Pepenele roşu este cel mai iubit fruct pe toată perioada verii, iar din acest motiv este foarte des consumat. O felie de pepene te răcorește foarte tare, atunci când simți că soarele te afară te răpune, mai ales că se anunţă temperaturi record în zilele următoare. Pepenele roşu poate fi consumat sub mai multe forme și este foarte bogat în antioxidanți și vitamine.
O felie suculentă de pepene te poate răcori suficient încât să duci la capăt o zi caniculară. Acest fruct poate fi consumat sub diverse forme. Mai ales că prezintă, în procent de 92 la sută, apă. Deși este bogat în antioxidanți și vitamine, pepenele roșu ar putea să nu mai aibă beneficii asupra organismului tău, dacă îl lași la rece după ce l-ai cumpărat. Află de ce să nu depozitezi pepenele roșu în frigider, niciodată.
Dacă îl lași la rece, sunt șanse destul de mari ca pepenele roşu să nu mai aducă niciun beneficiu corpului tău. Iată ce se întâmplă dacă bagi pepenele roșu în frigider.
Pepenele roşu are un gust excelent și este un fruct foarte benefic pentru organism. O felie de pepene de poate răcori îndeajuns, după o zi caniculară de vară. El poate fi murat, adăugat în limonadă, sau chiar consumat sub formă de salată.
Datorită faptului că este foarte bogat în antioxidanți şi aminoacizi, pepenele roșu ajută corpul uman să funcționeze eficient și corect. Aminoacizii reprezintă baza proteinelor, care asigură toate funcțiile vitale din organism, iar pe lângă aceste aspecte, pepenele roșu oferă o sursă important de beta-caroten și vitamina C.
Există posibilitatea de a nu beneficia de toate aceste lucruri, deoarece organismul tău ar putea să consume doar apă atunci când pepenele roșu este depozitat incorect.
Dacă pepenele roşu este depozitat întreg la frigider, aroma lui va fi cu totul alta, la fel și textura și culoarea. Cel mai bun lucru pe care oamenii ar putea să îl facă este să depoziteze fructul la temperatura camerei, deoarece va rezista până la zece zile.
Sunt posibile doar două situații în care este în regulă ca pepenele roșu să fie depozitat șa frigider: atunci când a mai fost refrigerat sau după ce a fost tăiat felii.
Ce se întâmplă dacă bagi pepenele roşu în frigider? Nivelurile de antioxidanți sunt mai mari într-un pepene roșu păstrat la temperatura camerei, iar faptul că nivelul de licopen este cu 20% mai mare, dacă fructul nu este păstrat la rece. De asemenea, nivelurile de beta-caroten se dublează și ele.
O vară fără pepene roşu nu se poate imagina. Mare atenție la acest fruct, deoarece şi cei mai „neşlefuiţi” pepeni conţin cantităţi uriaşe de zahăr.
Este însă unul din fructele care îngrașă, la fel ca cireșele și strugurii. Medicul diabetolog Mihaela Ene a explicat de ce nu e bine să mâncăm mai mult de 500-600 de grame de pepene pe zi și de ce fructele, în general, nu trebuie mâncate seara în cantități mari.
”Putem să mâncăm până la jumătate de kilogram de pepene sau de cireșe pe zi, dar niciodată după ora 18.00. Fructele au foarte mult zahăr, iar zahărul mâncat după o anumită oră, după care noi nu-l mai cheltuim prin activitate fizică, se depune pe ficat sub formă de grăsime. Și când vine vorba de fructele mai puțin dulci – și aici ne putem bucura de pepene – pentru că sunt foarte apoase, aici ne putem bucura de 300 de grame per porție. ouă porții pe zi ar trebui să fie suficient. Restul până la 5 porții ar trebui să fie reprezentate de legume”, a explicat recent medicul.
”Putem mânca într-o zi toridă, la masa de prânz, chiar și două felii de pepene în locul mesei de prânz și poate să fie o alegere rezonabilă”, a adăugat ea.
Medicul spune că e mai bine să mâncăm fructele proaspete decât să facem smoothie, pentru că fructele vin și cu fibre, vitamine și minerale.
”În momentul în care stoarcem fructele, tot ce înseamnă fibră rămâne în apărat și noi ne alegem doar cu zahărul și apa din fructe. Un fresh din 3-4 portocale reprezintă o masă în sine, la 400 de calorii poți avea o salată bulgărească, o salată grecească, o friptură cu legume, mult mai sățioasă. Și până la urmă este apă cu zahăr”, mai spune medicul.
Acest fruct așteptat al verii este foarte benefic pentru organism. Cu toate acestea, anumite „greșeli” ar putea să dea un disconfort digestiv, iar asta pentru că nu se ține cont de anumite reguli în ceea ce privește consumul acestuia.
Dacă vrei să te bucuri din plin doar de beneficiile pepenelui, atunci ar trebui să știi cum se consumă corect acest fruct. Spre exemplu, un prim sfat în acest sens este să consumi pepenele roșu pe stomacul gol și nu după masă, așa cum, se practică, de obicei. Iar asta pentru că dacă mănânci pepenele ca desert, el va fermenta în stomac și va îngreuna digestia, nu o va susține. Vei simți o senzație de balonare și de disconfort abdominal, iar în unele cazuri vei avea o accelerare a tranzitului intestinal.
Specialiștii în sănătate susțin că pepenele roșu ar trebui consumat la cel puțin o jumătate de oră după masă sau, și mai bine, pe stomacul gol. Pepenele roșu nu ar trebui mâncat nici cu pâine, așa cum se mai obișnuiește. Asta poate produce balonare, flatulență și diaree, mai ales dacă pepenele cu pâine ține locul unei mese de peste zi.
Nu se recomandă nici consumul pepenelui înainte de culcare, iar asta din cauza conținutului mare de zahăr, care îl va face să fermenteze în stomac. Iar persoanelor care suferă de colon iritabil nu li se recomandă sub nicio formă consumul de pepene înainte de culcare.
Pepenele se poate consuma ca atare, tăiat felii sau cubulețe. Se poate folosi pentru a îndulci salatele cu fructe sau se poate mura cu tot cu coaja. Tot din coaja se poate face o dulceață foarte bună.
Pepene roșu, beneficii
Pepenele roșu oferă multe beneficii. El are multe săruri minerale, se evidențiază prin conținutul de magneziu și potasiu, însă conține și licopen, o substanță care are un rol important în neutralizarea radicalilor liberi, regăsită și la roșii. De asemenea, pepenele roșu mai conține și fibre, beta caroten și acid folic.
Pepenele roșu hidratează și remineralizează, datorită conținutului ridicat de apă, este un puternic antioxidant, prin conținutul ridicat de licopen. Pepenele roșu este ideal pentru cei care doresc să scadă în greutate. De asemenea, și semințele pepenelui sunt bune pentru consum, întrucât conțin vitamine. Le pui într-o tavă la cuptor, 15-20 minute, peste care poți adăuga sare, la final.
Pepenele e printre cele mai consumate fructe în sezonul estival. Tuturor ne place, îl consumăm mai ales pentru că e o metodă perfectă de a ne răcori. Dar cât de mult îngrașă acest fruct și cât e recomandat să consumăm pentru a ne menține în formă?
Nutriționistul Gianluca Mech explică cât ar trebui să mâncăm pepene roșu și galben, pe timpul verii, ca să nu ne îngrășăm.
Pepenele verde
„Pepenele verde are un conţinut scăzut de calorii. 100 g de produs furnizează aproximativ 34 de calorii, dar, în acelaşi timp, este foarte săţios, fiind bogat în fibre. Recomand consumul a 100 – 150 g de pepene pe zi. Aproximativ 90% din greutatea lui este apă, însă trebuie să ţinem cont de faptul că are şi calorii, astfel că nu trebuie să exagerăm şi să mâncăm un pepene la o masă. Atâta timp cât ne rezumăm la cantitatea recomandată, nu va avea efecte negative asupra siluetei. În plus, pepenele verde este o sursă excelentă de aminoacid numit arginină, care ajută la arderea rapidă a grăsimilor‟, explică nutriţionistul Gianluca Mech, conform clickpentrufemei.
Pepenele roșu
„La fel ca pepenele roşu, şi cel galben are cam 35 cal/100 g. Din punctul de vedere al sănătăţii şi nutriţional, pepenele galben este însă mai recomandat decât cel verde. Asta deoarece conţine:
– cu 7.7% mai multe proteine/100 g
– cu 20% mai mult magneziu/100 g
– cu 28.57% mai mult calciu/100 g
– de 2.25X mai multe fibre/100 g
– cu 44.35% mai puţină fructoză/ 100 g, explică nutriţionistul Gianluca Mech.
Când ar trebui să mâncăm pepene
Nutriționistul ne îndeamnă să consumăm pepene pe timp de zi. Cea mai bună recomandare este pentru micul dejun. Mai mult, e bine să evităm să bem apă în jur de 30-40 de minute după ce am consumat pepene. Nu e deloc recomandat să mâncăm pepene seara sau noaptea fiindcă digestia e mai lentă și consumul de pepene o poate perturba. Mai mult, pepenele are zahăr, iar acesta nu e deloc indicat noaptea.