Reacţia sa scoate la suprafaţă una dintre credinţele fundamentale care motivează gruparea teroristă să acţioneze: Ideologia Statul Islamic se bazează pe texte profetice care spun că ei sunt cei care vor învinge într-o luptă apocaliptică care va avea loc atunci când armata occidentală va veni pe terenul lor.
Dacă va avea loc acestă invazie terestă, nu numai că profeţia Statului Islamic s-ar putea îndeplini, dar teroriştii ar putea atrage noi voluntari în armata lor, deşi acum au început să îşi piardă din susţinători.
De aceaşi părere este şi Barack Obama, preşedintele Statelor Unite, care a declarat în discursul său de duminică, că SUA ar trebui să urmărească o „victorie sustenabilă” care implică atacuri aeriene şi susţinerea cu armament a trupelor locale care lupta împotriva Statului Islamic. Obama preferă această strategie de luptă, decât să trimită o generaţie nouă de soldaţi americani pe un teren ofensiv. „Am spus-o în mod repetat: din cauza acestor profeţii, să începem o luptă terestră ar fi cea mai mare capcană în care am putea cădea. Ei vor să trimitem armata să lupte terestru pentru că au prevazut şi vizualizat deja acest lucru.” a zis Jean-Pierre Filiu, profesor specializat pe studii despre Orientul Mijlociu, la Sicences Po din Paris şi autor al cărţii „Apocalipsa în Islam”, care explorează Scriptura pe care îşi bazează teroriştii ideologia. „Scriptura lor este o naraţiune foarte puternică, emoţionantă. Le dă potenţialilor recruţi şi actualilor luptători sentimental nu doar că fac parte dintr-o elită, ci că sunt şi cei care vor lua parte la lupta finală.” a mai precizat el.
Propaganda Statului Islamic este plină de referinţe la profeţia apocaliptică, ultima mare bătălie care stabileşte scena pentru sfârşitul lumii. Experţii în terorism spun ca a devenit un puternic instrument de recrutare pentru gruparea teroristă, cunoscută sub numele de ISIS sau ISIL, care promit potenţialilor luptători că le va da posibilitatea să lupte împotriva intereselor occidentale şi că vechile profeţii islamice vor fi îndeplinite.
Concret, Scriptura lor descrie o luptă care va avea loc în oraşele Dabiq şi Amaq, două oraşele mici care încă există în nordul Siriei. Numărătoarea inversă până la apocalipsa începe în momentul în care „romanii”, un termen folosit de militanţi pentru a denumi americanii şi aliaţii săi, vor pune piciorul în Dabiq.
Anul trecut, când militanţii Statului Islamic l-au decapitat pe fostul soldat american, Peter Kassig, au avut grijă ca decapitarea să aibă loc în oraşul Dabiq:
„Iată-ne aici, îngropând primul cruciat american în Dabiq şi asteptând cu nerabdare să ajungă restul armatei voastre”, a anunţat călăul.
Dabiq este acum numele unei reviste online a Statului Islamic care are o apariţie lunară, iar Amaq se autointitulează unii dintre militanţi.
În prezent, în SUA este o întreagă dezbatere despre cum ar trebui desfiiţat Statul Islamic. În pragul alegerilor prezindetiale, republicanii militează pentru un atac terestru, însă atât Obama cât şi experţii în terorism nu sunt de accord cu această strategie.
„Pentru a le rupe dinamica, trebuie să le demitizăm profeţia. Acest lucru este posibil dacă îi înfrângem pe terenul lor printr-un atac militar prin care să cucerim Raqqa, dar acest atac trebuie efectuat de forţe locale, cum ar fi suniţii.”
Problema este că forţele locale, cum ar fi kurzii sau suniţii, avansează foarte greu, deoarece aceştia sunt de acord să lupte doar pe teren propriu sau în apropiere.