De ce nu poate Oprescu să strângă maidanezii din Bucureşti. Vezi argumentele ONG-iştilor

Locurile puţine din adăposturile pentru câini administrate de municipalitatea bucureşteană, dotările rudimentare de prindere a animalelor, precum şi numărul mic de hingheri sunt principalele motive pentru care declaraţia edilului-şef că în perioada următoare va strânge maidanezii rămâne doar o fantezie. Președintele Federației Naționale pentru Protecția Animalelor susţine că planurile primarului sunt  îndrăzneţe pentru că nu există adăposturi.
Cristina Dinu
12 ian. 2012, 08:41
De ce nu poate Oprescu să strângă maidanezii din Bucureşti. Vezi argumentele ONG-iştilor

Sorin Oprescu a declarat, la România TV, că în curând vor putea fi luaţi de pe stradă între 5.000 şi 10.000 de câini comunitari şi duşi în adăposturi unde să fie sterilizaţi şi îngrijiţi.

Sunt prea îndrăznețe planurile lui Sorin Oprescu, pentru că trebuie să aibă, în primul rând, unde să cazeze 5.000 de câini – nu există aceste adăposturi care să primească 5.000 de câini. În al doilea rând, ia 5.000 din stradă, care să zicem că jumătate din ei sunt deja sterilizați, și vor veni alți 5.000 care le vor ocupa locul, pe care nu îi cunoaștem și sunt nesterilizați”, a declarat pentru  RTV.NET Carmen Arsene, președintele Federației Naționale pentru Protecția Animalelor (FNPA).

Eliminarea din teritoriu nu este o soluție, chiar dacă este eutanasie sau este cazare în adăposturi – duce la același rezultat: reumplerea locului eliberat cu alți câini noi. Suntem de acord și susținem menținerea în adăpost a câinilor care nu pot supraviețui singuri sau care sunt agresivi, aceștia nu au ce căuta în teritoriu, iar iubitorii de animale și organizațiile pentru protecția animalelor trebuie să se concentreze asupra găsirii de familii adoptive pentru acești câini care au rămas în adăpost”, a subliniat președintele FNPA.

Carmen Arsene a precizat că problema noastră nu este, în general, populația canină, ci câinele agresiv.  ”Pe ei trebuie să îi gestionăm și să îi scoatem din teritoriu, restul pot fi sterilizați și returnați și în cinci ani de zile nu mai discutăm de maidanezi”, spune ea.

Primarul habar n-are că adăpostul de la Mihăileşti nu funcţionează

Cele două adăposturi ale Primăriei Capitalei sunt cele din Pallady și Mihăilești, ultimul dintre ele fiind închis pentru dezinfecție și reorganizare, după cum a confirmat și Robert Lorentz, directorul Asociației pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei București. Sorin Oprescu declarase miercuri, pentru România TV, că adăpostul de la Mihăilești este funcțional.

Anul trecut am umplut stabilimentul de la Mihăileşti, care funcţionează. Nu sunt mai mult de 250 de câini acolo şi putem ajunge până la 350. Cu puţinii bani disponibili merg în continuare ca să măresc capacitatea acolo”, a spus Oprescu.

În prezent, în adăposturile din administraţia minicipalităţii sunt în jur 80 de câini pentru că la Mihăileşti sunt în refacere şi scot câinii de acolo pentru că se repară. Abia de la 1 februarie o să putem să punem acolo în jur de 3.200, iar în Pallady, jumătate din bază este în carantină. Pe ministerulmuncii.ro îmi bagă mie cât costă întreţinere unui câine, văd câinii trataţi mai bine decât oamenii, nişte minciuni. Într-o zi hingherii pot strânge 20-40 de câini, în funcţie de ce se întâmplă. În medie pe lună se castrează 500 de câini. Sunt zile când se iau 50 de câini, dar sunt zile când se iau 3 câini, dacă nu am unde să-i rulez. În 80 de locuri eu trebuie să-i şi ţin, să-i şi castrez”, a declarat Robert Lorentz, director ASPA.

Soluţia: sterilizarea în masă atât a câinilor fără stăpân, cât şi a celor cu stăpân

Un adăpost pentru 5.000 de câini, ca să fie în conformitate cu legislația de gestionare a câinilor, ar trebui să fie pe o întindere de circa 6 hectare, precizează președintele FNPA.

”Este un proiect imens, probabil domnul Oprescu vrea să împace ambele tabere, cei care nu vor câinii în stradă și cei pe care nu îi deranjează prezența lor, însă nu face decât să gestioneze ineficient bugetul primăriei pe întreținerea acestor 5.000 de câini și să se aleagă cu alți 5.000 în stradă, ca să nu mai zicem de ceilalți 35.000 care rămân pe stradă și se înmulțesc”, a declarat Carmen Arsene.

Ea a subliniat că întreținerea în adăpost a unui câine costă în jur de 45 de lei pe lună, iar în Sectorul 2 costul este de circa 18 lei pe lună, nu 300-375 de lei cum se vehiculează în presă.

Președintele FNPA a reamintit că cea mai bună soluție este cea care niciodată nu s-a aplicat la nivel național – unde s-a aplicat a fost județul Bihor, unde sunt rezultate excepționale, mai ales la Oradea.

Soluția este sterilizarea în masă a câinilor cu și fără stăpâni și returnarea controlată a lor în teritoriu: adică a câinilor care sunt blânzi și sănătoși. Pentru restul,  cazare în adăposturi și concentrarea pe adopție. Cei care sunt bolnavi incurabil trebuie eutanasiați”, a mai spus Carmen Arsene.

Curtea Constituţională a decis miercuri că legea care prevede eutanasierea câinilor comunitari nu respectă Legea fundamentală.

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Bărbații din viața Simonei Halep. A avut mult ghinion în dragoste
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Atac armat într-o școală din Suedia! Cel puțin 11 persoane au murit. Printre victime s-ar număra și atacatorul
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
O lume întreagă e în doliu. Marele lider s-a prăpădit: Un om extraordinar, cu viziune, credință și generozitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Senatul SUA Confirmă Numirea lui Pam Bondi ca Procuror General
MediaFlux
Se DAU 1.000 de lei PÂNĂ în 2027. Ajutor nesperat la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol