De ce nu este bine să mănânci cozonacul cald? Ei, bine, principala consecinţă a consumului de cozonac cald este o digestie grea. În cozonacul fierbinte, drojdia din aluat încă acționează, mai exact, se află în procesul de fermentare. Procesul de fermentare creează disconfort la nivelul stomacului. Astfel, va apărea senzaţiile de balonare şi de arsură.
Dr. Mihaela Bilic recomandă consumul cozonacului la 24 de ore după ce a fost scos din cuptor. După acest termen, procesul de fermentare a drojdiei este finalizat.
”Poate provoca arsuri și indigestie, mai ales dacă e mâncat cald, proaspăt scos din cuptor. Asteptați pâna a doua zi (dacă rezistați), la 24 ore drojdiile își termină fermentația și nu mai dă arsuri.
Tot prost cade și dacă nu e bine crescut/bine copt, nu pentru că gospodina ar fi de vină, ci pentru că îți trebuie un cuptor tare bun, care să coacă domol, pe îndelete, fără să ardă – coptul e câteodată mai important decât compoziția/aluatul.
Fiți blânzi și la capitolul umplutură, din cauza nucii cu zahăr putem dubla valoarea energetică, de aceea panettone (care e doar cocă simplă cu stafide) are sub 300cal”, a explicat pe Instagram Mihaela Bilic.
Dincolo de aceste aspecte, gospodinele trebuie să fie atente şi la aluat. Nu doar că trebuie să evite adăugarea unei cantități mari de zahăr, ci și a unei cantităţi prea mari de ulei. Aceste două ingrediente, puse în exces, vor împiedica aluatul să crească.
”Nutritiv, putem spune că, spre deosebire de pâine, care are 230cal în medie, cozonacul ajunge la 350cal. Deci nu putem să-l acuzăm că ar fi un desert periculos, ci mai degrabă un produs de panificație decât de cofetărie”, mai transmite dr. Mihaela Bilic.