De ce nu-l vrea Băsescu pe Silaghi la Transporturi: „Ca ministru a fost ca apa sfinţită”

Traian Băsescu a afirmat că reţinerea sa faţă de numirea lui Ovidiu Silaghi ca ministru al Transporturilor este legată de faptul că nu s-a ilustrat cu nimic la acest minister în timpul guvernului Ponta I. În plus, Silaghi nu este familiarizat cu procesul privatizării CFR Marfă, în condiţiile în care acesta nu a fost complet finalizat.
Filip Stan
22 iul. 2013, 13:41
De ce nu-l vrea Băsescu pe Silaghi la Transporturi:

Traian Băsescu a afirmat că a prezentat o serie de obiecţii legate de numirea lui Ovidiu Silaghi atât premierului Victor Ponta, cât şi preşedintelui PNL, Crin Antonescu, obiecţii pe care aceştia le-au respins.

„N-am avut un real succes în obţinerea acordului legat de o altă nominalizare decât cea a domnului Silaghi. Principalul motiv invocat de mine a fost legat de istoricul prezenţei sale la Ministerul Transporturilor în primul guvern Ponta. A fost un soi de apă sfinţită: nici nu a făcut ceva, nici nu s-a opus la ceva. Am observat ineficienţa totală a domnului Silaghi pentru că nu a reuşit să facă niciun pas pentru deblocarea fondurilor europene. Un om fără performanţă ce nu aduce nimic ca imagine guvernului Ponta”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a precizat că nu doreşte să-i provoace prejudicii de imagine lui Silaghi, dar intervenţia sa publică este legată de faptul că cei doi copreşedinţi ai USL nu au fost receptivi la criticile aduce. În plus, Silaghi ar putea fi scos drept ţapul ispăşitor al unui eventual eşec al privatizării CFR Marfă.

„N-aş vrea să-l aud pe premier să spună peste câteva luni că ‘ministru a fost Silaghi, nu eu’. Aş vrea să-l ajut pe primul-ministru să fie consecvent, ceea ce ar fi un eveniment”, a spus Băsescu.

Pe de altă parte, preşedintele a precizat că nu exclude complet ipoteza numirii lui Silaghi la Ministerul Transporturilor deoarece o a doua propunere nu o va mai putea refuza.

Pot să spun ‘Rău cu rău, dar mai rău fără rău’. Aş putea să primesc o nominalizare pe care nu o mai pot refuza, care ar putea să fie şi mai proastă„, a mai spus Traian Băsescu.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

-Trebuie să spun că azi am primit adresa semnată de premierul Ponta prin care îmi solicită numirea domnului Silaghi ca ministru al Transporturilor. Ce voi spune despre lipsa mea de încredere în această desemnare le-am spus şi domnului Ponta şi domnului Antonescu ca să nu îi pun în situaţia să fie confruntaţi cu un refuz al desemnării. Eu nu doresc să creez prejudicii de imagine domnului Silaghi.

-N-am avut un real succes în obţinerea acordului legat de o altă nominalizare decît cea a domnului Silaghi. Principalul motiv invocat a fost legat de istoricul prezenţei la Ministerul Transporturilor în primul guvern Ponta. A fost un soi de apă sfinţită: nici nu a făcut ceva, nici nu s-a opus la ceva. Am observat ineficienţa totală a domnului Silaghi pentru că nu a reuşit să facă niciun pas pentru deblocarea fondurilor europene. Un om fără performanţă ce nu aduce nimic ca imagine guvernului Ponta.

-Este inoportună desemnarea unui ministru care nu a fost implicat în niciun fel în privatizarea CFR Marfă.

-Toţi ştim aprecierile extraordinare primite de domnul Fenechiu de la domnul prim-ministru legate de modul cum s-a desfăşurat procesul de privatizare al CFR Marfă. Cred că, dată fiind conjunctura de la Transporturi, ministrul interimar ar trebui să rămână în funcţie măcar până la semnarea contractului de privatizare. Un alt motiv de îngrijorare pentru mine este că membri ai cabinetului au vehiculat ideea că se aşteaptă avizul Consiliului Concurenţei ceea ce este o minciună, CC nu avizează decât după semnarea contractului.

-Domnul prim-ministru trebuie să constate desemnarea câştigătorului şi să dispună semnarea contractului. În spaţiul public circulă o minciună venită de la Guvern, că se aşteaptă avizul Consiliului Concurenţei.

