De ce nu trebuie spălată carnea de pui înainte să fie gătită. Oamenii de stiinţă britanici atrag atenţia asupra faptului că spălarea cărnii de pui duce, în multe cazuri, la răspândirea bacteriei Campylobacter pe mâini, pe suprafețele de lucru, pe haine. Răspândirea are loc, de fapt, prin picăturile de apă care ajung pe respectivele suprafeţe.
În urma unui sondaj online, la care au participat 4500 de adulți din Marea Britanie, s-a constatat că 44% dintre aceștia spălau carnea crudă înainte să o prepare, iar 28% dintre ei nu știau că păsările de curte sunt principala sursă a bacteriei. Cu toate acestea, 90% auziseră de infecțiile cu salmonela și E.coli.
Citeste si Îngheţată de casă cremoasă. Greşeli de evitat dacă vrei să obţii o textură fină
Oamenii credeau că, prin spălare, microbii și bacteriile sunt îndepărtate. Lucrurile stau, însă, cu totul altfel.
Campylobacter provoacă apariţia celei mai comune forme de intoxicație alimentară din Marea Britanie. Simptomele intoxicației alimentare sunt: diaree, dureri de stomac, crampe, febra și o stare generală de rău.
De cele mai multe ori, persoanele infectate acuză stări de rău pe parcursul mai multor zile, dar există cazuri în care simptomele se transformă în probleme de sănătate pe termen lung. Adesea, intoxicaţia cu Campylobacter duce la apariţia sindromului de intestin iritabil și a sindromului Guillain-Barre, o afecțiune gravă a sistemului nervos.
„Spălatul cărnii crude de pui este o practică des întâlnită. Le recomandăm oamenilor să nu o mai spele și încercam să îi facem să conștientizeze riscul reprezentat de această bacterie. Campylobacter este o problemă serioasă, putând cauza boli grave”, a explicat Catherine Brown, director executiv la Food Standards Agency, din Marea Britanie, potrivit food.ndtv.com.
Puii cumpăraţi din supermarket unt, adesea, injectaţi cu hormoni de creştere. Pentru a elimina toxinele care i-au fost injectate, aplică următoarele sfaturi: