De ce nu au păsările dinţi. Cercetătorii germani au găsit explicaţia

O echipă de oameni de ştiinţă din Germania a propus o nouă teorie care ar putea explica de ce păsările, care sunt descendenţi ai dinozaurilor, şi-au pierdut dinţii în cursul evoluţiei. Potrivit unui studiu publicat miercuri, explicaţia ar putea avea legătură cu scurtarea perioadei de eclozare şi creşterea şanselor de supravieţuire, informează AFP.
Romania TV
23 mai 2018, 07:30
De ce nu au păsările dinţi. Cercetătorii germani au găsit explicaţia

Păsările moderne au ciocuri lipsite de dinţi, la fel ca unii dinozauri care au trăit în era mezozoică (între 251 milioane de ani şi 65 de milioane de ani în urmă). De-a lungul timpului, specialiştii au avansat mai multe ipoteze prin care s-a încercat să se explice prezenţa ciocurilor păsărilor. Conform unor cercetători, dispariţia dinţilor a făcut posibilă uşurarea greutăţii capului şi facilitarea zborului activ. Însă acest lucru nu ar explica de ce unii dinozauri carnivori din mezozoic, care erau incapabili să zboare, nu aveau dinţi, ci cioc, au obiectat cercetătorii de la Universitatea din Bonn în cadrul unui studiu publicat în jurnalul Biology Letters (Royal Society).

Teza cel mai frecvent acceptată pentru motivul dispariţiei dinţilor este cea a unei schimbări care a intervenit în dieta păsărilor. Astfel, ciocul ar fi permis apucarea mai uşoară a anumitor tipuri de alimente, precum seminţele, fapt ce ar fi facilitat supravieţuirea acestor vieţuitoare în timpul marii extincţii a speciilor de acum 65 de milioane de ani, cauzată în special de impactul unui asteroid uriaş cu Pământul, fenomen care a bulversat clima planetei.

Cercetătorii de la Universitatea din Bonn au prezentat miercuri o nouă ipoteză privind strategia de reproducţie a dinozaurilor aviari şi durata de incubaţie a ouălor. Studiul acestora se bazează pe o cercetare recentă a paleontologilor americani care a scos în evidenţă incubaţia lentă a ouălor de dinozaur. Acest proces ar fi durat câteva luni, ca şi în cazul reptilelor primitive, însă la păsări moderne durata este mult mai scurtă (de la zece zile la câteva săptămâni). Potrivit oamenilor de ştiinţă, un rol important în acest caz îl au… dinţii.

Procesul de dezvoltare a danturii la dinozauri dura aproximativ 60% din perioada de incubaţie. Cu alte cuvinte, embrionul trebuia să aştepte în ouă finalizarea apariţiei dinţilor, după cum au subliniat cercetătorii Tzu-Ruei Yang şi Martin Sander.

Însă ouăle constituie o ţintă favorită pentru prădători, de aceea majoritatea dinozaurilor le îngropau şi nu mai erau preocupaţi de ele.

Astfel, o perioadă mai scurtă de incubaţie a permis eclozarea mai rapidă şi a oferit ”un important avantaj” din punct de vedere evolutiv.

„Sugerăm că selecţia naturală în favoarea dispariţiei dinţilor este un efect secundar al selecţiei în favoarea unei dezvoltări mai rapide a embrionului şi a unei perioade de incubaţie cu o durată mai scurtă”, notează oamenii de ştiinţă.

Această teorie explică totodată pierderea dinţilor şi prezenţa ciocului la unii dinozauri nonaviari, au subliniat cercetătorii. 

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Orașul important care s-a umplut de șobolani: „Când mergi pe străzi, sub picioarele tale, sistemul de canalizare e infestat cu ei”
Capital.ro
Călin Georgescu s-a răzgândit. A făcut anunțul în direct la TV: Nu doresc altceva
Playtech.ro
Planta care alungă rapid șoarecii și șobolanii. Mulți români o au în casă, dar puțini știu cât de eficientă este
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Ritualul bizar ce provoacă indignare: Preoți și copii în centrul unei controverse virale. „Asta e România reală, nu cea din bulele unora”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Greșeala de la bancomat care te lasă fără bani. Ai două soluții
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Cutremurător! Medicul care ar fi operat-o pe Liuba, tânăra moartă în Chișinău, nu ar fi avut licență: „Un preţ plătit pentru o eroare a cuiva”
Cancan.ro
BREAKING | Cauza morții afaceristei Monalisa Liuba. A cerut 2 proceduri în același timp. I s-a făcut anestezie generală și apoi…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Elena Udrea e în lacrimi. Imagini sfâșietoare cu fetița sa Eva Maria. I-au rupt inima de dor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Poliţia de Frontieră: Peste 260.000 de verificări digitale ale documentelor de identitate în prima lună în Schengen
MediaFlux
Poți afla ACUM când vei ieși la PENSIE. Ce poți face dacă vrei să te pensionezi MAI REPEDE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mihai Mălaimare: când Arta se întâlnește cu Conspirația. Și cu constipația.