Deşi a trecut mai bine de o lună de la dispariţia avionului deasupra Oceanului Indian, căutările pentru găsirea epavei continuă. „Dorim să găsim acest avion. Dorim să-i asigurăm pe prietenii din Malaezia şi China că nu este o problemă legată de costuri. Dorim să-i ajutăm în aceste împrejurări tragice”, a declarat, miecuri, ministrul australian al Apărării, David Johnston.
Ministrul australian susţine că misterul dispariţiei avionului nu va putea fi dezlegat fără ca epava aeronavei să fie găsită, deoarece acolo se află şi cutiile negre ale aparatului, care deţin toate indiciile despre ceea ce s-a întâmplat în seara fatidică de martie, când cele 239 de persoane care se aflau în aeronavă au dispărut fără urmă, iar imaginile din satelit au arătat până acum existenţa a sute de obiecte plutitoare pe suprafaţa zonei în care se presuspune că ar fi dispărut aeronava. Din păcare, niciunul dintre acestea nu au reuşit să ofere un indiciu clar, care să ducă la dezlegarea misterului.
Ipoteze diferite
Specialiştii au emis până acum mai multe ipoteze privind dispariţia aeronavei. Unii susţin că pilotul ar fi făcut un viraj brusc la stânga, coborâne şi aeronava aproape 4.000 de metri, manevră care a stârnit suspiciuni şi comentarii, unii fiind de părere că pilotul ar fi vrut să deturneze avionul, iar alţii, că pilotul a făcut o manevră firească, într-o situaţie de urgenţă care ar fi intervenit, căutând să se îndrepte către cel mai apropiat aeroport, pentru a putea ateriza.
O altă variantă ar fi aceea că s-ar fi produs un incendiu în carlingă, între scaunele piloţilor care ar fi distrus dispozitivele de comunicaţie, inclusiv legătura cu turnul de control. În această variantă, piloţii şi-ar fi putut pierde cunoştinţa din cauza fumului inhalat, iar avionul ar fi continuat să zboare prin sistemul de pilot automat până când ar fi rămas fără combustibil, prăbuşindu-se.
Dar toate aceste variante şi altele asemănătoare rămân pure speculaţii privind disparţia avionului, atât timp cât epava aeronavei nu va fi găsită.
La ora actuală, robot submarin Bluefin-21 echipat cu un sonar verifică o suprafaţă de 400 de kilometri pătraţi delimitată cu ajutorul semnalelor captate de navele care participă la operaţiunile de căutare a aeronavei. Robotul a verificat până acum peste 80% din această suprafaţă.