De ce nu se vaccinează profesorii. Specialiştii au identificat două cauze majore ale refuzului cadrelor didactice

Mai puţin de jumătate dintre cadrele didactice din România au declarat că vor să se vaccineze. Principalele motive ale refuzului de a se imuniza sunt, potrivit specialiştilor, lipsa unei campanii de informare şi nivelul "relativ" crescut de educaţie.
Oana Anghel
18 ian. 2021, 12:26
De ce nu se vaccinează profesorii. Specialiştii au identificat două cauze majore ale refuzului cadrelor didactice
De ce nu se vaccinează profesorii. Sursa FOTO: scoala9.ro

De ce nu se vaccinează profesorii. Sub 50% dintre cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, mai exact un procent de 45,06%, au declarat că vor să se vaccineze împotriva noului coronavirus. În sistemul universitar, lucrurile stau mai bine: 59,64% dintre angajaţi spun că îşi vor administra vaccinul.

Specialiştii sunt de părere că principalele cauze ale procentului mic de profesori din preuniversitar care se vor imuniza sunt nivelul crescut de educaţie, dar şi lipsa unei campanii de informare, potrivit adevarul.ro.

Cred că cei 50% care nu au confirmat intenţia de a se vaccina fac parte de fapt din trei categorii: (a) unii sunt încă indecişi; (2) unii nu intenţionează să se vaccineze (antivaccinişti); (c) la alţii nu a ajuns solicitarea şi/sau nu au apucat să se exprime (blocaj în comunicare/lipsa email etc.). Trebuie însă să recunoaştem că preuniversitarul nu este imun la pseudo-cunoaştere, aşa cum am văzut şi în ultimele săptămâni (exemplu cursuri de numerologie/astrologie etc.)”, a explicat psihologul Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) şi autorul „Psihologiei poporului român”, pentru Adevărul.

Citeste si Ministrul Educaţiei anunţă ce elevi vor continua şcoala online din 8 februarie

De ce nu se vaccinează profesorii. Nivelul ridicat de educaţie le permite să aibă păreri despre orice

Profesorul David apreciază că reticenţa cadrelor didactice se datorează în principal nivelului ridicat de educaţie, care le permite să aibă păreri despre orice.

Există un nivel destul de crescut de educaţie (ex. profesorii sunt absolvenţi de studii superioare), astfel că oamenii se simt îndrituiţi, deşi nejustificat, să aibă opinii despre aproape orice; din păcate, nivelul crescut de educaţie nu te face expert în orice domeniu, astfel că oamenii ajung să-şi confunde opiniile cu cunoaşterea, ajungând în formula puţine cunoştinţe, multe convingeri (adesea eronate)!”, arată David.

Profesorul Daniel David este de părere că procentul în rândul universitarilor este mai crescut întrucât aceştia se raportează altfel de informaţiile ştiinţifice.

La UBB, pe baza datelor recente pe care le avem procentul de intenţie cu privire la vaccinare merge spre 70% în general, şi chiar mai mult în componenta academică. Oamenii dau mai multă atenţie expertizei, ei înşişi fiind experţi în diverse domenii, şi, în consecinţă, înţeleg astfel mai bine ce înseamnă acest lucru şi cum trebuie să te raportezi la el”, arată specialistul.

Totuşi, autorul lucrării „Psihologia poporului român” atrage atenţia asupra faptului că studiile superioare pe care le au cadrele didactice nu ar trebui să înlocuiască recomandările experţilor: „A fi un om educat adecvat şi cu bun-simţ nu înseamnă să te exprimi cu referire la orice – sau dacă nu te poţi abţine să o faci doar ca ipoteză/ca interogaţie –  ci înseamnă să fii asertiv (să te exprimi atunci când e cazul) în maniera adecvată, dar şi să ştii când să taci şi să asculţi experţii!

Citeste si Ministerul Educaţiei a anunţat priorităţile la vaccinare în învăţământ. Cum va decurge procesul şi care va fi ordinea administrării dozelor

Consecinţele acestei atitudini adoptate de profesori ar putea fi grave, mai atrage atenţia Daniel David. Şi asta deoarece ei pot fi luate drept modele de părinţi.

Profesorii anti-vaccinişti vor servi ca model încurajator pe linia pseudo-cunoaşterii pentru unii părinţi deja afectaţi de pseudo-cunoaştere. În plus, s-ar putea să genereze nemulţumiri ale părinţilor educaţi şi cu respect pentru experţi, deoarece le pun la risc copiii. În fine, pot deveni factori declanşatori ai unor focare în şcoli, ducând apoi la închiderea şcolilor, din nou cu impact negativ pentru copii şi părinţi“, spune profesorul clujean.

De ce nu se vaccinează profesorii. Informaţiile sunt sporadice

Răzvan Cherecheş, profesor universitar în Statele Unite ale Americii la Iowa University şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, a declarat, pentru adevarul.ro, că scepticismul profesorilor este justificat.

E normal să existe reţineri deoarece campania de informare privind vaccinarea nu a început cu adevărat. Informaţiile sunt sporadice. Oamenii sunt confuzi, e normal să aibă reţineri, dar asta nu înseamnă că sunt neapărat contra vaccinării. Vor fi tot mai multe informaţii disponibile. E un proces. Campania de vaccinare a pornit cu restanţe şi principalul responsabil e fostul ministru Tătaru, care nu a pregătit campania de informare. Este greu să porneşti de la zero campania de informare, fără să ai în spate o muncă de cercetare, pentru a şti care sunt fricile, temerile oamenilor şi apoi să construieşti“, este de părere profesorul Cherecheş.

De asemenea, profesorul atacă aşa-zişii specialişti, care dezinformează pentru că nu au studii în domeniu.

Mediul public este poluat de indivizi care vorbesc fără să se priceapă, cum ar fi doctorul Monica Pop, care este în afara specialităţii ei şi, în ultimă instanţă, dezinformează“, atrage atenţia profesorul.

Legat de redeschiderea şcolilor, Răzvan Cherecheş se declară prudent.

Înţelept ar fi fost să se anunţe că se ia în calcul deschiderea şcolilor, apoi să aştepte două săptămâni în care să se testeze la capacitate maximă pentru a vedea în ce măsură tulpina nouă de SARS-CoV-2 din Anglia se răspândeşte masiv la noi. Problema este că această tulpină se transmite fenomenal de repede, iar copiii se infectează mai uşor şi o transmit mai uşor. Simptomele sunt identice cu tulpina de la noi, doar că e mult mai contagioasă. Dacă ajungem ca în Anglia, să fie înlocuite tulpinile vechi cu cea nouă, nu cred că ar trebui deschise şcolile”, este de părere expertul.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Cutremur în sistemul de pensii din România. Se majorează vârsta de pensionare, iar pensiile vor fi mai mici
Playtech.ro
Cum obții adeverința de stagiu de cotizare la pensie. Documentele necesare la Casa Națională de Pensii Publice pentru recalculare
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Stațiunea-minune din România, unde se tratau conții maghiari. Abandonată de comuniști, a fost resuscitată de un tânăr român
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Elevii s-au întors la cursuri! Când începe următoarea vacanță din anul școlar 2024 - 2025
Cancan.ro
România, lovită de un nou vortex polar! Ciclonul siberian a adus deja ninsori viscolite în mai multe zone
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Diana a murit într-un cumplit accident, lăsându-și fiul orfan de mamă. Ce a postat înainte pe rețelele de socializare sună ca o premoniție sumbră: “Eu sunt singura…”
MediaFlux
Taxele care se majorează de la 1 mai. Românii obligați să le plătească
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre