De ce nu e bine sa bei apă noaptea! Cum îți poate afecta somnul și sănătatea acest banal obicei

Corpul uman are nevoie de apă pentru a îndeplini funcțiile normale ale corpului. Cu toate acestea consumul lichidelor înainte de culcare îți poate afecta grav somnul.
Ruxandra Rădulescu
06 ian. 2022, 20:45
De ce nu e bine sa bei apă noaptea! Cum îți poate afecta somnul și sănătatea acest banal obicei

Trebuie să bei apă în fiecare zi pentru ca organismul tău să funcționeze corect. Pe parcursul zilei – și în timp ce dormi – pierzi apă prin respirație și transpirație și scaun din sistemul digestiv.

Unii oameni beau un pahar cu apă înainte de culcare pentru a rămâne hidratați toată noaptea. Dar cercetătorii se întreabă dacă este sănătos sau nu să bei apă înainte de culcare.

Alimentul minune care te scapă de răceală, previne Alzheimerul şi reduce tensiunea arterială

Consumul de apă înainte de culcare poate crește numărul de ori simțiți nevoia să urinați noaptea.

Producția de urină scade noaptea, permițându-vă să dormi șase până la opt ore fără întrerupere, dar consumul unui pahar sau două de apă înainte de culcare poate perturba acest lucru.

De asemenea, lipsa somnului poate afecta negativ sănătatea inimii, iar în cazul copiilor poate afecta potențialul de dezvoltare a organismului.

Cele mai frecvente afecțiuni asociate unui somn zbuciumat sunt: 

  • tensiune arterială crescută
  • niveluri ridicate de colesterol
  • creștere în greutate

Potrivit unui studiu din 2019, adulții care au dormit mai puțin de șase ore noaptea au un risc crescut de a avea accident vascular cerebral sau un atac de cord.

Vârsta poate juca, de asemenea, un rol în ceea ce privește legătura dintre somn și ciclul urinar. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât vezică va deveni mai hiperactivă.

Acest lucru ar putea fi legat de afecțiuni medicale care pot afecta funcționarea vezicii urinare, cum ar fi scăderea funcției cognitive din cauza demenței sau un accident vascular cerebral care pate afecta manniera în care creierul comunică semnale către vezica. Diabetul zaharat și hipertrofia benignă de prostată pot afecta, de asemenea, funcția vezicii urinare.

Beneficii ale consumului de apă înainte de culcare

1. Dispoziție îmbunătățită
Potrivit unui studiu din 2014, privarea de apă poate avea un impact negativ asupra stării de spirit, ceea ce ar putea afecta un somn de calitate pe timpul nopții.

Studiul a examinat un total de 52 de subiecți cu aport de lichide ridicat (22) și scăzut (30). Oamenii care au băut mai multă apă au fost calmi și au avut parte de emoții pozitive în timpul somnului.

Cei cu un aport scăzut de lichide au arătat o creștere a emoțiilor pozitive, a satisfacției și a calmului atunci când și-au crescut aportul de apă.

2. Detoxifiant natural
Apa de băut – în special apa fierbinte sau caldă – este o modalitate naturală care ajută la detoxifierea organismului și la îmbunătățirea digestiei.

Apa caldă cntribuie la circulația sângelui, ajută organismul să descompună toxinele și crește debitul de transpirație. Transpirația permite pierderea unei cantități mici de lichid pe parcursul nopții, dar va elimina și excesul de săruri și toxinele și va curăța celulele pielii.

Bea apă caldă înainte de culcare pentru a te menține hidratat toată noaptea și pentru a ajuta organismul să scape de toxinele nedorite. De asemenea, consumul de apă înainte de culcare poate ajuta la ameliorarea durerii sau a crampelor la nivelul stomacului.

Dacă apa plată este prea fadă sau dacă încerci să învingi o răceală, ia în considerare adăugarea de lămâie în apă înainte de culcare. Acest lucru poate da o aromă interesantă apei, iar lămâia conține, de asemenea, vitamina C, un beneficiu suplimentar ce poate ajuta la întărirea sistemului imunitar în timp ce luptă împotriva infecțiilor.

