De ce nu s-a recăsătorit Dorel Vişan după moartea soției: „Am avut prietene, am și astăzi, dar nu am mai putut”

Dorel Vișan a refuzat să își mai lege destinul de o altă femeie după moartea soției, deşi a mai avut relaţii.
Filip Stan
09 dec. 2023, 18:01
De ce nu s-a recăsătorit Dorel Vişan după moartea soției:

Dorel Vişan și soția sa, Maria, au fost căsătoriți 29 de ani, iar moartea ei a lăsat o rană adâncă în sufletul actorului. Și-a dedicat viața scenei și, deși admite că au mai existat femei care „i-au cotrobăit” prin viață, a refuzat să mai facă a doua oară marele pas. Și-a înconjurat trăirile într-o discreție totală și nu s-a mai afișat niciodată cu o altă femeie.

Dorel Vișan are 86 de ani și o formă fizică de invidiat. Chiar dacă nu a trecut prin momente ușoare, stilul de viață pe care îl duce l-a ajutat să răzbată. Dorel Vișan a fost profesor de Educație fizică timp de câțiva ani și așa și-a cunoscut soția, care activa tot în învățământ, era profesoară. I-a legat o mare dragoste, dar finalul a fost brusc și dureros.

Demisie ȘOC la Antena 1. O celebră prezentatoare pleacă din trust după 14 ani: „Îmi pare nespus de rău”

„Nu mi-am putut închipui că un om se poate căsători a doua oară, mai ales când despărțirea a fost tragică.

Dacă este o despărțire care se face printr-o diferență de înțelegere, dintr-o ceartă, atunci poți să te desparți, e bine să te desparți, ca să nu te cerți toată viața, apoi te poți recăsători. Eu nu am mai putut. Am ținut atât de mult la relația noastră și la copii, dar nu am putut să trăiesc singur. E normal să îți găsești pe cineva cu care să trăiești, și am avut prietene, am și astăzi. Nu asta este problema. Problema este ca această viață să fie discretă și să fie în limitele morale, creștine și ale moralei omenești. Nu m-am mai putut căsători și nici nu am încercat.

Mi-am mutat gândurile și acțiunile în altă zonă, în zona căutării, învățăturii, cititului. Căsătoria este o școală continuă și fără sfârșit în care fiecare învață de la celălalt, în căsătorie lucrul fundamental este respectul. Iubirea se topește, dar respectul trebuie să rămână până la capăt”, mărturisea Dorel Vișan, la Kanal D, în emisiunea lui Denise Rifai.

Dorel Vişan: „Eu am avut cu soția mea o relaţie specială”

Actorul Dorel Vișan nu a reușit niciodată să o uite pe femeia cu care are trei copii și lângă care viața lui a arătat întotdeauna altfel. „Eu am avut cu soția mea o relaţie specială. E moartă de 30 de ani şi nu mi-am putut imagina că eu aş putea să mă recăsătoresc, deşi am stat cu cineva mulţi ani. N-am mai simţit, pentru că tot copilăria şi satul m-au format aşa. Acolo, dacă te căsătoreai, aia nu se mai desfăcea”, a devăluit Dorel Vișan, în 2022, în emisiunea „Legendele cu Dan Negru“, potrivit Unica.ro. 

„Ea mă împingea. Mergeam seara, după spectacol, la gară. Ceilalţi colegi treceau drumul la restaurantul Opera. Şi eu mergeam la gară şi îi spuneam: «Mă, fată, m-am săturat». Iar ea îmi spunea: «Auzi, du-te după glorie!» Aşa îmi spunea”, mărturisea Dorel Vișan.

Dorel Vişan: „Moartea e o trecere, aşa ne-a făcut Dumnezeu, ne-a blestemat”

Maestrul Dorel Vişan a fost invitat la podcast-ul „Altceva cu Adrian Artene” – Ediție Specială de Paște, unde nu a ezitat să dezbată inclusiv subiectul sensibil al morții.  Dorel Vişan a vorbit despre sărbători, Dumnezeu, rugaciuni, teatru, viaţă. „Ele au devenit sărbători uzuale și un prilej de ghiftuială. Adrian Păunescu le spunea „sărbători triviale”, adică vom primi o Înviere din import, de la cei care mai întâi ne și omoară. Sărbătorile astea nu mai sunt cosmice. Paștele era o sărbătoarea a Învierii. Copiii aveau haine noi. Era o taină, sărbători tainice. De Crăciun, Moș Crăciun, Moș Gerilă nu venea numai în seara de Crăciun și atât, părinții le spune la copil că vine Moșul, au fost cuminți.

Deschideam unde făceam pomul, când erau copiii mici, noi deschideam geamul și plecam în altă cameră. Atât erau de emoționați, odată zicea nevastă-mea: „Bă, stai, că am auzit ceva, a venit moșul”.

Ce era sub pom, jucăriile, moșul. Atunci unui copil avea o stare sufletească. Peste ani, el știa că moșul nu vine, dar făcea și el același lucru la copii.

Dorel Vișan: „Școala să fie severă”

Școala trebuie să fie severă. Părinții nu știu. Ca să-l pregătească pentru viață. Mă întreba cineva – cum am mai putea să întoarcem fetele și doamnele la viața de altădată? Dacă ar urma pensioanele, dar ele se fac femei de afaceri, dar asta nu … Asta era Paștele, o înnoire, vopsitul ouălor, ciocnitul ouălor, Paștele care se lua de la biserică.

Dorel Vișan: „Nu mai există pace, nu va mai fi”

Nu trebuie să ne fie teamă de moarte, deși ne va fi tot timpul, pentru că nu știm ce e moartea. Moartea e o trecere, așa ne-a făcut Dumnezeu, ne-a blestemat, ca să intre moartea în noi. După apocalipsa lui Ioan, la al doilea sigiliu, când vine călărețul și calul roșu, ăla ia pacea lumii. Nu mai există pace, nu va mai fi.

Este un drum al acestei civilizații pe sfârșite. Trebuie să dispară. Va fi tot mai complicat. Cum e cu aceste cutremure, care îi fac pe bieții oameni să se mute în cotețul găinilor și magazia de lemne. Nu interesează pe nimeni.

Nimeni nu se întreabă… Când erau cutremurele alea mari, erau 4 replici, 10 replici, oare de ce acum sunt 800 de replici, nu cumva acolo a umblat cine nu trebuie, zic și eu așa.

Vişan, despre post: „Nu este numai reținerea de la carne roșie”

Ca să fie predică, vreau să îți mai spun un lucru: noi nu mai prea ținem posturile, în centrul orașelor, acum, sunt primele gheretele cu cârnați. Se tăia un singur purcel, la țară, pe vremuri. Prin februarie, carnea de porc era gata, ea se mânca numai în iarnă. Pe urmă nu se mai mânca, pentru că era postul Paștelui, iar după Paști se mâncau numai pui și toamna se mânca oaie. Postul nu este numai reținerea de carne cu sânge, carne roșie. Toată viața noastră e o crimă inutilă, tot ce mâncăm, omorâm. Dacă omorâm mieii, dacă am trăi veșnic… Asta e o formă de post, dar în filosofia religiei există 3 feluri de post: în afară de acest post la carne, mai este postul spiritual, se referă la înfrânarea omului în iubirea de sine.

Se referă mai ales la cei cu funcții mari. Ăștia în perioada postului, măcar acum, trebuie să se înfrâneze, să treacă la credința de slujire, ei n-au venit acolo să fie slujiți, ci ca să slujească.

Mai este în al treilea tronson postul intelectual, se referă la mărginirea căutării, la savanți, descoperitori, inovatori, care trebuie să controleze întotdeauna rostul practic al invenției și al descoperirii.

Să-l treacă printr-un fel de filtru al moralului, al vieții spirituale, chiar dacă faci o descoperire. De exemplu, dronele pot deveni bombe periculoase.

Postul, rugăciunea și smerenia, trebuie să meargă împreună. Mai spun așa prietenii: „Te-ai dat cu popii”. Nu, eu m-am luminat, m-am trezit ca român că nu suntem pe cale românească. Iisus a spus „eu sunt Calea”. El s-a făcut cale și viață. Astea ar fi bine să se facă, dar vezi ce grea este schimbarea, câte lucruri ar trebui să schimbăm. Omul este o ființă socială, din păcate, el nu poate trăi fără societate. Nici călugării , religia îi acceptă dar filosofia religiei nu, omul e o ființă socială, el trebuie să fie apreciat de Dumnezeu ca membru al societății, nu ca pustnic în grotă, care mănâncă urzici.

Problema religiei creștine, a neputinței, cum spunea Friedrich Nietzsche, dacă cineva te-a lovit, întoarce și obrazul celălalt…Nietzsche spune nu, trebuie să ai puterea să reacționezi, dar părinții zic tocmai aici e puterea, în a răbda, ca să-l faci pe celălalt să înțeleagă, dar el îți dă și pe celălalt obraz…”, a spus Dorel Vișan, în cadrul podcastului „ALTCEVA”.

Despre adevărata credință și Împărăția lui Dumnezeu, despre vindecarea prin credință, despre cum ne rugăm și unde Îl găsim pe Dumnezeu, sunt doar câteva dintre temele abordate în cadrul podcastului. Întrebat dacă omul ar trebui să Îl poarte pe Dumnezeul în inimă sau în minte, actorul a dat un răspuns menit să ne pună pe gânduri.

Peste tot. Dumnezeu este ca și mediul. De exemplu, peștele care trăiește în apă, în momentul în care îl scoți din apă, apa tot apă rămâne, dar el nu mai e nimic. Așa e și cu omul. Când îl scoți din relația cu Divinitatea, el nu mai e nimic. Divinitatea rămâne tot Divinitate.

Omenirea nici până astăzi nu a înțeles cuvintele lui Iisus: «voi trebuie să vă nașteți din nou». Aici, venirea lui Iisus este lucrul fundamental pentru credință și pentru relația cu Dumnezeu. Indiferent de istoria lui Iisus, care este destul de discutabilă, pentru că Evanghelia a ascuns o parte din viața lui Iisus, deci de la 12 până la 30 de ani, niciunul dintre evangheliști nu spune nimic despre Iisus și noi nu avem documente despre Iisus, dar budhiștii au, iar ei le scot la iveală. Pentru că Iisus a fost pregătit în aceeași școală și învățătură a lui Osiris, care a ridicat Egiptul, în care a fost și Buddha. Deși sunt religii diferite, calea e aceeași. Dar ambii au spus cam același lucru”, spune Dorel Vișan.

Actorul Dorel Vișan, sfaturi pentru o viață sănătoasă: „Ca să facem o schimbare trebuie să scoatem toate alimentele care sunt distructive”

Urmăriți mai jos podcastul integral:

Cum putem recâștiga armonia Universului? Vișan: „Doar printr-o catastrofă”

Actorul Dorel Vișan afirmă că „armonia Universului a fost distrusă”, iar singura cale de o recâștiga este doar printr-o catastrofă. „Va veni și nu e departe”, este profeția marelui artist, făcută la podcastul lui Adrian Artene.

„Cum putem recâștiga armonia Universului?”, a fost întrebat actorul Dorel Vișan, în cadrul discuției cu Adrian Artene. „Nu cred că mai putem să o recâștigăm pentru că ne-am distrus cuibul. Eu spun mereu, mai ales acum, în ultima vreme, vizavi de starea noastră ca țară, că lucrul care se perimează are un punct critic. În momentul când perimarea, distrugerea depășește punctul critic nu mai este cale de întoarcere. Este ireversibil. La această oră, omenirea nu știu dacă se mai poate întoarce. Poate doar printr-o catastrofă foarte mare care va veni și nu e departe. Sunt semne deja. Sau printr-un alt trimis al lui Dumnezeu, care ar fi tot Iisus. El nu va mai veni niciodată ca persoană fizică, ci ca spiritualizare. El va veni, la un moment dat, și nici asta nu e departe”, a spus Dorel Vișan.

Dorel Vișan, profeție legată de venirea lui Iisus Hristos: „Se va întâmpla în mai puțin de 100 de ani”

„Se va întâmpla în mai puțin de 100 de ani (venirea lui Iisus – n.red.). Poate o prindem și noi. Atunci omul se va spiritualiza.

Nu suntem pregătiți. Nu am fost pregătiți nici pentru prima spiritualizare. Când a venit Iisus, l-au luat frații noștri evreii și au făcut o serbare. Steaua aceea care l-a condus (…). Steaua aceea e discutabilă, pentru că seamănă foarte mult cu o navă cosmică. De asta și în Evanghelie se vorbește mereu de străini. Omenirea, din observațiile mele, nu are șansă de întoarcere pentru că a depășit punctul critic. Noi, ca țară, suntem în punctul critic. Eminescu a prevăzut treaba asta. El vorbește despre somnolența poporului român”, a explicat artistul, la podcastul lui Adrian Artene.

Dorel Vișan și-a amintit, în timpul dialogului cu realizatorul podcastului ALTCEVA, Adrian Artene, una dintre expresiile marelui filosof și învățat grec Platon. „Omul care nu-l cunoaște pe Dumnezeu este ciuma societății”.

(…) Pentru că îmi spui de greci, Platon, de exemplu, a spus «Omul care nu-l cunoaște pe Dumnezeu este ciuma societății». Extraordinar! E deosebire între lege și credință. Legea numai te oprește, te limitează, dar nu te schimbă. Spune și Apostolul Pavel, la Romani… Dacă eu vreau să fac un lucru rușinos și legea mă oprește, eu voi căuta un sistem de a șmecheri legea, ori pe dedesupt, ori pe deasupra. Dar, dacă eu vreau să fac un lucru rușinos și îl cunosc pe Dumnezeu, zic «Mă, nu pot să fac, mă vede Dumnezeu, mă bate Dumnezeu!»” – Dorel Vișan

Mai departe, marele actor a explicat ce legătură puternică există între om, credință și Divinitate.

Am citit într-o carte că acum 60 de milioane de ani s-a făcut o cezariană. Este un tip în Spania, doctorul Cabrera, care are o expoziție de pietre. Eu cred că am fost la expoziția asta, dar n-am luat în considerație… Dar, ce am văzut acolo, extraordinar!

Se făceau grefe pe inimă acum mii de ani. Deci, ele erau făcute pe piatră, tăiate în piatră subțire, ca și cum ar fi cu creionul făcute. Arăta doctorul cu bisturiul…

Drama actorului Dorel Vișan. Lupta cu singurătatea este tot mai grea: „Nu mai am nici cui da un telefon”
Și era o treabă formidabilă cu asta, cu organul nu e compatibil. La noi am introdus asta prin 1970, mi se pare. Pentru ca respectivul corp să primească inima care i se dă, nu foloseau medicamente sau altceva, ci sânge de la femei însărcinate în luna a patra. Pentru că, până în luna a patra, femeia respinge sarcina, unele chiar nu pot să țină sarcina. După luna a patra, corpul se reglează și acceptă. Ei, în momentul când acceptă sarcina, sângele ăla, dacă îl transfuzi la o persoană operată de inimă, care i se înlocuiește inima, acceptă inima! Deci, vedeți, acum zeci de mii de ani!

Probabil că asta e voința Creatorului, să se șteargă anumite civilizații și să o luăm de la capăt. De altfel, sufletul nostru are un caracter retroactiv. Deci, din când în când, trebuie să ne întoarcem înapoi la matcă. Aici e greșeala noastră, dar o să vorbim despre asta… Deci, trebuie să se reseteze. Și Blaga vorbește foarte frumos despre o treabă ca asta, la sursă, la izvor, la obârșie, cum zice el.

Vezi ce bine sunt reglate lucrurile?! Atâta timp cât cunoașterea omenirii a mers într-un fel mână în mână cu credința, atâta timp invențiile și inovațiile erau trecute printr-un filtru moral. Și, atuncea, cei care treceau întrebau «Cui folosește aceasta? Folosește lui Dumnezeu sau folosește omului?»”.

