Pentru ședința comună a Camerei Deputaților și a Senatului, stabilită pentru luni, 26 iunie 2023, este programată adoptarea proiectului de lege privind desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Vacanța parlamentară începe la data de 1 iulie 2023.
Tot la începutul săptămânii viitoare, deputații vor dezbate și vota în comisii proiectul care desființează celelalte categorii de pensii speciale, iar miercuri va urma votul în plen.
Eugen Nicolicea, fost parlamentar PSD, apropiat de Liviu Dragnea, este ferm convins că pensiile speciale nu vor fi eliminate, pentru că proiectul va pica la Curtea Constituțională a României (CCR), așa cum s-a mai întâmplat în trecut.
„Este evident că, fiind copy-paste după o lege declarată neconstituţională, motivele de neconstituţionalitate subzistă şi sunt aplicabile. Dar faptul este extrem de grav, ştiind că un proiect, o propunere este neconstituţională să insişti să-l adopţi cu încălcarea Constituţiei şi a statutului este evident o încărcare gravă a Constituţiei şi ar trebui să preocupe opinia publică şi pe dumneavoastră, pentru că, după cum ştiţi, Constituţia este o lege şi anume legea fundamentală.
Încălcarea legii se sancţionează, iar încălcarea legii fundamentale bănuiesc că este de o gravitate mai mare decât încălcarea unei legi obişnuite”, a afirmat Nicolicea, care a participat la şedinţa comisiei.
Eugen Nicolicea are o pensie de peste 10.000 de lei, după șapte mandate de parlamentar. El susține că doar trei mandate i s-au luat în calcul.
Iată ce presupune proiectul de ajustare a pensiilor speciale, la solicitarea Comisiei Europene:
– impozit de 15% pentru pensiile necontributive care depășesc salariul mediu net pe țară (în proiectul de lege se propusese impozit de 30% pentru ce depășește salariul mediu brut);
– eliminarea salariilor care se dau funcţionarilor publici şi parlamentari (șapte salarii);
– creșterea perioadei de raportare pentru calculul pensiei.