-Ceva mi se pare în neregulă aici. De aceea având în vedere aprecierile publice extrem de favorabile făcute de premier, cred că trebuie să-şi asume răspunderea în continuare. N-aş vrea să-l aud pe premier să spună peste câteva luni că ministru a fost Silaghi, nu eu. Aş vrea să-l ajut să fie consecvent, ceea ce ar fi un eveniment.

-Ştiu că cel care a câştigat caută cu oarecare disperare la bănci bani pentru privatizare. Marea mea problemă este că ştiind că are oarecari credite pe propria companie şi că acum trebuie să împrumute 200 de milioane pentru CFR, de unde va avea bani să facă investiţii? Că aşa s-a convenit în CSAT să facă privatizare cu un investitor strategic. De unde o să ia bani să investească în modernizarea companiei?

-Fără să fie rea intenţie, fără să fie joc politic, consider că privatizarea în condiţiile pe care le înţeleg, poate nu înţeleg mai bine decât domnul Ponta. Sunt sigur că vorbeşte foarte responsabil şi foarte important şi de aceea cred că trebuie să-şi menţină responsabilitatea politică privind privatizarea.

-Interimatul se termină pe 25 august şi voi lua o decizie definitivă cu privire la domnul Silaghi pe 23 august. Până atunci ar fi timp să se semneze sau să se respingă semnarea contractului de privatizare şi nu aş vrea să-l văd pe Silaghi că este ţapul ispăşitor al unei privatizări de tip Oltchim.

-CFR Marfă este o companie absolut strategică şi simt responsabilitatea ministrului ce va avea răspunderea politică pentru finalizarea procesului de privatizare.

-Argumentele mele legate de semnele de întrebare legate de potenţialul financiar al câştigătorului le-am ridicat şi în discuţiile avute cu FMI, Banca Mondială. Poate şi Guvernul ar trebui să discute mai mult acest subiect.

-Dacă nu cumva începe să taie cu zecile de mii de vagoane să-şi achite din vânzarea fierului vechi datoriile la bănci? S-ar putea ca eu să greşesc, dar fiind o companie importantă aş vrea să fiu mai prudent şi mai entuzisat. M-aş bucura ca premierul Ponta să aibă dreptate.

-S-ar putea vorbi ore în şir de spre acordul de parteneriat între Guvernul României şi Comisia Europeană. Acesta trebuie finalizat cât mai curând şi se constituie în baza de pregătire a absorbţiei fondurilor europene în 2014-2020. Apoi se elaborează programele sectoriale. Pentru a se elabora programele, care nu sunt puţine, trebuie să se convină între guvern şi Comisie termenii acordului de parteneriat. Suntem deja destul de întârziaţi dacă privim şi la observaţiile făcute de CE la nivel tehnic: „acordul de parteneriat nu ţine cont de substanţa strategiei Europa 2020”.

-Asta arată oamenii de la Guvern care au elaborat acordul de parteneriat habar nu au obiectivele UE pe termen lung.

-Cea mai ridicolă observaţie este că între programul de reformă pe care Guvernul l-a trimis la Bruxelles şi acordul cu CE nu se observă vreo corelare.

-O altă observaţie: „Guvernul dă dovadă de o lipsă cronică de capacitate de analiză”. Lipsă de capacitate de analiză în ce priveşte priorităţile de dezvoltare şi în stabilirea obiectivelor care prin finanţarea de la UE ar contribui la creşterea competitivităţii. Cred că este unul dintre cele mai grave afronturi aduse unui guvern de când sunt eu în Consiliul European. Îmi este greu să înţeleg cum au putut face un astfel de document.

-„Guvernul arată că nu a învăţat lecţiile din ce s-a întâmplat în 2007-2013”. De asemenea, în acordul de partenriat sunt propuse proiecte neeligibile. Oamenii ăştia nu ştiu ce fel de acţiuni pot fi finanţate cu bani europeni.

-O altă formulare: „Incoerenţă şi lipsa unei orientări strategice în abordarea obiectivelro tematice.”

-Motivul ieşirii mele sunt multe altele. Motivul semnalului pe care îl trag public este că riscăm să intrăm în exerciţiul bugetar 2014-2020 la fel de nepregătiţi cum am intrat în 2007 şi riscăm acelaşi proces de întârziere. Aceştia nu sunt banii lui Băsescu, ai lui Ponta, ai lui Teodorovici. Sunt bani destinaţi dezvoltării ţării. Nu pot să vă spun de dragul acordului de coabitare că „nu vă spun nimic, dragi români!”

