Studiul cu rezultate socante ne aminteste inca o data despre regula care ar trebui sa ne domine majoritatea actiunilor in viata: totul cu moderatie. In acest studiu ce a durat 20 de ani au fost incluse 1824 de persoane, iar criteriile de includere in studiu au vizat asemanari pe multe planuri de viata, de la statutul socio-economic la programul de exercitii fizice si orientare nutritionala, potrivit kudika.ro.
Citeşte şi Află în cât timp iese alcoolul din organism
Varsta persoanelor incluse in studiu a fost de 55-65 de ani, urmand apoi a se observa efectele consumului de alcool pe termen lung.
Rezultatele sunt insa impresionante: cea mai mica rata de deces prematur s-a inregistrat la cei care consumau cu moderatie alcool, si anume 40%, comparativ cu procentul mult mai mare – 69% – pentru cei care nu gusta alcoolul.
Si mai suprisnzator este faptul ca cei care consuma alcool in cantitati mari, dependenti fiind – chiar si acestia au rata de deces prematur mai mica decat persoanele care nici nu gusta alcoolul, dar, desigur, rata de deces prematur este mai mare decat in cazul celor care consuma alcool cu moderatie.
Pe scurt, rezultatele au fost urmatoarele: riscul pentru deces prematur la persoanele care consuma cu moderatie alcool este de 40%, pentru cei care consuma exagerat alcool este 60%, iar pentru cei care nici nu gusta alcoolul – 69%.
Specialistii sustin ca alcoolul stimuleaza peste 20 de arii la nivelul creierului, dar si receptorii dopaminici, cei care raspund, alaturi de multe alte functii, de starea de multumire si recompensa.
Citeşte şi Circuitul alcoolului în organism. Află de ce unii se fac CRIŢĂ, iar alţii abia se AMEŢESC