De ce nu e bine să ții prelungitorul lângă fereastră. Electricienii avertizează că această amplasare poate crește semnificativ riscul de incendiu și de deteriorare a echipamentului.
În primul rând, expunerea continuă la lumina solară poate supraîncălzi cablurile prelungitorului, slăbind izolația acestora în timp. În plus, supraîncălzirea cablurilor crește riscul de incendiu, mai ales dacă prelungitorul este acoperit de obiecte inflamabile sau este vechi. Pe de altă parte, amplasarea prelungitoarelor lângă ferestre le face mai susceptibile la expunerea la umiditate, fie din condens, fie în cazul unei ploi intense. Chiar și o mică acumulare de apă pe cabluri poate provoca un scurtcircuit sau un șoc electric. Totodată, razele UV din lumina solară pot degrada materialele din care sunt fabricate cablurile prelungitoarelor. Acest lucru le reduce semnificativ durata de viață și le poate face periculoase pentru utilizare, scrie Fanatik.
Pentru o siguranță sporită, este esențial să fie respectate câteva reguli de amplasare și întreținere a prelungitoarelor. Astfel, acestea trebuie aşezate în locuri uscate, departe de surse de umiditate și raze directe de soare, evitând să fie plasate lângă uși sau în zone de circulație intensă, pentru a preveni deteriorarea accidentală. De asemenea, cablurile nu trebuie ascunse sub covoare, deşi este mai estetic, deoarece pot duce la acumularea de căldură și la risc de incendiu. În plus, prelungitoarele trebuie verificate periodic pentru eventuale defecțiuni, cum ar fi crăpături sau cabluri expuse. Îmn cazuri limitgă este este recomandat să consulți un electrician atunci când ai dubii legate de siguranța instalației electrice din locuință.