De asemenea, conține vitamina A, vitamina B6 și vitamina C, mult licopen, antioxidanți și aminoacizi. Mihaela Bilic a explicat la ce ar trebui să fim atenți atunci când cumpărăm pepene roșu.
„Indiferent că este roșu sau galben, pepenele este fructul verii, un desert delicios de sezon, cu condiția să fie rece și bine copt. Multă lume spune că trebuie să te uiți la “buric”, acea areolă de la bază: cu cât este mai mare, cu atât pepenele este mai bun. Se pare că acest criteriu nu influențează direct maturitatea fructului, mai degrabă variază în funcție de soi. Ce trebuie analizat cu atenție este codița sau pedunculul: dacă este subțire, atrofiat și ușor uscat înseamnă că pepenele a fost cules la maturitate. Apoi pepenele trebuie să fie cât mai greu posibil, iar când îl ciocănim să sune a gol, cu un pic de ecou, asta înseamnă că este copt”, a scris Mihaela Bilic pe rețelele sociale.
Contează foarte mult și forma, ne dăm seama de multe lucruri astfel. Spre exemplu, dacă pepenele e oval înseamnă că are mai multă apă, dacă e rotund e mai dulce.
”Nu nu ultimul rând, fiți atenți la amprenta solului, zona în care pepenele a fost în contact cu pământul și nu a fost expusă la soare: cu cât culoarea ei este mai galbenă spre portocaliu, înseamnă că fructul a avut timp să crească și să se coacă. Pentru pepenele galben folosiți-vă și mirosul: cu cât este mai parfumat, cu atât e mai dulce”, mai spune Mihaela Bilic.