De ce nu este recomandat să bei cafea iarna. Licoarea magică a dimineţii face mai mult rău decât bine organismului atunci când temperaturile sunt scăzute

Cafeaua, licoarea magică a dimineţii, are efect revigorant şi ne dă energia necesară pentru cel puţin jumătate de zi. Specialiştii nu recomandă, însă, consumul de cafea atunci când temperaturile sunt scăzute.
Alina Costache
08 dec. 2022, 10:04
De ce nu este recomandat să bei cafea iarna. Licoarea magică a dimineţii face mai mult rău decât bine organismului atunci când temperaturile sunt scăzute

De ce nu este recomandat să bei cafea iarna. Dr. Natalia Nefedova spune că aportul zilnic admisibil de cofeină este de 400 mg. O ceașcă de cafea conține aproximativ 95 mg, iar cantitatea de cofeină din ceai este cuprinsă între 10 mg şi 20 mg. Un exces de cofeină în organism duce la accelerarea ritmului cardiac. Persoanele cu hipertensiune sunt cele mai predispuse la complicaţii cardiace dacă beau cafea peste limita admisă.

De ce nu este recomandat să bei cafea iarna

Cafeaua ajută, într-adevăr, la revigorarea organismului, dar din păcate această revigorare nu durează decât câteva ore, insuficient pentru a face faţă cu brio tuturor sarcinilor de peste zi. Din acest motiv, nu puţini sunt aceia care consumă cafea de mai multe ori pe zi, mai ales atunci când au o zi încărcată, în care trebuie să bifeze multe activităţi. Însă, se întâmplă adesea ca, mai cu seamă în timpul iernii, după consumul unei ceşti de cafea, să apară o nevoie pronunţată de a dormi. Şi asta întrucât iarna corpul nostru are nevoie de mai mult somn.

Citeste si Cafeaua care te ajută la siluetă. Ce se întâmplă dacă pui zilnic în ea aceste două ingrediente

Foarte important! Femeile însărcinate trebuie să evite cofeina deoarece aceasta facilitează apariţia stării de nervozitate și poate înrăutăți calitatea somnului.

Specialiştii recomandă înlocuirea cafelei cu ceaiul în sezonul rece. Dar nu orice fel de ceai. Este recomandat ceaiul de mușețel şi ceaiul cu mentă, ambele având efecte calmante. Iar dacă nu poţi renunţa complet la gustul cafelei, încearcă cicoarea sau cacao, ambele având cel mai apropiat gust de cel al cafelei.

Cafeaua te protejează de multe boli. Cum trebuie băută pentru a avea efecte maximale

Cafeaua ne protejează rinichii și ne reduce riscul de insuficiență renală. Și există o veste și mai bună pentru consumatori – ca să ne protejeze trebuie să bem zilnic cel puțin o ceașcă.

Un studiu realizat la institutul Johns Hopkins Medicine, cu peste 14.000 de adulți cu vârsta medie de 54 de ani, a relevat multiplele beneficii pe care consumul moderat de cafea le are asupra organismului.

Citeste si Specialiștii au descoperit că băutorii de cafea trăiesc mai mult. Care este doza zilnică pe care o recomandă

Risc redus de Alzheimer si Dementa – Mai multe studii au comparat consumatorii moderati de cafea (3-5 cesti/zi) cu nebautorii sau „putin-bautorii” de cafea (0-2 cesti/zi) si s-a constatat ca la cei care beau cafea a fost semnificativ mai putin probabil ca acestia sa dezvolte boala Alzheimer mai tarziu in viata. Un studiu longitudinal, relizat in 2009, a constatat ca bautorii moderati de cafea au risc redus de a dezvota dementa in plus fata de alzheimer.

Vezica biliara – Consumul de cafea cofeinizata a fost corelat cu o incidenta mai mica a calculilor biliari si a bolilor vezicii biliare atat la barbati cat si la femei in doua studii efectuate de Harvard School of Public Health. Un risc diminuat nu a fost observat la cei care beau cafea decafeinizata.

Risc redus al bolii Parkinson – Un studiu care a comparat bautorii de 3-5 cesti de cafea pe zi cu nebautorii a constatat ca la bautorii de cafea a fost semnificativ mai putin probabil sa se dezvolte boala Parkinson mai tarziu in viata. Un al doilea studiu a constatat o relatie invers proportionala intre cantitatea de cafea bauta regulat si probabilitatea de a dezvolta boala Parkinson.

Performantele cognitive – Multi oameni beau cafea pentru proprietatea ei de a stimula memoria. De asemenea la testele care vizau timpul de reactie, memoria verbala, rationamentele vizual-spatiale participantii care beau cafea regulat au performat mai bine decat nebautorii, gasindu-se o relatie pozitiva intre scorurile otinute la testare si cantitatea consumata regulat. La participantii varstnici s-a descoperit efectul cel mai mare al consumului asupra rezultatelor. Un alt studiu a constatat ca femeile peste 80 de ani au avut rezultate mult mai bune la testele cognitive daca au consumat cafea regulat pe parcursul vietii lor. Un studiu recent a aratat cum cafeaua prajita protejeaza celulele neuronale primare impotriva inducerii mortii lor cu peroxid de hidrogen, scrie umfcv.ro.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Sebastian Burduja: Călin Georgescu este un impostor în privința strategiei energetice a României
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București