Din necunoștință de cauză și din dorința de a avea o curte frumoasă, mulți români aleg să planteze salcie în gospodăria lor. Chiar dacă este un arbore frumos, specialiștii spun că poate fi o alegere greșită, având în vedere un detaliu pe care mulți nu îl știu.
Salcia plângătoare aduce o notă de mister în spațiul în care se află. Acestea sunt clasice din simplul fapt că adaugă dramatism și eleganță unui peisaj. Datorită bolții lor verzi-argintii și ramurilor lungi care par că dansează în vânt, acești copaci nu seamănă cu niciunul. Sunt printre primii care înfloresc la finalul iernii, florile lor oferă o frumusețe deosebită primăverii.
Chiar dacă este o plantă populară, oamenii nu știu foarte multe despre salcie. Specialiștii vin cu informații despre acest copac, despre nevoile sale și despre faptul dacă este potrivită pentru curțile oamenilor.
Salciile au fost întrotdeauna apreciate pentru ramurile delciate, plângătoare, cu frunze în nuanțe arginitii. Forma lor de baldachin, rotund, are un aspect foarte estetic. Totodată, poate fi hrană pentru iepuri și căprioare, dar sunt ideale și pentru cuiburile păsărilor. Acestea se comportă foarte bine atunci când sunt plantate în proximitatea unei ape, putând preveni eroziunea solului.
Tolerează foarte multe tipuri de sol și oferă o ubră excelentă, dar sunt predispuse la probleme legate de dăunători. Totuși, pot genera probleme dacă sunt plantate în curtea unei case.
Arborii de salcie cresc destul de repede, ajungând la o înălțime de până la 20 de metri. Au o durată de viață relativ scurtă și nu trăiesc mai mult de 30 de ani. Experții spun că ar putea crea mari probleme în curtea casei.
Rădăcinile salciei se extind foarte repede, iar daă este plantată în apropierea unei conducte de apă, gaze, sau lângă fundația casei, rădăcinile ar putea distruge tot ceea ce este în jur. Astfel, trebuie să avem grijă unde plantăm o salcie, pentru a nu ne confrunta cu probleme de acest fel.
Salcia are nevoie de un loc de creștere cu soare deplin până la umbră parțială, de un sil umed, bine drenat și ușor acid. Trebuie smulse orice buruieni din jur, îndepărtat gazonul dacă e cazul și alte resturi. Nu e bine să fie plantată în apropierea liniilor electrice subterane sau a canalizărilor, din cauza rădăcinilor foarte lungi.
Groapa trebuie să fie de două ori mai mare decât lățimea ghemului de rădăcini, dar de aceeași adâncime. Ghemul de rădăcini se scoate din recipientul în care se află, dacă este cazul, și se despart ușor rădăcinile și se așează în mijlocul găurii.
Gaura se umple cu pământ până la jumătate și se toarnă două galoane de apă în ea. Apoi, aceasta se umple complet, apăsând ușor pământul, pentru a elimina toate bulele de aer. Salcia crește foarte bine mai ales atunci când este plantată în apropierea apei.
Chiar dacă sunt tolerante cu multe tipuri de sol, inclusiv soluri alcaline, argiloase și nisipoase, le preferă pe cele umede. Dacă solul este prea alcalin, poate deveni mai acid prin adăugarea de sulf.