Dorel Vișan, la podcast-ul „ALTCEVA”: „”Tatăl Nostru” este rugăciunea care ar fi valabilă pentru toată lumea”

Dorel Vișan părăsit de apropiați
Dorel Vișan părăsit de apropiați

„Am cunoscut în Japonia un mare savant, care a lucrat în echipa aceea americană care a descoperit informațiile din ADN și care spunea că oamenii de știință ar trebui să se liniștească, să termine cu clonările, să nu umble acolo, că e atât de perfect organizată, încât orice lucru pe care îl miști poate să producă o catastrofă.

Instinctul îi spunea omului ce să facă. Iar datina îi spunea cum să facă. Era o importanță. Se crede că relația noastră cu noi este extraordinară, adică copilul cunoaște vocea mamei încă din burta mamei.

Am citit o chestie de un savant, doctorul Lorenzo, care a luat niște ouă de rață și le-a pus la incubator. Și vorbea tot timpul cu ele și când au ieșit rățuștele din ouă, nu s-au mai despărțit de el. L-au considerat tată. Vezi ce relație? Acolo trebuie să-l căutăm și pe Dumnezeu. Să ne rugăm scurt. Iisus a spus. Tatăl Nostru este rugăciunea care ar fi valabilă pentru toată lumea.
Marele actor Dorel Vişan a părăsit scena. Regretele amare care i-au grăbit sfârşitul carierei
În India este un sistem, când te duci la un templu, este un clopot în hol și fiecare credincios bate o dată la clopot, să audă Dumnezeu că am venit. E suficient să-i spui că ești aici. Einstein spunea de 200 de ori pe zi „îți mulțumesc”. Spune Tesla că toate lucrurile au același izvor, al dumnezeirii și Einstein știa treaba asta…

Când plec de acasă spun „Doamne, ajută-mă să ajung sănătos și să găsesc totul cum l-am lăsat”. Avem două plante și lăsam bagajul în hol, mă duceam direct la ele. Unde e necazul? Noi, oamenii, suntem natură, noi nu conținem natură, avem aceeași celulă cu stejarul, cu lupul, cu urzica, numai cu mici modificări. Din cauza asta dacă mâncăm carne de vacă nu ne facem vacă. Este un cod, d-aia virusul nu poate intra de la liliac în om, doar dacă primește o transformare, ca să intre în celula umană. Omul face treaba asta.

Dar, la ora actuală, noi când spunem că ne ducem în pădure…Nu, domnule, mă duc în mine. Eu sunt apă, când mă duc în râu. Elementele acelea care asiaticii le au sunt foarte valabile (aer, apă, foc). Medicina noastră, care a făcut cam de 70 de ani, niște schimbări enorme, dar în special în chirurgie, în cercetare, dar în medicină, medicină n-a făcut nicio schimbare. Pentru că tot medicii aceia empirici, care învață după învățătura lor, de la medicii vechi… Așa se face un medic.

Faci online chirurgie? Nu se poate. Să ne creem identitatea online… Vezi…

Omul stă în fața naturii ca un străin. Și în fața fratelui tău. Sensul omului este sensul vieții, sensul vieții este credința în tot.”, a spus Dorel Vișan, la podcastul lui Adrian Artene.

Dorel Vișan s-a născut la data de 25 iunie 1937 în satul Tăușeni, județul Cluj. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, în 1965, iar după absolvirea facultății a fost angajat ca actor la Teatrul Național din Cluj.

A interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale.

De-a lungul carierei sale a fost laureat cu numeroase premii, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

În anul 1995 a avut loc debutul său literar cu poezii, în revista Steaua. A publicat până în prezent 4 volume de versuri.

Dorel Vișan s-a căsătorit la data de 30 decembrie 1964 cu Maria Vișan. Au fost căsătoriți timp de 29 ani, până la decesul acesteia la 14 iulie 1993. Împreună au trei copii.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Prințul Harry primește o sumă uriașă de la proprietarul The Sun după un acord legal
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București