De ce nu ar trebui să bei apă din sticle de plastic care au stat la soare

În special în zilele toride de vară, ai tendinţa să te îndrepţi rapid către sticla de plastic uitată în maşină, în care mai găseşti câteva guri de apă menite să îţi potolească setea nebună. Doar că un astfel de obicei este orice, mai puţin sănătos. Motivul? Substanţele nocive ascunse în atât de răspânditele sticle de plastic care, în urma expunerii la temperaturi ridicate, se scurg în apa din recipient!
Alina Costache
13 iun. 2015, 22:16
De ce nu ar trebui să bei apă din sticle de plastic care au stat la soare

Ambalajele de plastic sunt folosite la o multitudine de produse din comerţ, de la caserole la biberoane şi banalele sticle de apă şi de băuturi răcoritoare. Însă, în ultimii ani, experţii în domeniu au atras atenţia asupra pericolului pe care folosirea excesivă a acestor ambalaje – şi, mai grav, expunerea lor la temperaturi ridicate – îl poate avea asupra sănătaţii.

Testele au arătat că, atunci când plasticul – cel obţinut din polietilenă tereftalat – este expus la temperaturi ridicate (ca în cazul în care o sticlă de plastic este lăsată în bătaia directă a soarelui sau o caserolă de plastic cu mâncare este încălzită în cuptorul cu microunde), substanţele care îl compun se scurg în conţinutul recipientului, fie el lichid ori solid.

Compuşii nocivi din sticlele de plastic

Sticlele de apă pe care le preferăm adesea pentru a înlocui consumul de apă de la robinet ne expun unor pericole nevăzute, dar cât se poate de reale pe termen lung. Mai concret, este vorba despre expunerea la compuşii regăsiţi în materialul plastic care, deşi ajung în organismul nostru în cantităţi infime, în timp riscă să se acumuleze şi să favorizeze o varietate de boli potenţial grave.

Iată-i pe cei mai comuni şi mai periculoşi:

1. Bisfenolul A (BPA)

Bisfenolul A este una dintre cele mai problematice substanţe regăsite în materialele plastice. Fiind un compus organic care imită estrogenul, BPA influenţează sistemul endocrin şi buna sa funcţionare, periclitând şi activitatea creierului, a metabolismului şi a sistemului imunitar.

Un studiu publicat în luna septembrie a.c. şi efectuat de cercetători de la Universitatea din Florida, SUA, a analizat 16 branduri distincte de apă îmbuteliată în recipiente de plastic şi a ajuns la câteva concluzii îngrijorătoare: asemenea sticle, expuse la temperaturi ridicate (de peste 70 grade Celsius), măresc concentraţia de bisfenol A care ajunge în lichidul din recipiente.

2. Ftalaţii

Ftalaţii sunt acei compuşi care conferă elasticitate plasticului – aşa cum se întâmplă în cazul tipului folosit la fabricarea sticlelor de apă. La fel ca BPA, şi ftalaţii sunt disruptori endocrini care, pe termen lung, riscă să aibă efecte nocive asupra ficatului, rinichilor şi sistemului reproducător, atât la femei, cât şi la bărbaţi.

3. Dioxinele

Dioxinele sunt substanţe extrem de periculoase, iar cantitatea acestor compuşi care ajunge în sânge în urma expunerii sticlelor de plastic la soare nu este deloc neglijabilă. În cazul unui consum de apă pe termen lung din recipiente de plastic cu un conţinut ridicat de doxine, rişti să te confrunţi cu dereglări hormonale, boli reproductive, diabet, disfuncţii ale sistemului imunitar, afecţiuni ale sistemului nervos, cancer etc.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație