În jurul arborelui de tuia se învârt mai multe tradiții care spun că nu e bine ca planta să fie plantată în curte, din cauza unui detaliu de care mulți nu au habar.
Frunzele și uleiul din frunzele de tuia au fost în mod tradițional ca medicament. Planta este folosită ca agent aromatizant în alimente și băuturi și ca parfum în fabricarea produselor cosmetice, dar și a săpunurilor.
De-a lungul anilor, oamenii au folosit tuia pentru diferite afecțiuni, inclusiv pentru infecții ale tractului respirator, herpes labial, osteoartrită și altele, însă nu există dovezi șriințifice bune care să susțină astfel de utilizări.
Dacă doriți să plantați în curte un arbore robust care să ofere culoare pe tot parcursul anului și o intimitate extraordinară, tuia este perfect, fiind veșnic verde și având o creștere rapidă, care poate crea o barieră între voi și curtea vecinilor.
Această plantă este destul de răspândită în cultură și este deosebit de populară în designul peisagistic. Este folosită ca decorație vie în piețe, parcuri, dar și în parcelele de grădină. Arborele este un produs foarte eficient și compact, care poate purifica aerul.
Această cultură poate fi cultivată în propria curte, dar trebuie să fie îngrijită corect și să fie o specie potrivită pentru asta. Din punct de vedere estetic, pomul dă o notă elegantă gospodăriei, însă anumite tradiții spun că nu e bine să fie plantat în curte.
Conform obiceiurilor și tradițiilor, tuia simbolizează tristețea și durerea, motiv pentru care este evitată. În anumite țări, tuia este asociată cu cimitirul, acesta fiind un alt motiv pentru care mulți nu o plantează în apropierea casei.
Trecând peste superstiții, tuia este o plantă care nu are rădăcini invazive sau agresive și poate crește la soare sau umbră parțială. Au nevoie de minimum patru ore de lumină solară directă, nefiltrată, zilnic și astfel vor rămâne verzi pe tot parcursul anului, însă iarna capătă o nuanță mai profundă.