Peştele Pangasius este originar din Vietnam şi este pescuit din râul Mekong, scrie dcnews.ro. Datorită costurilor reduse, gustului şi faptului că nu are piele şi oase, acest peşte a fost foarte consumat.
În urma analizelor efectuate de Organizaţia Consumatorilor şi Utilizatorilor, s-a descoperit că peştele Pangasius conţinea substanţe toxice din cauza poluării râurilor în care este crescut.
Citeşte şi Pangasius, cea mai ieftină otravă din magazine
Cu toate acestea, reprezentanţii Organizației Consumatorilor și Utilizatorilor au declarat că, deși a fost detectat mercur în peştele pangasius analizat, cantitățile înregistrate au respectat legislația europeană, deci nu a fost un motiv suficient pentru retragerea acestuia de pe piaţă.
În plus, există alți pești cu o concentrație mai mare de mercur care se află încă pe piaţă.
Reclamațiile mai multor asociaţii ar putea fi cheia scăderii consumului
A fost lansată o petiţie prin intermediul platformei „Change.org”, prin care se aduceau în discuţie „deficiențele din meniurile școlilor”, „slaba securitate alimentară a peștilor de origine străină, ca pangasius „. Organizaţiile au scos în evidenţă, de asemenea, impactul „teribil” asupra mediului generat de fermele unde este crescut acest pește.
Problemele nutriționale au favorizat faptul că unii distribuitori au exclus acești pești din cataloagele lor.
Așa cum a explicat Beatriz Robles, specialist în siguranța alimentelor, consumul de Pangasius pe continentul european afectează considerabil sustenabilitatea mediului, potrivit lainformation.es.