-Aici nu discutăm de a convinge, l-am văzut în mandatul pe care l-a exercitat deja, ştiu deja controversele legate de numele domniei sale, că avem un MCV în decembrie şi că în mijlocul unui proces încheiat, mai trebuie semnat şi plătit atunci un ministru în procesul de privatizare al CFR Marfă. Tot aş fi fost ezitant să trimit un ministru în care am încredere, dar care nu ştie nimic despre proces.

-Menţin şi susţin cu tărie această declaraţie. Este declaraţia care ne trebuia.

-Au fost foarte mulţi parlamentari pe care i-am invitat să rămână în PDL.

Propunerea privind numirea liberalului Ovidiu Silaghi în funcţia de ministru al Transporturilor a ajuns luni la Palatul Cotroceni, a confirmat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea. Premierul Victor Ponta a semnat propunerea înainte de plecarea, duminică, în vizita de lucru în Spania.

Sâmbătă seară, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, şeful Executivului a spus că va transmite la Cotroceni propunerea ca Ovidiu Silaghi să fie ministru al Transporturilor. „O să trimit la Cotroceni propunerea cu dl Silaghi de a fi ministru al Transporturilor, după care preşedintele, nu ştiu în ce termen, va trebui să se pronunţe”, a precizat premierul.

El arăta că decizia preşedintelui ţării, comunicată liderului liberalilor, Crin Antonescu, de a-l menţine interimar la Ministerul Transporturilor pentru finalizarea privatizării CFR Marfă este ‘un joc politic a la Traian Băsescu, dar extrem de neserios’.

„E un joc politic a la Traian Băsescu, dar extrem de neserios şi sunt îngrijorat, pentru că în ultimul timp văd o mulţime de manifestări extrem de neserioase şi vă accentuez extrem de neserioase. În primul rând, Ministerul Transporturilor va fi efectiv condus, cum este şi acum, de secretarul de stat dl. Ghibu. Eu semnez, dar nu am timp şi nici nu ar fi normal ca primul-ministru să se mute la Ministerul Transporturilor. Doi – CFR Marfă sau orice altceva sunt lucruri pe care oricum mi le asum, mi le-am asumat şi când era dl Fenechiu, se aprobă prin hotărâri de guvern pe care le semnez ca prim-ministru. Trei – nu pot să stau decât maxim 45 de zile. Conform contractului, la 60 de zile după semnare trebuie plătiţi banii. Deci nu are nicio logică ideea asta că stau eu până se închide CFR Marfă. Este extrem de neserios”, a explicat şeful Executivului.

El a subliniat că Ministerul Transporturilor este un portofoliu extrem de important. ‘Dacă (preşedintele – n.r.) îl va respinge pe dl Silaghi, conform deciziei Curţii Constituţionale trebuie să spună şi de ce’, a evidenţiat primul-ministru.

Liderul liberalilor, Crin Antonescu, a declarat sâmbătă seară că preşedintele Traian Băsescu i-a spus că îl lasă pe premierul Victor Ponta interimar la Ministerul Transporturilor pentru a finaliza privatizarea CFR Marfă. ‘Decizia preşedintelui este (…) să lase să curgă interimatul dlui prim-ministru Ponta în fruntea Ministerului Transporturilor vreme de 45 de zile pentru a finaliza contractul de privatizare a CFR Marfă. Acesta este un lucru pe care mi l-a comunicat. Nu este niciun secret din asta şi că la sfârşitul acestei perioade de interimat va decide asupra propunerii pe care noi am făcut-o, luând act că ne-o menţinem’, a spus Antonescu.

Partidul Naţional Liberal l-a desemnat marţea trecută pe deputatul Ovidiu Silaghi pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

În prezent, interimatul la Ministerul Transporturilor este asigurat de premierul Victor Ponta.

Relu Fenechiu, fostul deţinător al portofoliului, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul „Transformatorul” la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu toți românii care au rate și credite. Veștile sunt excelente de la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, Reiffeissen și CEC Bank. IFN-urile nu mai au voie să facă așa ceva. Milioane de clienți respiră ușurați
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Românii care merg în Grecia, sfaturi de aur. Cum să nu risipească banii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Se TAIE ajutoarele. Statul nu mai plătește niciun ban. Nu poți refuza scrisoarea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Acțiunile Crowdstrike scad cu aproape 15% după o eroare de securitate care a provocat haos global
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'