Consumul de apă înainte de culcare are o serie de beneficii, dar consumul prea aproape de ora de culcare vă poate întrerupe ciclul de somn și poate afecta negativ sănătatea inimii.

Dezavantaje ale consumul de apă în exces înainte de culcare

În ciuda beneficiilor de a rămâne hidratat pe tot parcursul zilei, consumul de apă chiar înainte de culcare poate cauza probleme de somn anumitor persoane.

Cunoscută în lumea medicală sub numele de Nicturie, trezirea în miezul nopții este mai frecventă pentru cei care nu dorm adânc.

Cercetările la adulții în vârstă indică faptul că un somn mai ușor poate crește susceptibilitatea la nicturie. Persoanele în vârstă petrec mai puțin timp în fazele de somn profund, ceea ce înseamnă că sunt mai ușor treziți. Odată trezi, ei pot observa nevoia de a urina, ceea ce duce la nicturie.

Dietă sănătoasă pentru detoxifiere. Arde grăsimea în 3 zile, curăță ficatul şi elimină toxinele din corp

Nicturia poate perturba ciclul de somn și, ca urmare, a fost legată de productivitate redusă, căderi, accidente și depresie. Consumul unei cantități mari de apă înainte de culcare contribuie la apariția nicturiei, în special pentru persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi boli de rinichi sau diabet, sau cei care iau medicamente diuretice.

Nicturia poate fi gravă. Într-un studiu publicat pe Centrul Național pentru Informații Biotehnologice, s-a identificat modul în care trezirea în mijlocul nopții provoacă:

  • Privarea de somn
  • Somnolență în timpul zilei
  • Lipsa de concentrare și coordonare
  • Reducerea creativității
  • Alterarea stării de spirit

Puteți reduce șansele de nicturie prin:

  • Reducerea consumului de lichide seara
  • Evitați alcoolul, cofeina și băuturile zaharoase înainte de culcare
  • Întrebați medicul dumneavoastră dacă puteți încerca să vă luați medicamentele diuretice dimineața
  • Notați ce cantitate de lichide beți în fiecare noapte, inclusiv alimente apoase, cum ar fi fructele. Acest obicei vă poate ajuta să identificați legăturile dintre consumul de lichide și urinarea pe timp de noapte.
  • Dacă mai aveți nevoie de vizite la baie pe timp de noapte după ce ați redus apa pe care o beți seara, discutați cu medicul dumneavoastră.

Umezirea patului- Enurezis nocturn
Ca parte a unui plan de tratament, reducerea aportului de lichide seara poate ajuta la reducerea episoadelor de enurezis la pat. Indiferent dacă suferiți sau nu de enurezis, este o idee bună să goliți vezica urinară, chiar înainte de a merge la culcare, notează Healthline.com.

Trebuie să bei suficientă apă pe tot parcursul zilei pentru a evita deshidratarea și a preveni consumul de apă în exces pe timp de noapte. Un semn de deshidratare este urina închisă la culoare. Dacă bei suficientă apă, urina ar trebui să fie galben deschis pentru a se limpezi.

Să bei opt pahare de apă pe zi este un obiectiv util, dar acest număr poate varia de la o persoană la alta. Este posibil să fie nevoie să bei mai multă apă, în funcție de nivelul de activitate, vârstă și starea de sănătate.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba! „Silviu Prigoană a fost ucis?!“
Fanatik.ro
Acestea sunt zodiile care vor avea un decembrie ca în povești, de la început și până la sfârșit. Trei zodii devin favoritele astrelor
Capital.ro
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți vor să plece
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Ninsorile au făcut ravagii în România! În ce județe sunt blocate șoselele și căile ferate
Cancan.ro
Ce a putut să pățească Gabriela Lucuțar la înmormântarea unui adolescent de 16 ani: 'S-a oprit slujba! Așa ceva n-am văzut niciodată'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
StirileBZI
Banii au intrat deja pe carduri: Cine primește tichete în valoare de 500 de lei
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Naționala de handbal feminin a României înfrântă de Olanda la Golden League
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?