De ce nu poţi să ţipi în somn. Această incapacitate de a ţipa sau de a alerga în timp ce dormi are o explicaţie. Poate fi legată de probleme mentale, de fobii sau de probleme nerezolvate din viaţa ta. De cele mai multe ori, aceste probleme îşi au rădăcinile în copilărie.
Cercetările nu au demonstrat clar ce provoacă paralizia în timpul somnului, dar aceasta a fost asociată cu alte probleme de sănătate precum insomnia, tulburările de somn cauzate de munca în ture de noapte și de zi sau de diferența de fus orar, narcolepsia, stresul post-traumatic, anxietatea, atacurile de panică, utilizarea anumitor medicamente (în special cele pentru tulburarea de deficit de atenție), tulburarea bipolară sau cu un istoric familial de paralizie în timpul somnului.
Pe de altă parte, incapacitatea de a ţipa, precum şi de a alerga în timp ce dormi apare doar într-o anumită fază a somnului, şi anume în faza REM. Este faza în care apar visele. Somnul are mai multe etape, iar pe măsura ce parcurgi fiecare dintre ele, somnul devine tot mai profund.
Cu excepţia muşchilor de la nivelul ochilor, pe perioada somnului REM nu îţi poţi mişca muşchii, de unde şi numele de REM – rapid eye movement, adică miscare rapidă a ochilor. Această paralizie indusă de creier te împiedică să te răneşti pe tine sau persoana de lângă tine. Majoritatea viselor sunt alerte şi implică diverse activităţi potenţial violente, iar dacă organismul nu ţi-ar interzice mişcarea muşchilor, te-ai putea răni, potrivit clickpentrufemei.ro. Această stare de paralizie musculară este temporară şi poate dura până la 20 de minute.
În timpul stării de paralizie mintea rămâne, totuşi, conştientă. Aşa se explică de ce unele persoane simt că se asfixiază, experimentează senzaţia de groază, de panică sau de apăsare pe piept, gât şi picioare.
Iată câteva reguli de igienă a somnului care te vor ajuta să ai un somn liniştit şi să nu mai experimentezi senzaţia de paralizie:
Dormi între 6 și 8 ore pe noapte. Aerisește bine camera în fiecare seară, ai grijă să fie întuneric, liniște și să nu ai pe lângă tine electronice. Nu te mai uita la televizor şi nici în telefon cu o oră înainte de culcare;
Fă-ţi un program regulat de somn. Mergi la culcare la aceeași oră în fiecare seară și trezește-te la aceeași oră în fiecare dimineață, chiar și în zilele de weekend;
Fă sport regulat, dar nu cu patru ore înainte de culcare. Alege un tip de sport care să ți se potrivească și pe care să-l poți practica zilnic fără mari impedimente;
Evită să mănânci mult sau să bei alcool sau cafea cu patru ore înainte de culcare;
Evită să dormi pe spate. Această poziţie facilitează paralizia din timpul somnului.