De ce nu este recomandat să pupi icoanele. Părintele Calistrat: „Nu e un gest de credinţă superautentică”. Ce boli poţi lua

Pupatul icoanelor este o practică obişnuită a credincioşilor atunci când intră într-o biserică. Acest gest este precedat de închinat. Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni nu recomandă, însă, pupatul icoanei, iar motivul nu este, aşa cum s-ar putea crede, vreo boală ce ar putea fi contractată de pe sticla sau de pe lemnul obiectului de cult.
Irina Dumitrescu
28 apr. 2024, 08:42
De ce nu este recomandat să pupi icoanele. Părintele Calistrat:

Părintele Calistrat atrage atenţia asupra faptului că pupatul icoanei vine aproape întotdeauna la pachet cu urme de salivă lasate pe sticla sau pe lemnul icoanei. Deşi mulţi specialişti în sănătate susţin că acest gest este sursa mai multor boli, duhovnicul nu vorbeşte despre pericolul asupra sănătăţii, ci despre pericolul asupra integrităţii icoanelor.

Părintele Calistrat, despre pupatul icoanelor: „Saliva descompune compoziţia chimică a culorii”

Mai exact, dacă icoana este din lemn, substanţele chimice conţinute de salivă pot, în timp, să afecteze compoziţia chimică a culorilor de pe obiectele de cult.

La Sf Cuvioasă Parascheva mi s-a întâmplat o dată o chestiune inexplicabilă. Nu-s nici înaintevăzător, nici nu mut munţii cu rugăciunea, dar punând mâna pe Sfânta, mai mult din curiozitate, cum stau mâinile una peste cealaltă, eu am pus mâna şi am simţit fierbinte cum ai pune ca pe un reşou.

@orthodoxy_church #credintaindumnezeu #credinta #biserica #icoane #calistrat #rugaciune ♬ suono originale – crestin_ortodox_

Am tras mâna, persoana de lângă mine a văzut, nu şi-a dat seama, eu mi-am făcut cruce, m-am făcut că n-am observat, am atins cu fruntea racla de argint şi mi s-a părut tot caldă şi de atunci niciodată când mă închin la Sfânta nu pun mâna sau nu ating. Iau fesul din cap, ating de raclă şi de mâna Sfintei şi-l pun în cap şi e ca şi cum m-am atins de Sfintele moaşte.

Citeste si Părintele Calistrat aruncă bomba despre scopul nașterii de copii: ”Dacă ar fi să ne înmulțim zootehnic, nu am făcut nimic în plus”

Acelaşi lucru îl fac şi cu icoanele. Ating fruntea uşor. Mi se pare un act de prea multă pietate să stai tu să-ţi laşi rujul pe sticla de la icoană sau să descompui cu saliva ta compoziţia chimică a culorii din care este făcută. Nu este niciun gest de credinţă superautentică sau un gest de credinţă mai sfântă decât al altuia sau mai neonişnuit dacă ai atins cu mâna marginea icoanei şi ai dus la gură, e ca şi cum ai sărutat icoana. Noi căutăm scandal din nimic, ne place să ne isterizăm”, este de părere părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni.

Ce boli poţi lua dacă pupi icoanele

Un medic de familie spune că pupatul icoanei nu este atât de periculos dacă laşi să treacă puţin timp de la momentul în care persoana din faţa ta a pupat respectivul obiect de cult. Timpul ideal ar fi de câteva minute.

Condiția esențială este cât de rapid este contactul cu icoană după o altă persoană. Lucrurile nu mai sunt așa periculoase dacă trec câteva minute. Depinde de cantitatea de salivă lăsată acolo”, a declarat Daniela Veliscu, medic de familie, potrivit opiniatimisoarei.ro

Specialistul enumeră şi bolile care pot fi luate prin sărutatul icoanei. Este important ca acestea să fie depistate şi tratate în faze incipiente pentru a nu se agrava.

Candidoză, streptococ, stafilococ. Pot fi îngrijorătoare dacă nu sunt tratate prompt. Nu sunt lucruri foarte grave, dar sunt lucruri care trebuie tratate în momentul în care apar. Pentru cei care merg la biserică, să se protejeze de așa ceva, să evite totuși contactul direct cu icoană, cu sticlă”, mai spune medicul.

Citeste si Părintele Calistrat îi învaţă pe credincioşi ce cuvinte trebuie să rostească atunci când au un necaz

Prof. dr. Emanoil Ceaușu, medic primar boli infecţioase, dă asigurări că nu este chiar atât de uşor să contractezi o boală sărutând o icoană, deoarece cantitatea de bacterii rămasă în saliva celor de dinainte este extrem de mică.

E greu de luat o boală, pentru că nu prea sunt microbi acolo, la nivelul buzelor. Nu imposibil, dar foarte greu pentru că trebuie o cantitate de germeni, ceea ce nu se realizează acolo. Trebuie un contact mai prelungit, nu așa un contact rapid.

O mare parte din bacterii se distrug în atmosfera, dar depinde de cantitatea de bacterii. De exemplu, pentru dizenterie este de 100 de bacterii. Dacă ai mâncat 5, 6 bacterii nu faci dizenterie, dacă ai mâncat 1.000 poți să faci, depinde de rezistența organismului. Deci trebuie să fie o concentrație mare de bacterii, ceea ce e greu de realizat acolo. Icoanele sunt pe sticlă, pe lemn, nu sunt medii care să dezvolte bacteriile”, a declarat medicul Emanoil Ceaușu.

Potrivit specialistului, cele mai frecvente boli care se pot lua la contactul cu sticla sau lemnul unei icoane sunt „cele digestive, cele produse de salmonela, doar bolile de contact cutanat, un herpes. Cele respiratorii în niciun caz”.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Locul de legendă din România care a fost distrus din temelii și restaurat. Are un potențial turistic uriaș și policandru superb
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Cum să scoți cheia dacă ți se blochează în ușă. Sfaturi practice
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Tribunalul Alba decide decontarea unui tratament de 100.000 de euro pentru o femeie cu hepatită și ciroză
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania