De ce nu este bine să laşi televizorul smart în priză peste noapte. Potrivit studiilor, un televizor consumă aproximativ 15 wați în modul standby. Dacă mai ai conectat și un router, consumul poate crește la 20 de wați, chiar dacă dispozitivul nu este efectiv pornit. Acest consum, aparent nesemnificativ, se adună în timp și poate avea un impact asupra facturii de energie electrică.
Televizoarele LED sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic, consumând aproximativ două treimi din cantitatea de energie pe care o folosește un televizor LCD și doar o treime din energia necesară unui televizor cu plasmă. Televizoarele LCD consumă mai mult decât cele LED, dar sunt mai eficiente decât televizoarele cu plasmă. Televizoarele cu Plasmă sunt cele mai puțin eficiente și consumă cea mai mare cantitate de energie.
De asemenea, un televizor cu o diagonală de peste 108 cm consumă aproximativ 150-190 wați/oră când este pornit. Dacă utilizăm televizorul timp de cinci ore pe zi, acest lucru se traduce într-un consum de aproximativ 30 de kilowați pe lună.
Pentru a reduce consumul de energie, poți lua următoarele măsuri:
Citeşte şi: Gaură mare cât un oraș, descoperită în Antarctica. De ce se formează în fix același loc peste 50 de ani
Deși televizoarele smart oferă numeroase avantaje și funcționalități, este important să fim conștienți de consumul lor de energie, chiar și în modul standby. Prin adoptarea unor măsuri simple, precum deconectarea dispozitivului sau utilizarea prizelor inteligente, poți reduce semnificativ consumul de energie și, implicit, factura la electricitate. Astfel, vei putea să te bucuri de beneficiile tehnologiei moderne fără a compromite eficiența energetică.