1. Este greșit să aruncăm zerul când consumăm un iaurt. Unul dintre primele lucruri pe care majoritatea oamenilor îl fac când deschid un borcan cu iaurt este să verse lichidul albicios care plutește în partea superioară. Deși aspectul nu este prea apetisant, este vorba despre zer, iar aportul său de proteine este foarte important. „Este format în mod fundamental din apă și săruri minerale și este bogat în calciu și fosfor, motiv pentru care nu ar trebui să-l îndepărtăm”, explică nutriționista Isabel Artero, scrie doctorulzilei.ro.
2. Este greșit să bem în grabă sucul de portocale. În realitate, chiar dacă am aștepta 12 ore, vitamina C din sucul de portocale ar fi tot acolo, după cum au constatat mai multe studii care în 2014 au fost preluate într-un articol publicat în „Revista Espańola de Nutrición Humana y Dietética”. Potrivit cercetătorilor, pentru a avea loc o diminuare considerabilă a cantității de vitamina C ar trebui să existe „condiții extreme”, precum aceea ca sucul să fie încălzit la 120 de grade Celsius.
Citește și Alimente vindecătoare care îţi pot schimba viaţa
3. Este greșit să fierbem broccoli. În ceea ce privește broccoli, gătitul la abur nu afectează prea mult vitamina C, în timp ce fierberea lui în apă îi reduce semnificativ capacitatea antioxidantă, potrivit mai multor studii. „Cel mai important este să fie luat (ca orice produs de horticultură) la maturitate, de preferat ecologic și să fie consumat crud sau gătit la abur ori fiert în foarte puțină apă, pentru a-și păstra toate proprietățile”, afirmă Elena Soria, nutriționist la Clinica Menorca.
4. Este greșit să adăugăm lapte în ceai. Ceaiul are un efect protector asupra sistemului cardiovascular, dar dacă îl consumăm cu lapte, această superputere este anulată complet, potrivit unui studiu publicat în „European Heart Journal”. „Ceaiul este un produs natural cu aromă, culoare și savoare unice, care sunt afectate când se adaugă laptele. În plus, cazeina din lapte i-ar altera sau diminua proprietățile antioxidante și anticancerigene”, spune Isabel Artero, director și fondator al centrului Cuerpo Libre.
5. Este greșit să tăiem căpșunile în bucăți. Curățarea de coajă, tăierea sau modificarea formei unui fruct conduc la modificarea proprietăților fizico-chimice din cauza reacțiilor enzimatice (oxidare) legate de deteriorare, potrivit manualului de conservare a fructelor și legumelor al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). „Contactul cu aerul produce oxidare și pierderi de vitamina C. Și lumina influențează în sensul pierderii de substanțe nutritive în mod indirect, favorizând o serie de reacții care au loc când alimentul este în contact cu aerul. Afectează mai ales provitamina A sau betacarotenul”, spune María José Crispín, care recomandă prepararea căpșunilor cu foarte puțin timp înainte de a fi consumate, adăugarea câtorva picături de suc de lămâie și acoperirea recipientului în frigider până în momentul servirii.
Citește și OBICEIURILE PERICULOASE care îţi pot scurta viaţa cu 23 de ani