Ora de vară 2022. Ultimul weekend din luna martie aduce o schimbare a acelor ceasurilor – urmează schimbarea orei, fenomen cunoscut și sub denumirea „ora de vară” în mai multe regiuni ale lumii, dintre care Statele Unite, Canada, Australia, Marea Britanie, țările Uniunii Europene și alte câteva state.
România trece la ora de vară 2022 în noaptea de 26 spre 27 martie, ultimul weekend al primei luni de primăvară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră, astfel că ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar ziua de duminică va fi cea mai scurtă din an.
Ora de vară 2022. Întunericul va cădea la o oră mai târzie în ultima duminică din luna martie. Punerea în aplicare tipică a orei de vară constă în devansarea ceasurilor cu o oră-primăvară („spring forward”) și în retragerea ceasurilor cu o oră-toamnă („fall back”) pentru a reveni la ora standard.
Drept urmare, există o zi de 23 de ore la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii și o zi de 25 de ore în toamnă.
În noaptea de 26 spre 27 martie, ora 03.00 va deveni ora 04.00, potrivit capital.ro, iar oamenii vor dormi, astfel, mai puțin.
Ora de vară 2022. Cum combatem stresul și nervozitatea
Medicii au câteva recomandări pentru a depăși neplăcerile cauzate de fenomenul de trecere la ora de vară. Printre ele se numără scăderea vigilenței, care este periculoasă mai ales pentru șoferi.
De asemenea, populația se va putea confrunta cu dificultăți când se va trezi din somn, dimineața, ceea ce va conduce la manifestarea unei stări de nervozitate.
Schimbarea orei ne poate face să ne simțim mai obosiți și duce adesea la creșterea nivelului de stres. De aceea, este recomandat să ne trezim la aceeași oră. Doar așa putem păstra sincronizarea ceasului biologic.
Ora de vară 2022. Cum ne putem odihni mai bine
În acest context, cadrele medicale recomandă oamenilor să facă sport, să petreacă mai mult timp în aer liber și, de asemenea, să nu adoarmă cu ochii la TV sau în telefon.
De altfel, nu este o noutate că specialiștii atrag deseori atenția că fanii dispozitivelor electronice ar trebui să întrerupă activitatea pe acestea cel puțin cu o oră înainte să adoarmă, timp în care ar putea lectura o carte.
Ora de vară 2022. Când trebuie să dăm ceasurile cu o oră înainte și cum ne poate afecta această schimbare
Trecerea la ora de vară în România
România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943-1979 practica schimbării orei a fost suspendată. În anul 1997 România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și în prezent.
La începutul lunii martie, în 2018, mai mulţi parlamentari români au dorit renunţarea la ora de vară. Iniţiatorul preciza că studiile efectuate în ultima perioadă au relevat faptul că această modificare a orei legale nu generează economii din punct de vedere energetic şi provoacă un puternic disconfort asupra marii majorităţi a populaţiei, iar modificarea orei generează perturbări ale transportului feroviar şi aerian, spunea iniţiatorul.
În 2001, UE a adoptat reglementări prin care să uniformizeze datele – până atunci diferite – la care țările membre schimbau ora. Astfel, s-a decis ca toate statele membre să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie și la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie.
Din 2018 a început să se discute, însă, la nivel european despre renunțarea la schimbarea orei, care are și unele efecte neplăcute. Presupune o schimbare în rutina zilnică, iar pe unii oameni îi afectează inclusiv pe planul sănătății.
Comisia Europeană a lansat și o consultare publică, în urma căreia a primit 4,6 milioane de răspunsuri, din care 84 la sută au fost în favoarea renunțării la sistemul schimbării orei, în timp ce 16 la sută au dorit păstrarea sistemului.
În consecință, Comisia Europeană a propus să se renunțe la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.
Propunerea de renunţare la schimbarea orei ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele ţări europene s-au opus, așa că termenul a fost amânat pentru anul 2021: statele care decid să menţină permanent ora de vară ar urma să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021 (27 spre 28 martie 2021), iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021 (30 spre 31 octombrie 2021).
Când se schimbă ora de vară în 2022. Iată de la ce dată românii vor dormi mai puțin
În mod normal, țările Uniunii Europene ar fi trebuit să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice. Numai că situația specială apărută în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus a schimbat prioritățile.
În orice caz, decizia finală trebuie să o ia Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European. Cele două instituții vor trebui să ajungă la un acord înainte ca propunerea să fie pusă în practică.
La 26 martie 2019, Parlamentul European a adoptat poziția sa în legătură cu propunerea Comisiei Europene, sprijinind ideea de a se renunța la schimbarea orei. Consiliul Uniunii Europene încă nu și-a finalizat poziția, iar recomandarea nu a fost ratificată de România în Parlament..
În prezent, sunt trei zone de timp standard în UE: timpul vest-european (Irlanda, Portugalia, Marea Britanie), timpul Europei Centrale (17 state membre) și timpul Europei de Est (România, Bulgaria, Cipru, Grecia, Lituania, Letonia, Estonia și Finlanda).