Foștii colegi ai lui Marcel Ciolacu vor primi pensie specială, dar nu și președintele PSD, susține politicianul din coaliția de guvernare.
Pentru că la finalul fiecărui mandat de parlamentar și-a dat demisia din funcție, Marcel Ciolacu nu va beneficia de pensie specială.
„Proiectul de lege care a trecut prin parlament a fost depus de mine şi colegii mei. Eu nu am pensie specială pentru că la sfârşitul fiecărui mandat mi-am dat demisia, astfel încât să nu mă încadrez pe lege să am un mandat întreg ca să fiu beneficiar al unei indemnizaţii suplimentare, că aşa e trecută în lege. Aşteptăm motivarea şi pe urmă o să începem abordarea”, a declarat Marcel Ciolacu reporterilor.
Președintele PSD și-a luat angajamentul să elimine pensiile speciale, în ciuda deciziei CCR.
„Nu ştim dacă în motivare va fi explicit că nu poate să fie o lege retroactivă, lucru totuşi anticonstituţional, şi va avea efecte din mandatul următor. Haideţi să aşteptăm motivarea să vedem exact abordarea viitoare care va fi şi sunt convins că vom promova alt proiect de lege care să închidă această discuţie cu pensiile speciale”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit News.
Curtea Constituţională a României a stabilit, joi, că este neconstituţională legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor. Decizia a fost luată cu 6 voturi „pentru” admitere şi 3 „împotrivă”.
Peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale.
Excepţiile de neconstituţionalitate vin de la instanţe din toată ţara, respectiv Tribunalul Arad, Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Suceava, Timiş şi Curtea de Apel Timişoara.
Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. S-au înregistrat 357 de voturi „pentru”, iar 30 de parlamentari nu au votat.